Futbol Avukat Emin Özkurt: "Türkiye süreçte aktif olmalı"

Avukat Emin Özkurt: "Türkiye süreçte aktif olmalı"

21.12.2015 - 15:32 | Son Güncellenme:

Spor Hukuku Uzmanı Av. Emin Özkurt, dünya futbolunda deprem yaratan Blatter ve Platini cezalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Avukat Emin Özkurt: Türkiye süreçte aktif olmalı

"Bu durum daha önce dünya futbolunda eşi benzerine rastlanılmamış bir kriz ve büyük etkileri artarak devam edecek bir gelişme" diyen Av. Özkurt, FIFA Etik Komitesi'nin verdiği cezaların gerekçelerini şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

"ETİK KOMİTESİNİN KARARINA GÖRE BLATTER VE PLATİNİ ARASINDA GERÇEKLEŞEN 2 MİLYON DOLARLIK ÖDEMENİN GEÇERLİ BİR HUKUKİ AÇIKLAMASI YOK"

"FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye verilen 8 yıl futboldan men cezasının FIFA Talimatlarının menfaat çatışması, yalan mali beyan ve soruşturmaya yardımcı olmama hükümlerinin ağır ihlali nedeniyle verildiğini görüyoruz. Etik Komitesinin kararına göre Blatter ve Platini arasında gerçekleşen 2 milyon dolarlık ödemenin geçerli bir hukuki açıklaması yok ve her ikisinin bu ödemeye dair yaptığı açıklamalar tatmin edici olmaktan uzak"

"CEZA ÖMÜR BOYU MENDEN SEKİZ YIL MEN'E DÖNDÜ"

Av. Emin Özkurt sözlerine şöyle devam etti: "Aslında FIFA müfettişleri tarafından ilk istenilen ceza her iki ismin futboldan ömür boyu men edilmeleriydi, ancak, geçtiğimiz hafta gerçekleşen duruşmalardan edindiğimiz bilgilere göre bu talep daraltıldı."

Haberin Devamı

"TAHKİM KURULLARI VE CAS'A BAŞVURMA İMKANLARI BULUNMAKTA"

"Öte yandan, bu karara karşı gerek Sepp Blatter'in gerekse Michel Platini'nin önce FIFA'nın içerisinde yer alan Tahkim Kurulu'na, eğer orada da istedikleri gibi bir karar alamazlarsa o takdirde CAS'a başvurma imkanları bulunmaktadır. İsviçre mahkemelerine de başvuru yolunu her iki isim deneyebilir."

"PLATİNİ'NİN BAŞKANLIĞI İÇİN YÜZDE BİR BİLE İHTİMAL KALMADI"

"Bu karar neticesinde en büyük zararı UEFA Başkanı Michel Platini görmüştür diyebiliriz. Zira 60 yaşındaki Avrupa futbolunun başkanı sekiz boyunca futbol ile alakalı hiçbir faaliyetin içerisinde yer alamayacaktır. Bu karar ışığında Platini, önümüzdeki Şubat ayında gerçekleşecek FIFA Kongresinde başkan adayı olamayacak ve uzun süredir hazırlandığı bu konuma ulaşamayacaktır. Elbette Sayın Platini bu karara karşı bir takım hukuk yollarına başvurabilir, hatta kendisinin hukuk ekibi değişik başvuru yollarını deneyebilir. Mesela, Sayın Platini FIFA seçimlerinde aday olmayı temin için Tahkim Kurulu başvurusunu es geçerek doğrudan CAS'a tedbir talepli bir başvuruda da bulunması söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Ne var ki, bu dosyaya benzer önceki davalara baktığımızda, bundan daha hafif ihlallerde bile benzer cezaların verildiği ve bunların sözünü ettiğimiz spor yargısı organları tarafından onaylandığını gördüğümüzden, Blatter'in ve Platini'nin istediklerini elde etmeleri için ellerinin çok güçlü olmadığını belirtmek lazımdır.

"UEFA'DA YENİ BAŞKAN ADAYI ARAYIŞLARI GÜNDEME GELEBİLİR"

"Bu kararın etkileri UEFA'ya da yansıyacaktır. Şimdilik gündemde sadece FIFA seçimleri var, ancak çok da uzak olmayan bir gelecekte UEFA'nın da olağanüstü genel kurul toplaması ve Platini yerine, futbolun iyiliği için, yeni bir başkanı seçmesi gerekecektir diye düşünmekteyim."

"DÜNYA FUTBOLU BÜYÜK BİR REFORM SÜRECİNE GİRMELİ, TÜRKİYE SÜREÇTE AKTİF OLMALI"

Av. Özkurt gelinen noktayı özetlerken, Türk futbolu için bu durumun iyi bir fırsat olacağını ve Türk futbolunu yönetenlerin aktif olmaları gerektiğinin altını çizerek şöyle diyor:

"Ne yazık ki, FIFA Etik Komitesi'nin, FIFA Başkanı Sepp Blatter ile UEFA Başkanı Michel Platini'ye 8 yıl futboldan men cezası vermesi daha önce benzeri yaşanmamış bir utanç olarak dünya futbol tarihinde yerini almıştır. Bu güzel oyunun böyle bir utancı yaşatan yönetim anlayışından bir an önce kurtulması gerekir, aksi takdirde dünya futbolu büyük yara alacaktır. Bu çıkış ancak sarsıcı bir reform sürecine girilmesi halinde gerçekleşebilir. Futbolun yönetim merkezinin İsviçre ve Fransa endeksinden ayrılıp daha fazla dünyayı kapsar bir boyuta gelmesi gerekir ve bu noktada büyük bir futbol ülkesi olan Türkiye'nin de etkisinin daha da artması gerekmektedir."