Aslı Pelit

Aslı Pelit

-

Tüm Yazıları

Güney Yarımküre’de futbol sezonu, yazın gelmesi ile daha doğrusu Noel arifesinde bitti bitecek. Brasileirao geçen hafta sona erdi, çarsamba akşamı Sudamericana (UEFA kupasının Güney Amerika versiyonu) finalinin ilk ayağı yapıldı ve bu hafta sonu Clausura bitiyor. Anlayacağınız bir süre statlarlardan uzak kalacağız bu kıtada. Ama futbolsuz kalmak anlamına gelmiyor tabii bu Latinler için!

Sudamericana da sürpriz final
Güney Amerika’nın UEFA’sı Sudamericana oldukça heyecanlı ve sürpriz bir isimle finale ulaştı. Arjantin’in sadece son birkaç senedir 1. liginde oynama şansına ulaşan takımı (profesyonel lig başladıktan sonra 1.ligde mücadele vermesine rağmen uzun bir süre alt liglerde oynadı Tigre) geçtiğimiz sezonu 2. tamamlayarak Sudamericana’ya katılma şansını elde ettiği gibi, çok başarılı bir turnuva sonunda Latin Amerika’nın en büyüklerinden birisi olan Sao Paulo karşısında çarşamba günü final oynadı. Dünyada en çok futbol takımını barındıran Buenos Aires’in belki de en küçük takımlarından birisi olan Tigre’nin evinde beraberlik elde etmesi sadece başkentte değil tüm ülke de kutlandı diyebilirim. İlk uluslararası kupa finalinde Sao Paulo karşısında ezilmemek tahmin edersiniz ki, azımsanacak bir başarı sayılmaz. Takımın da 10 kişi kalarak tamamladığı maç Tigre stadı’nın yetersiz olması yüzünden La Bombonera’da oynandı. Maçın 15. dakikasında eski Porto ve Sevilla yıldızı Luis Fabiano’nun ve Tigreli Alejandro Donatti ‘nin kırmızı kart görmesi ile heyecanlanan karşılaşma Brezilya Milli Takımı ve dünyanın en iyi orta saha oyuncularından birisi olan Lucas sayesinde oldukça hızlı geçti.
Önümüzdeki hafta Morumbi stadı’nda yapılacak finalin son ayağı şu ana kadar 3 Libertadores Kupası’nı ve Dünya Kulüpler Kupası’nı evine götürmüş olan fakat son yıllarda oldukça kötü sonuçlarla ligi tamamlayan ev sahibi için çok önemli. Çok yaklaşmasına rağmen daha henüz Arjantin’de bile lig şampiyonluğu olmayan Tigre ise bence kupanın sürpriz şampiyonu olabilir.

Haberin Devamı

Brasileirao’da son hafta
Brasileirao’da son hafta derbi haftasıdır. Neden mi? Birkaç yıl önce son maçlarda yapılan (fakat hala kanıtlanamayan) şike kokusu veren sonuçlar yüzünden Brezilya Futbol Federasyonu son maçların her eyaletin en büyük rakipleri arasında yapılmasına karar verdiği için.
Çoğunlukla çok heyecanlı geçen bu son hafta, Fluminense’nin 2 hafta önce kesinleşen şampiyonluğu yüzünden sönük denilebilecek bir şekilde geçmesine rağmen ilginç maçlar da olmadı değil.
Pacaeumbu stadyumunda Sao Paulo ezeli rakiplerinden Corinthians’i yenerek, birkaç hafta sonra Dünya Kulüpler turnuvasında Chelsea karşısına çıkacak Corinthians’ı yenerken, Porto Alegre’de Gremio Internacionı ile berabere kalarak Libertadores Kupası’na katılma hakkını kaybetti. Ronaldinho’nun Atletico Mineiro’su ise Cruzeiro’yu 3-2 yenerek Brasileiraro’yu 2. sırada bitirebildi. Sezonun yıldızı Ronaldinho, ülkesinde şampiyonluk göremese de turnuvanın en iyi oyuncusu seçilerek Bola de Ouro, yani Altın Top ödülünü evine götürdü.

Haberin Devamı

Riquelme’siz olmaz!

Haberin Devamı

Eskiden Maradona olurdu her hafta konular arasında, şimdi Riquelme o yeri dolduruyor ! Boca’nın yıldızı birkaç hafta önce tekrar takıma döneceğini açıklamıştı, bu hafta ise Brezilya’nın ünlü takımı Santos’un kendisi le ilgilendigini belirten bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya karşılık, hepinizin yakından tanıdığı Santos’un yıldızı ve Riquelme hayranı Neymar efsanevi oyuncu ile aynı formayı giymekten gurur duyacağını açıkladı.
Geçtiğimiz Libertadores Kupası’ndan bu yana futbol oynamayan 34 yaşındaki Riquelme hala Boca Juniors’da kadrolu. Santos’tan ayrılan Ganso’un yerine geçmeyi planlayan oyuncuya henüz kulüp resmi bir teklif yapmadı. Her ne kadar Neymar 10 numara ile oynamak istediğini belirten açıklamalar yapmış olsa da, kanımca 6 aydan fazla antreman yapmayan Riquelme’nin daha Boca’dan ayrılmadan başka bir kulübe geçmesi çok zor görünüyor. Riquelme transfer problemleri olarak kulübü gösterse de, transferlerin yapılmamasında ünlü futbolcunun zor karakteri yatıyor olabilir. Siz ne dersiniz?

Huzurlarınızda Palermo

Boca’nin efsanevi 9 numarası Martin Palermo geçtiğimiz yıl profesyonel futbola veda ettikten sonra geçtiğimiz hafta teknik direktör olarak Arjantin futboluna geri döndü. Mendoza’nın gururu Godoy Cruz’u çalıştırmaya başlayan Palermo’nun ilk maçı beraberlik ile bitse de oldukça önemli bir başarıydı. Her ne kadar tüm eski futbolcu/yeni teknik direktörlere yapıldığı gibi şüpheyle yaklaşılsa da Boca’nın gol kralı yeni kariyerinden oldukça umutlu görünüyordu maç sonrasında. Cumartesi günü La Bombonera’ya dönecek olan Palermo, takımından umutlu. Bu maçın ayrı bir önemi daha var. Boca’nın efsanevi defans oyuncusu Rolando Schiavi (neredeyse 40 yaşında) bu maçta futbola veda edecek. Söylentilere göre Schiavi önümüzdeki sezon ya Çin’de forma giyecek ya da Palermo’nun teknik ekibine katılacak.