Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Taner Karaman kardeşimiz (Sabah) titiz bir değerlendirme yapmış. Ortadaki sayısal verilerden sonra da “Alemin Kralı Beşiktaş” başlığını atmış. Bu tartıya itiraz etmek o kadar kolay değil... Beşiktaş’ın azımsanmayacak puan farklarıyla Süper Lig liderliğine yerleşmesi bir rastlantı olmasa gerek.

Sayıları kısaca özetlersek, Beşiktaş futbol takımı Puan (47), Gol (43), Girdiği Gol Pozisyonu (137), İsabetli Şut (125), Şut İsabet Yüzdesi (41), İsabetli Pas (10.713), Pas Başarı Yüzdesi (82), Orta (301), İsabetli Orta (85), Topa Sahip Olma (% 61) sayılarında Süper Lig’in en iyisi konumunda.

Haberin Devamı

Bireysel performanslarda da Cenk Tosun 4 kategoride (Gol: 16), (Gol Pozisyonu: 44), (Şut: 66), (İsabetli Şut: 31) liderliği elinde tutuyor. İsabetli pasta Marcelo (1350), Başarılı pasta Atiba (% 93), Ortada ve İsabetli ortada Quaresma (190/ 66) Maç başına yediği golde ve Topu oyuna sokma başarısında Fabri (0.8/%85) tüm Süper Lig’in en iyileri olarak ortaya çıkıyor.

Bu verilerin hiç birine itirazım yok. Başarının sayılarla analitik ifadesi çok sağlam. Ama sadece bu kadar mı ? Beşiktaş sadece dijital (sayısal) verilerle açıklanabilir mi ? Buna evet demek o kadar kolay değil. Başka değerler de var.

Her şeyden önce Beşiktaş yönetimine baktığımız zaman ufak-tefek sorunlara rağmen Fikret Orman ve çevresindeki yöneticilerin Başkan’a tam destek verdiğini, kendi aralarındaki sorunları büyütmeden uyum içinde çalışma çabası gösterdiğini söyleyebiliriz. Öte yandan Beşiktaş’ta sadece güncel sorunlar değil, geleceğe dönük konular da sık sık masaya getiriliyor. Onlardan biri de örneğin Quaresma’nın sözleşmesinde 3 yıllık uzatmadır. Değeri umulanın üstünde çıkan Atiba’nın ücretinde hak ettiği iyileştirmenin hesaplanmasıdır. Beşiktaş yönetimi ayrıca Şenol Güneş’le yakaladığı ivmeyi de hesaba katmış, Hoca’ya sözleşmesini iki yıl uzatma önerisini getirmiştir. Futbolcularda sözleşme uzatmanın takımın yaş ortalaması üzerindeki negatif etkisini de hesaba katan yöneticilerin bir yandan da gençleri keşfetme üzerine yoğunlaştığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

Beşiktaş yönetimi rakip kulüplerle gereksiz polemiklerden spekülasyonlardan kaçınmakta, tartışmaların dışında kalmaya özen göstermektedir.

Şenol Güneş’in hoca ve öğretmen olarak takıma yaptığı pozitif katkıyı da ayrıca yazmaya gerek yok. Bunlar kamuoyunun bildiği özellikler (Laf aramızda ciddiyetiyle tanınan Hoca’nın geçen hafta skora kendi güler yüzünü de eklediğini not edelim)...

Beşiktaş’ın eksikleri yok mu? Elbette var. Örneğin, derbilerden birini kazanamadı. Dinamo Kiev karşısındaki 6 gollü hezimet hiç yakışmadı. Fenerbahçe ile kritik Kupa maçında önce kontrolu, sonra maçı kaybettiler. Elbette bu sorunlardan da bir ders çıkarmalı Beşiktaş.

Kendi tekerine çomak sokmadan yoluna devam etmeli. Aksi halde en küçük arıza yarış kaybettirir, dikkat!

Banvit ve Bandırma!

Türk basketbolunun değerli kulüplerinden biri olarak salonlarda hak ettiği saygıyı gören Bandırma Banvit Basketbol Takımı, Ankara’da Anadolu Efes’i yenerek Türkiye Kupası’nı kazandı. Bu başarıyı kucaklarken Beşiktaş’ı, Galatasaray’ı ve Anadolu Efes’i geride bırakmak o kadar da kolay değil.

Haberin Devamı

Kutlanacak, örnek gösterilecek kurumsal bir başarı... O başarının arkasında Tanrı uzun ömürler versin Banvit’in eski yönetim kurulu başkanı Vural Görener var (1994)... Orada yıllardır akıl ve para birbirini tamamlıyor. Takımın koçu Saşa Filipovski de keskin bir hoca olarak tanınıyor.

Futbola dönersek... Bandırmaspor ne yazık ki yıllardır aradığı sürekliliği bir türlü kazanamadı. TFF 1.Lig’in en alt sıralarında dramatik günler yaşıyorlar. Balıkesirspor karşısında uğradıkları 5-0’lık yenilgi Feyyaz Uçar’ın istifasına yol açtı. Yeni antrenör Yusuf Şimşek. Kanımca sorun futbol takımını çoktan aşmış. Bandırmaspor zamanında kurumsal yapıya kavuşsaydı bu dramı yaşamazdı. Yine de her şey bitmiş değil. Başkan Erhan Elmastaş ilçede bir beyin fırtınası estirebilir. Çünkü o, hesap-kitap adamı. İş dünyasını da iyi biliyor!

Hangi Alper Potuk?

Fenerbahçeli Alper Potuk, geçen hafta cezası nedeniyle takımında oynayamadı. Nereden bulunduğu anlaşılamayan bir fotoğraf yayınlandı internet sitelerinde... Oradaki haberlere göre takım Kasımpaşa ile mücadele ederken, Alper “kafelerde, gezmelerde”ydi... Sapancalı dostum Faruk Bayraktar, 1907 tribününden bir fotoğraf yollamış. Yönetici Selim Kosif, Alper ve Faruk Kasımpaşa maçı için oradalar. Bir ara Yaşar Büyükanıt Paşa ile eşi de gelmiş, sohbet etmişler. Şimdi neye inanacağız. İki fotoğraftakilerden hangisi Alper? Aslında ikisi de... Biri çok farklı bir zamanda çekilip “gezmelerde” başlığıyla servise konmuş. İkinci fotoğraf da Kasımpaşa maçında 1907 tribününde çekilmiş... Ah benim elektronik medyam... Vah, yalancı dolmam!

Beşiktaş sadece sayı değil

Beşiktaş sadece sayı değil