Diğer Arjantin'de TJK koşuldu!

Arjantin'de TJK koşuldu!

05.10.2013 - 16:46 | Son Güncellenme:

Arjantin Jokey Kulübü ile Türkiye Jokey Kulübü arasında 2006 yılından bu yana karşılıklı düzenlenen yarışların Arjantin ayağı koşuldu.

Arjantinde TJK koşuldu

San İsodro Hipodromu'nda düzenlenen koşuyu 1 numarayla koşan "Water Well" kazandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve TJK Başkanı Serdal Adalı, kupa töreninde sonra DHA'ya açıklamalarda bulundular.

Haberin Devamı

Tarım ve hayvancılıkla ilgili görüşmeler ve anlaşmalar yapmak için çıktıkları Brezilya gezisinden sonra, Arjantin'e TJK kupasını vermek için geldiklerine anlatan Mehdi Eker, ziyaretlerinin çok verimli geçtiğini söyledi. Bakan Eker, "Brezilya tarım bakanıyla önemli bir anlaşmaya imza attık, ayrıca ülkenin federal düzeydeki tarım araştırma merkezini ziyaret ederek Türkiye Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün müşterek çalışmalar yürütmesi konusunda mutabakata vardık. Brezilya Federal Tarım Bakanı da ocak ayında iade-i ziyarette bulunacak" dedi.

Brezilya ve Arjantin tarım potansiyeli açısından çok önemli ülkeler olduğunu ve geniş tarım arazilerine sahip olduğunu kaydeden Bakan Eker şunları kaydetti: "Türkiye'nin de çok ciddi bir birikimi var hem teknoloji hem araştırma konusunda, bir de gıda sanayi var. Türkiye şu anda toplam tarım hasılatı itibariyle dünyanın en büyük 7. tarımsal gücü. Brezilya'ya söz ettiğim imkanlarımızı nasıl birleştiririz, iki ülkenin yararına nasıl sunabiliriz konularını değerlendirdik. Çok yapıcı bir ziyaret oldu.

Haberin Devamı

Arjantin'de bulunmamızın nedeni de, 2006 yılından beri karşılıklı olarak iki ülke adına kupa koşusu yapılıyor. Bu kupa Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli. TJK'yle birlikte bu kupayı takdim etmek için buradayız. Arjantin'de de gerek tarım gerek hayvancılık alanında önemli bir potansiyel var. Bizim için önemli bir nokta şu: Arjantin ve Brezilya güney yarımkürede yer alıyor. Dolayısıyla Türkiye'de kış mevsimi olunca burada yaz ya da tersi yaşanıyor. Bu bize şu imkanı getiriyor: özellikle açık alanda yapılan bir takım tarımsal faaliyetlerin örneğin tohumculuk çalışmalarının güney yarımkürede de biz de kış iken burada sürdürme imkanını doğuruyor."

Sözünü ettiğiniz proje gerçekleşirse, Türkiye'nin İsrail'e tohum bağımlılığı azalır mı sorusunu, Bakan Eker "Türkiye'nin tohum bağımlılığı yok. Bir önceki yıl ve geçen seneki verilere göre, biz İsrail'den aldığımızın üç katını satıyoruz. Ticaret başka bir şey bağımlı olmak çok başka bir şey" diye yanıtladı. Tohum anlamında da aynı üstünlükten söz edilebilir mi sorusunu " Tohum anlamında da aynı, özellikle altını çiziyorum. Türkiye ihtiyaç duyduğu, kullandığı bütün hububat ve bakliyat tohumluklarının tamamını içeriden karşılıyor. Tomotes vb turfanda sebze tohumluklarında da bağımlı değil. Bu bir çeşittir." sözleriyle yanıtladı.

Haberin Devamı

Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Serdal Adalı, Arjantin'de olmaktan memnuniyet duyduğunu belirterek, "6 senedir devam eden Arjantin’le ortak yarışmamız var. Geçtiğimiz haziranda Türkiye'de Arjantin kupasını yaptık, bugün de Arjantin'e Türkiye Jokey Kulübü kupasını vermeye geldik sayın bakanla beraber. Arjantin'le sosyal ilişkileri geliştirmenin yanında yeni yeni yetiştiricilik ve yarışçılık konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz." açıklamasında bulundu.

Arjantin'de gelmişken zaman bulabilirse River-Boca derbisini izlemeyi çok istediği söyleyen Adalı, "Siz futbol adamısınız burada futbolcu bakıyor musunuz, izliyor musunuz Arjantin ligini, beğendiğiniz bir futbolcu var mı" sorusunu " Tabi ki maçları izliyorum, beğendiğim bir sürü futbolcu var. Ama şimdi bir isim söylersem yarın her yerde Beşiktaş'a geliyor diye haberler çıkar. " yanıtını verdi.