Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçe Ülker’in sezonunu dönemsel olarak değerlendirecek olursak; sezona iyi başladılar-çok kötü bir Top16 dönemi geçirdiler-Euroleague sonrası performansları zirveye çıktı-ortalama bir performansla sezonu kapattılar.

Sezon başı ve Cumhurbaşkanlığı Kupası

Fenerbahçe Ülker bir önceki sezonda Pianigiani ve Bo-Sato-Batiste-Andersen’le başarıya ulaşmaya çalışmıştı ama sezon hayal kırıklıklarıyla geçmişti. 2013-14 sezonuna başlarken Obradovic ve Kleiza-Bjelica-Zoric’le başarılı olunmaya çalışıldı. Sezon boyunca yeni transfer olan yabancı oyuncular bekleneni veremediler, Fenerbahçe Ülker başarıya kadrodaki oyuncularla gitmeye çalıştı. Sezon başında Oğuz Savaş’ın sakat olmasından dolayı Luka Zoric pivot olarak oynamaya çalıştı ve genellikle hayal kırıklığı yarattı.

Haberin Devamı

Sezonun açılışında Galatasaray Liv Hospital ile Cumhurbaşkanlığı Kupası finaline çıkan FBÜ son çeyrek performansıyla kupaya uzandı.

Euroleague

Fenerbahçe Ülker Euroleague sezonuna çok iyi başladı. Euroleague’in en büyük favorilerinden ikisi olan Barcelona ve CSKA ile aynı grupta yer alan FBÜ Barcelona’yı içerde, CSKA’yı hem içerde hem dışarda yenerek beklentileri arttırdı. Dış basın tarafından da final-four’un en büyük favorilerinden biri olarak görülen Fenerbahçe Ülker için işler istendiği gibi gitmedi.

Top16’nın zor grubuna düşen Fenerbahçe Ülker iki Yunan takımı ve Unicaja Malaga ile çekişirken EA7 Milano da önemli bir çıkış yaptı. İlk turdaki üstün performansın da etkisiyle gerekli transferleri yapmayan Fenerbahçe Ülker iyi oyuncuları kaçırdı ve Top16’de ikinci devre başlarken aceleyle yanlış transferler yaptı. Bu bölümde ayrıca Emir Preldzic-Bojan Bogdanovic ikilisi de felaket oynadılar. Oyun kurucu bölgesinde zorlanan takımda Emir de çok kötü oynayınca takım bir türlü hücum istikrarını yakalayamadı. Yetersiz olan Vidmar’ın sakatlanması sonrası transfer edilen Sekulic de beklenen katkıyı veremedi.

Türkiye

Beko Basketbol Ligi’nde normal sezonda üstün bir performans gösteren Banvit’i yakalayamayan Fenerbahçe Ülker Efes-Galatasaray’ı geçerken zorlanmadı ve normal sezonu ikinci sırada bitirdi. Çeyrek finalde Uşak’ı rahat geçen FBÜ yarı finalde de bu sezon kendilerine en ters gelen takımlardan biri olan Pınar Karşıyaka’yı üç maçta süpürmeyi başardı. Final serisinde ise ilk maç ve beşinci maç dışında beklenen oyunu sergileyemeyen Fenerbahçe Ülker son maçta Galatasaray Liv Hospital’in sahaya çıkmamasıyla sezonu lig şampiyonu olarak bitirdi.

Haberin Devamı

Türkiye Kupası’nda ise yarı finale kadar rahat gelen Fenerbahçe Ülker yarı final maçında Pınar Karşıyaka karşısında sezonun en kötü oyunlarından birini sergiledi ve elendi.

Koç Zeljko Obradovic

Obradovic büyük umutlarla takımın başına getirildi. Euroleague’de sezonun başındaki galibiyetler ve Obradovic’in daha önce çalıştırdığı takımlarda ilk sezonlardaki başarısı Fenerbahçe taraftarlarını heyecanlandırdı. Top16’de ise zor gruba düşen Fenerbahçe Ülker’de bazı oyuncular geri adım attı, zaten Obradovic’in elinde çalışmaktan çok memnun olmadığı kadro vardı ve sezon boyunca birçok oyuncuyla gerilimler yaşadı. Kleiza-Preldzic-Bjelica üçlüsünün koçla yaşadıkları gerginlikleri ortaya çıktı ve üçü de beklentilerin altında kaldılar, özellikle Avrupa’nın en pahalı oyuncusu olan Kleiza bir türlü beklenen performansı sergileyemedi.

Haberin Devamı

Sezonun en önemli hamlesi ise genç oyunculara yapılan yatırım oldu. Zaten kadroda olan Metecan Birsen-Berk Uğurlu’nun yanına Melih Mahmutoğlu-İzzet Türkyılmaz-Kenan Sipahi transfer edildiler. Türkiye’de beklentilerin en yüksek olduğu gençlerden biri olan İzzet Obradovic’in gözüne giremezken sakatlanana kadar Kenan önemli süreler aldı ve gerçek bir oyun kurucunun yokluğunda takıma önemli katkılar verdi. Melih de koçla zaman zaman sorunlar yaşasa da kariyerinin en iyi sezonunu geçirdi. Berk Uğurlu ise sezonun ikinci bölümünde takımda yer aldı ve geleceğe dair umut verdi.

Oyuncular

Fenerbahçe Ülker’in sezon genelindeki en iyi oyuncusu Bo McCalebb oldu. Özellikle Top16 döneminde müthiş oynayan Bo sezonu 14 verimlilik puanıyla bitirdi. Bir önceki sezona göre şut yüzdelerini belirgin bir şekilde geliştirdi.

Nemanja Bjelica da sezonun iyi isimlerinden biri oldu. Özellikle Euroleague Top16 maçlarında etkili olan Bjelica ligde ise çok iyi bir sezon geçiremedi. Avrupa’nın en yetenekli basketbolcularından biri olan Bjelica motivasyon sorununu aşabilirse gelecek sezon Euroleague’in en iyi oyuncularından biri olabilir.

Bojan Bogdanovic sezonun başında mükemmel oynarken Top16 maçlarının başlamasıyla beraber berbat oynamaya başladı. Dış şut isabeti bulmakta zorlanan Bogdanovic takımının en çok ihtiyaç duyduğu zamanlarda taşın altına elini sokmaya hevesli olmadı. Ligde ise play-off döneminde vitesi arttırdı.

Avrupa’nın en pahalı oyuncusu olma ünvanıyla Türkiye’ye gelen Linas Kleiza sezon boyuna eleştirilerden kurtulamadı. İlk turda kazanılan önemli maçlarda etkili olan Kleiza Top16’in ortalarında etkili oldu ama son beş maçta kötü oynadı ve özellikle İstanbul’da oynanan Milano maçındaki performansı hafızalardan silinmeyecek bir performans oldu. Kleiza’nın Türkiye Ligi performansı da pek iç açıcı değil, Pınar Karşıyaka serisi dışında etkili olamadı.

Luka Zoric’in sezonunu ikiye ayırabiliriz. Oğuz Savaş sakatken, ‘yetersiz adam’ Gasper Vidmar’la pota altı ikilisi oluşturmaya çalışan Zoric beklentilerin altında kaldı. Savaş iyileştikten sonra takıma da ısınan Zoric performansını çok yukarı çıkardı.

Gelecek sezon

Fenerbahçe Ülker sezonun en iyi oyuncusu olan Bo McCalebb’la yollarını ayırdı. Avrupa’nın en pahalı oyuncusu olan Linas Kleiza da takımdan ayrıldı. Sezonun en kötü Türk oyuncusu olan Semih Erden’le anlaşıldığı yazılıyor. Sezonun Avrupa'da en iyi transferini yaparak Ricky Hickman'ı transfer ettiler.

sahinarif88@hotmail.com

twitter.com/arifsahin1

http://altiustusport.blogspot.com.tr