Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Euroleague F Grubu 6. Hafta karşılaşmasında temsilcimiz Galatasaray Liv Hospital kendisinden beklenenden daha üstün bir performans sergilemesine rağmen CSKA Moskova’ya kendi sahasında 74-71 kaybederek gruptaki dördüncü yenilgisini aldı.

Maçı kısaca özetleyelim…

CSKA Moskova maça tam kadro çıktı ve koç Messina da her zaman istediği ‘çok uzun beş’i sahaya sürdü. Maça Teodosic-Weems-Khryapa-Hines-Krstic’le başlayan CSKA Moskova maça uzunlarıyla etkili olarak başladı ve üç dakikada skoru 2-8’e getirdi. Moladan sonra Galatasaray skoru dengeledi. Galatasaray’da Arroyo, CSKA’da ise Khryapa asistleriyle hücumları yönettiler ve ilk çeyrek 21-23’lük CSKA Moskova üstünlüğüyle geçildi.

Haberin Devamı

İkinci çeyreğin başında CSKA Moskova savunma dozajını arttırdı. Arroyo’nun yıpranmasıyla Galatasaray’da hücumda aksamaya başladı ve dört dakika boyunca skor bulamadı. CSKA’da Aaron Jackson’ın hücumları iyi yönetmesiyle skor 21-33’e geldi. Arroyo-Ender değişikliği ve Ender’in arka arkaya üçlükler bulmasıyla fark giderek kapandı ve soyunma odasına 40-37’lik CSKA Moskova üstünlüğüyle gidildi.

CSKA üçüncü çeyreğe de iyi başlayan takım oldu ve skor 39-47’ye geldi. Moladan sonra Galatasaray farkı kapattı ve Domercant’ın üçlüğüyle skoru 52-51 yaparak ilk kez öne geçti. Çeyrek sonunda Galatasaray’da Arroyo-Pops’un oyuna ağırlıklarını koymaları ve CSKA’da Pargo-Kaun’un hatalarıyla Galatasaray 58-56 öne geçerek son bölüme önde girdi.

İlk üç çeyrekte olduğu gibi son çeyreğe de CSKA Moskova üstün başladı. İlk 58 sayının 20’sini üreten Krstic’in pota altındaki üstünlüğüyle öne fırlayan CSKA Moskova çeyreğin ilk beş dakikasında 10 sayılık bir seri yakaladı. Cenk Akyol’un sakatlığı da moralleri bozdu, umarım ciddi bir sakatlık olmaz. Teodosic yerine maç sonunda Pargo’yu tercih eden CSKA Moskova son dakikalara kadar üstünlüğü bırakmadı. Arroyo’nun bomboş üçlüğü kaçırmasından sonra Micov’un üçlüğü skoru 63-72 yaptı ve maçın daha dönmeyeceğini düşünüyorduk ama Galatasaray önemli bir direnç gösterdi. Ender’in üç sayılık oyunu ve Arroyo’nun basketleriyle fark kapandı ve son topta Galatasaray maçı uzatmaya götürme şansını yakaladı. Son pozisyonda yeterli süre olmasına rağmen Galatasaray iyi bir oyun kuramadı ve top Pops’un elinde patladı. Pops da blok yiyince CSKA Moskova 5-1 oldu.

Haberin Devamı

İstatistiklere bakalım…

CSKA Moskova’da maçın yıldızı 29 dakikada 11/14 ikilik isabetiyle 24 sayı üreten Nenad Krstic oldu. Son yıllarda Olympiakos’ta Türk takımlarına karşı harika maçlar çıkaran Kyle Hines 26 dakikada 11 sayı-11 ribaund-2 asistle oynadı. Son yıllarda ‘pozisyonuna göre uzun oyuncu’ya alışığız ama Hines gibi ‘pozisyonuna göre kısa oyuncu’ görmeye pek alışık değiliz. 1.98 boyundaki Kyle Hines pota altında çabukluğu ve çevikliğiyle dikkat çekiyor. Bana göre Olympiakos’un son iki yıldaki şampiyonluğunda en büyük paya sahip isimlerden birisi. Fenerbahçe Ülker Kleiza yerine Hines’ı transfer etse çok daha akıllıca davranmış olurdu diye düşünüyorum. CSKA’da günün kötüsü ise İstanbul’da asla şansı tutmayan Milos Teodosic’ti. Maça ilk beşte başlamasına rağmen etkisiz olan Teodosic’e Jackson-Pargo’yu tercih etti koç Messina. Burada CSKA Moskova’nın kadro derinliği avantajı ön plana çıktı. Türk takımlarında birinci plandaki oyun kurucular tıkandığında yapacak hiçbirşey kalmıyor ama CSKA Moskova gibi takımlarda Teodosic tıkandığında takım tıkanmıyor.

Haberin Devamı

Galatasaray cephesinde 37 dakika sahada kalan Carlos Arroyo 16 sayı-9 asistle oynarken, 27 dakika sahada kalan Ender Arslan maçı 19 sayı-3 ribaund-2 asistle tamamladı. Yaklaşık olarak 35 dakika sahada kalan Pops Mensah Bonsu 12 sayı-12 ribaund-3 top çalma-1 blokla oynarken takımın geri kalanı oldukça etkisiz kaldı. Hairston 9 sayı, Cenk 5 sayı üretirken özellikle Zoran Erceg’in hücumdaki berbat görüntüsü dikkat çekti. 19 dakika sahada kalarak ikiliklerde 2/6, üçlüklerde 0/3 atan Erceg maçı 4 sayı-2 ribaund-1 asist-1 top kaybıyla tamamladı.

İki takımın karşılaştırmalı istatistiklerine göz atalım… İkilik ve üçlük atışlarda CSKA Moskova %5’lik bir avantaj sağlarken serbest atışlarda sadece %53 isabet bulabildi. Top çalma/ top kaybı oranlarında Galatasaray çok büyük bir istatistiksel avantaj sağlamasına rağmen maçı kaybetti…

Bu yazıyla ilgili olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi adresine bekliyorum…