Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Katar 2022’de beklediğimden daha temiz daha keyifli ve daha başarılı bir Dünya Kupası organizasyonu izledik. Bu akşam oynanacak final maçı da umarım hem saha içinde hem tribünlerde hem de Arjantin, Fransa, ve tüm dünyada keyifli, neşeli, güzel saatler yaşatır bize…
Final maçı sonuçlanmadan başarının zirvesine çıkan takımlar da var. O takımların en başında Gianni İnfantino’nun başkanlığındaki FIFA yönetim kurulu üyeleri geliyor. Sıkıntısız bir organizasyonla milyar dolarlık karlılık yaratarak futbolu endüstriyel sporların liderliğine taşıyorlar.
Şimdiden sadece 32 takıma ödenecek paranın toplam 440 milyon dolar (yaklaşık 8 milyar TL) olduğunu dikkate alırsak pazarın büyüklüğü daha iyi anlaşılır. Bu paranın 42 milyon doları (yaklaşık 750 milyon TL) şampiyon takıma verilecek.
TV yayın hakları, bilet satışı reklam ve sponsorluk gelirleriyle FIFA’nın finansal topu hiç yere inmeden yükseklerde uçuyor. Paranın cazibesi, FIFA ve İnfantino’nun iştahını daha da kabarttı. 2026 Dünya Kupası, 48 takımla düzenlenecek. Meksika, Amerika ve Kanada ev sahipleri. FIFA’nın akıl hocası Arsen Wenger ve uzman organizasyon görevlileri 12 ya da 16 grup üzerinde tartışıyorlar. Henüz karar verilmedi. Maç sayısı 80 veya 84 olacak. İlk turda 16 takım 2 veya 3 maç oynayıp hevesini alacak ve elenip eve dönecek. Kupalara 13 veya 14 takımla katılan UEFA, yeni formatta 16 Avrupa temsilcisini finallere gönderecek.
Daha çok takım, daha çok maç, daha çok taraftar. Daha çok reklam daha çok sponsor ve daha çok para! İşin ilginç yanı,  FIFA’nın da tıpkı olimpiyatların patronu Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) gibi “kar amaçlı” olmayan bir kuruluş olması.
Zaman zaman yolsuzluk haberleri gündeme gelse de futbolun para kazanması güzel. Yeter ki her şey açık seçik, temiz ve net olsun.
FIFA’nın son atağı da Kulüpler Dünya Kupası… Aynen Dünya Kupası gibi 32 takımla düzenlenecek. Evet büyük bir organizasyon. Belki de Şampiyonlar Ligi’nin Pazar payını düşürecek bir hamle. O yüzden FIFA-UEFA arasında sıcak diplomasi tartışmalarına tanık olabiliriz.
Peki Katar 2022’nin asıl kazananı kim?
Bence Andrea Pirlo… İtalyan futbolunun efsanesi, Karagümrük’ün sessiz hocası, reklam filmlerinde “Futboldan daha fazlası” diyerek Katar’a turist çağırıyor. Kaç para aldı bilmiyoruz. Güzel adam ama… Helal olsun, diyoruz.

Haberin Devamı

GEG İSTANBUL

Haberin Devamı

Global Esports Games… Teknolojinin spor dünyasına kazandırdığı yeni heyecan ve rekabet organizasyonu. Türkiye Perşembe gününden beri giderek büyüyen bu dev dünya şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Milli sporcularımız da başarıyla ülkemizi temsil etti. Esport inanılmaz gelir ve seyirci potansiyeliyle olimpiyat oyunlarının takvimine girmeyi de amaçlıyor. Dünya gençliğinin yeni aşkı bu. Hiç küçümsemeyin, Amerika’da Esport’un NBA’den daha çok izleyici çektiği anlatılıyor. Bekleyelim, gelişmelere hazır olalım.

Messi vs. Mbappe

Evet, finaldeki iki takımın da yıldızlarına bakacak olursak, Lionel Messi belki de son kez oynadığı Dünya Kupası’nda tıpkı Maradona gibi ülkesi Arjantin’e bir Kupa kazandırmak için çalışacak. Kylian Mbappe de Fransız futbolunun Zidane’dan sonraki süper starı olarak 23 yaşında ikinci altın madalyasını almak istiyor. İkisinin de yolu açık olsun. Bence teknik direktör tartısında Deschamps çok daha ağır basıyor. Scaloni ise futbolcularıyla bütünleşip zor maçı kazanmak için daha yaratıcı ve disiplinli oynatmalı Arjantin’i..
Katar 2022’de favorim, her şeye rağmen, İngiltere idi. Premier League’in dünya yıldızlarını toplayarak kaliteyi futbolun zirvesine çıkaran başarısı, Kaptan Harry Kane ve Menajer Gareth Southgate’e olan sempatim, beğendiğim takımı “favori” statüsüne çıkarmama yetmişti. Ne yazık ki Harry Kane penaltıyı üst direkten aşırınca onların rüyası, benim hayallerim sona erdi. Yine de iyi bir takım izlediğimizi söylemeliyim. Özellikle 19 yaşındaki Bellingham, bence bu turnuvanın sessiz yıldızlarından biriydi. Southgate’e gelince: Adanmışlıkla görev yapan, bilim insanlarına, farklı spor dallarının oyuncu ve antrenörlerine kulak veren sürekli araştıran Southgate için en içten çağrıyı Liverpool’un efsanelerinden Robbie Fowler yaptı : “Fransa’ya kaybetmek skandal değildir. Gareth (Southgate) bu kaliteli ve genç takıma liderlik yapmaya devam etmelidir!”

Haberin Devamı

İSTANBUL 2036

Bu köşe siyasete kapalıdır, biliyorsunuz. Gündemden ayrılmanızı önererek güzel bir haber veriyorum:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu “olimpiyat oyunlarına ev sahipliği” konusunda aynı ideali ve hayali paylaşıyorlar.
Erdoğan’ın 2013’de 2020 Olimpiyat Oyunları için İstanbul’a verdiği büyük desteğin tanığıyım. Arjantin’de söz veren 14 ülkenin caymasıyla oyunları Tokyo’ya kaptırdık. Ama bir Olimpiyat Yasası var: Türkiye kazanıncaya kadar adaylık sürecini sürdürmeli.
İmamoğlu, aynı hayal ve idealle 2036 için İstanbul adına Lozan’a gidip IOC Başkanı Thomas Bach ile tanıştı, niyetini deklare etti. Kendi yetki sınırları içinde bir hazırlık kurulu oluşturdu. Salı günü bu kurulu tanıttı. Biliyorsunuz olimpiyat oyunları için hükümetin, belediyenin ve ulusal olimpiyat komitesinin (TMOK) tam bir mutabakat içinde olması gerekiyor.
Karar 2025’de verilecek. İstanbul’un adaylığına inanıyorum. İstanbul’u destekliyorum.