Arif Şahin

Arif Şahin

sahinarif88@hotmail.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz sezon maddi sıkıntılar ve sakatlıklardan dolayı sürekli sıkıntılar yaşayan Galatasaray MP sezonu Türkiye Ligi'nde çeyrek final ve Euroleague'de Top16 ile bitirmişti. Yeni sezona yeni isim sponsoruyla başlayan GS yine kadrosunu baştan aşağı yeniledi, yeni sezonda Eurocup'ta mücadele edecek olan takımın kadrosunu inceleyelim...

PG - Erick McCollum - Şafak Edge

SG - Sinan Güler - Göksenin Köksal - Doğukan Şanlı

SF - Vladimir Micov - Blake Schilb

PF - Caleb Green - İzzet Türkyılmaz - Ege Arar

Haberin Devamı

C - Joey Dorsey - Stephane Lasme

OYUN KURUCULAR

'88li Erick McCollum, önceki sezon Panionios'ta, geçen sezon ise Zheijang'da kazanabileceği tüm sayı krallıklarını kazandı ve takımlarını skor yönünden sırtladı. Panionios'taki sezonunda hem Yunan Ligi'nde hem Eurocup'ta sayı kralı olurken, iyi yüzdeler tutturduğunu söylemek mümkün. Asist/top kaybı oranında ise fazla yüksek rakamları yok. Topu takım arkadaşlarıyla paylaşmayı pek sevmeyen bir oyun tarzı var.

'92li Şafak Edge de Banvit altyapısının yetiştirdiği önemli oyunculardan biri. Geçtiğimiz sezon, Banvit takımında hem ligde, hem de Eurocup'ta önemli süreler aldığını görüyoruz. Serbest atış çizgisinden güvenilir bir el değil, az top kaybı yapması ve zaman zaman da dış şut tehdidi olması dikkat çeken özellikleri.

DIŞ OYUNCULAR

Takımda üçüncü sezonunu geçirecek olan Sinan Güler, geçtiğimiz sezon kariyerinin en iyi sezonunu yaşadı diyebiliriz. Transfer edilen birçok yabancıdan istenen verimin alınamaması ve bazı oyuncuların ayrılmasından sonra takımın belli bir başarı çizgisinde kalmasını sağlayan en önemli oyuncu oldu diyebiliriz.

Geçtiğimiz sezonu Darüşşafaka Doğuş'ta kiralık olarak geçiren Göksenin Köksal, bu yıl Galatasaray'a geri döndü. Göksenin, önceki yıllarda bildiğimiz üzere savunmada çok güçlü bir oyuncu; geçen sezon özellikle dış şutlarda etkili olabildi ve Milli Takım'a da seçildi. Göksenin'in serbest atış çizgisinde de kendisini geliştirdiğini söyleyebiliriz.

Takımın tecrübeli isimlerinden Vladimir Micov Galatasaray'daki ikinci sezonunu geçirecek. Serbest atış isabeti çok iyi olan Micov, geçen sezon dış şutlarda önceki sezon CSKA'da olduğu kadar etkili değildi. Çok yönlü oyunuyla takıma maç içinde sistem değiştirme olanağı tanıyor. Şutör olarak oynayabildiği gibi, dört kısalı sistemde 4 numara olarak da oynayabiliyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl Paris'te Fransa Ligi ve Eurocup'ta oynayan Blake Schilb, yazın da Çek Cumhuriyeti forması giymişti. Paris'te özellikle Eurocup maçlarında daha iyi rakamlara imza atan Schilb dış şutlarda çok etkili olabiliyor, iyi bir pasör ama top kaybı rakamları da yüksek olabiliyor.

'95li Doğukan Şanlı, Beşiktaş altyapısından yetişen bir isim, geçen sezonun ikinci yarısında Sakarya'da oynamıştı. Sakarya'da az süre aldı, aldığı sürelere oranla idare eden bir görüntü çizdi. Yazın U20 Avrupa Şampiyonası'nda forma giydi ama takımda çok az süre aldı. İlginç bir transferle, Galatasaray'a geçti diyebiliriz, çok ekstra durumlar olmadıkça takımda süre almayacak gibi duruyor.

UZUNLAR

Geçen sezondan kalan tek uzun genç Ege Arar oldu. Geçen sezon, takımdan ayrılan oyuncuların da etkisiyle kadroda kendine yer bulan Ege, tecrübe kazandı. Yazın U19'da bronz madalya kazanan takımda yer aldı, daha sonra U20'de oynasa da çok az süre aldı.

Haberin Devamı

Sürekli takım değiştiren isimlerden olan Joey Dorsey geçtiğimiz yıl NBA'de fazla süre alamadı; serbest atış çizgisinden felaket şut attığını söyleyebiliriz. İri yapısına karşılık oldukça atletik bir oyuncu olan Dorsey, özellikle hücumda etkili olacaktır. Galatasaray'ın sağlık sorunları nedeniyle fazla katkı alamadığı Jawai'nin sağlıklı ve daha atletik bir oyuncu tipini transfer ettiğini söyleyebiliriz.

Üstüste beşinci sezonunu da yeni bir takımla açan Caleb Green, son iki sezonda Sassari ve Unicaja Malaga formalarıyla Avrupa basketbolunda dikkat çekti. Dış şut tehdidiyle dikkat çeken Caleb önemli bir skorer ve savunmada da fena bir oyuncu değil. Sağlık sorunları sebebiyle Galatasaray'a imza atıp atmayacağı belirsizdi, takımda olmasına karar verildi.

Geçtiğimiz yıllarda Euroleague'de oynayan Stephane Lasme Efes'in Dunston tercihiyle boşa çıktı ve EL takımları yerine Galatasaray'ı tercih etti. Çok iyi bir savaşçı olan Lasme, savunmadaki etkinliğiyle dikkat çekiyor. Orta mesafe şutları ve ikili oyunlardaki başarıları kendisini hücumda da özel bir oyuncu kılıyor. Geçen sezon Efes'te Krstic'in sakatlıkları ve koçun tercihi nedeniyle Lasme-Krstic aynı anda fazla sahada kalamamıştı; Ataman bu sezon sıklıkla Lasme-Dorsey'i aynı anda sahada tutabilir, bu durumda müthiş etkin bir pota altı izleyebiliriz.

Banvit altyapısından yetişen bir başka isim olan İzzet Türkyılmaz geçen sezon Fenerbahçe Ülker'de başlamıştı. Le Mans'dan sonra Sibenik'te oynadı. Serbest atışları kötü, dış şutları ise orta derecede diyebiliriz. Blok tehdidi üst seviyede. Bu sezon Galatasaray'ın 'en kapalı kutu transferi' diyebiliriz.

Tahmin: Galatasaray Odeabank -kağıt üzerinde- ligde başta Efes-Fenerbahçe olmak üzere şampiyonluğa oynayan takımların arkasında kalsa da Eurocup'ın en büyük favorisi olarak duruyor. Bu beklentilerin, gerçekleşmeye ne kadar yakın olduğunu sezon içinde göreceğiz. Ergin Ataman'ın dördüncü sezonunda Galatasaray yabancı transferinde oldukça isabetli tercihler yaptı diyebiliriz, yerli oyuncular ise -Sinan Güler hariç- ne yapacakları belirsiz oyuncular ve GS'ın sezon içinde ne kadar başarılı olacağı da biraz yerlilerin performansına bağlı olacak diyebiliriz.

sahinarif88@hotmail.com

twitter: @arifsahin1