Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Beko Basketbol Ligi’nde dördüncü haftayı da dün oynanan maçlarla geride bıraktık. Dördüncü maçların sonunda iki ezeli rakip Galatasaray Medical Park ve Fenerbahçe Ülker dörder galibiyetle zirvedeler, üçer galibiyetle Anadolu Efes, Pınar Karşıyaka ve Banvitspor takipteler.

Ligin ilk dört haftasında sadece Euroleague’de mücadele eden üç temsilcimiz yoğun haftalar geçirdiler ve bu durum da en çok Beşiktaş’ı etkiledi. Siyah-beyazlılar iki zor deplasman –Karşıyaka ve Fenerbahçe- maçlarında etkili olamadılar ve lig tablosunda geride kaldılar. Fenerbahçe Ülker kısmen kolay maçlar oynadı, şansın da yardımıyla kayba uğramadı. Anadolu Efes ise ligin açılış maçında Banvit’i yenip, ligin Euroleague seviyesindeki takımlarından Galatasaray’a kaybetti.

Haberin Devamı

Fenerbahçe Ülker’de Bo McCalebb’in sakatlığı ve ligde dinlendirilmesi takımı zor durumda bıraksa da kazanmayı bildiler. Emir Preldzic’in üstün formu ve Oğuz Savaş’ın doğru kullanılması ile beraber, -özellikle Beşiktaş maçında- Bojan Bogdanovic ile David Andersen’in yükselen form grafikleri en çok göze çarpan konular.

Efes, Galatasaray maçı dışında rakiplerine şans tanımadı. Jordan Farmar önderliğinde çok iyi bir kadro oldukları aşikar. Stanko Barac’ın sakatlanması ve yerine tekrar Batista’nın davet edilmesi belki de onlar için iyi olur. Ligde yine 25 galibiyeti aşmaları muhtemel.

Beşiktaş’ta ise sürekli bir yabancı oyuncu sıkıntısı var. Karşıyaka deplasmanında Jerrels’ın sakatlığına rağmen Falker’ın oynatılmaması sorun olmuştu, Fenerbahçe maçında ise Dasic oynamadı ve onu çok aradılar. Takım oturmadı ve ligin özellikle ilk devresinde sıkıntı yaşamaları muhtemel.

Bu hafta başlayacak olan Eurocup’a katılan iki takımımız Banvit ve Galatasaray Medical Park ilk dört haftayı yoğun maç trafiği olmadan geçirdi. Galatasaray, bu dönemde Efes maçı haricinde kolay maçlar oynadı ve herhangi bir terslikle karşılaşmadı. Fikstür ağırlaşırken kötü haber ise Göksenin Köksal’dan geldi. Ligin ilk üç maçında Ergin Ataman’ın yabancıya dayalı sisteminde yerli kontenjanından yer alarak çok önemli işler yapan Göksenin uzun süre takımdan ayrı kalacak ve yerine hemen Jaka Lakovic kadroya dahil edildi. Lakovic ilk maçında hiç hazır ve formda gözükmedi, ligde zaten süre bulması zor, Avrupa maçlarında ise en azından tecrübesiyle önemli katkılar sağlayacaktır.

Haberin Devamı

Banvit de ilk haftaki Efes maçını kaybettikten sonra çabuk toparlandı ve fikstürün de yardımıyla zirvenin arkasına yerleşti.

Play-off tablosundaki takımlardan Pınar Karşıyaka yine zirvenin arkasında yer alırken, Tofaş biraz da fikstürün etkisiyle sadece iki galibiyet alabildi, Aliağa Petkim daha kadrosunu oturtamadı ama yine de iki galibiyet almayı başardı. Ligin yenilerinden TED Ankara Kolejliler bu sene play-off’u zorlayacak gibi duruyor, Gaziantep BŞB ise daha zayıf bir kadroya sahip ve ligde alt sıralara aday.

Bireysel istatistiklere bakalım…

_ En skorer oyuncular TED Ankara Kolejliler forması giyen Jovo Stanojevic ve Kirk Penney. Tofaş’tan Steven Burtt üçüncü, Efes’ten Jordan Farmar dördüncü sırada.

Haberin Devamı

_ Ligin en fazla ribaunt alan oyuncusu Banvit’ten Vladimir Stimac. Milli oyuncularımızdan Furkan Aldemir beşinci sırada, milli olmayan Nedim Yücel ise ikinci sırada.

_ Asistçilerde yabancı ağırlığı göze çarparken Emir Preldzic bu sıralamada yedinci sırada.

Ligde gelecek iki haftada oynanacak olan Pınar Karşıyaka-Fenerbahçe Ülker ve Banvit-Beşiktaş maçları zirveyi yakından ilgilendiren maçlar.