Beşiktaş Aybaba şaşırttı

Aybaba şaşırttı

28.02.2014 - 20:52 | Son Güncellenme:

Milliyet Spor Servisi'nden Levent Kalkan, Beşiktaş - Antalyaspor maçını analiz etti.

Aybaba şaşırttı

LEVENT KALKAN / SPOR SERVİSİ

Haberin Devamı

Samet Aybaba, "Ligde kritik bir noktadayız. Bundan sonra bütün maçlara üç puan için çıkacağız" demişti hafta arası fakat Insa ve Tita'nın yokluğunda orta sahada Serkan'a forma vererek şaşırttı. Oysa planlarını galibiyet için yapan bir teknik adam, yetenekli Murat Duruer'in yanı sıra en az onun kadar yetenekli ve üretken Emrah Başsan'ı da ilk 11'e monte etmeliydi. Uğur İnceman'ın 11'e dönmesi ise yerinde bir karar olarak dikkatleri çekti.

Slaven Bilic ise Necip'in, Galatasaray derbisindeki performansından memnun kalmış olacak ki genç futbolcuyu yine defansın sağında görevlendirdi. Bilic derbiden sonra Necip'in, Sneijder'i tamamen etkisiz hale getirdiğini ileri sürmüştü fakat Hollandalı yıldız, Chelsea maçında da ortada yoktu ve bu durum sadece sağ bek Ivanovic'in defansif başarısından kaynaklanmıyordu. Necip ilk yarı boyunca hiç atağa çıkmadı. Tıpkı altyapıdan yeni çıkan bir genç gibi fazla kontrollü ve fazla defansifti. Sağ kanat çalışmadığı için Motta ve Olcay'la soldan etkili olmaya çalıştı Beşiktaş ancak özellikle ilk 35 dakikada siyah-beyazlılar hiçbir ofansif etkinlik gösteremedi. Olcay ve Motta'nın pasları genelde isabetsiz olurken, Almeida ile Holosko ceza sahası üzerine kümelenen savunma arasında sürekli top kaybı yaptı.

Haberin Devamı

Beşiktaş formasını ilk kez giyen Jones, görkemli Schalke günlerinin çok gerisinde göründü. Fizik olarak hiç hazır değil ve uzun süre sonra şans bulduğu için bir hayli tutuktu. Birkaç hafta daha sadece antrenman yapsa ve eksiklerini giderse çok daha iyi olacak gibi görünüyor.

İlk yarının en başarılı isimleri Beşiktaş'tan Atiba, Antalya'dan Enoh'tu. İki savaşçı orta sahanın ilk 45'in öne çıkan futbolcuları olması yaşanan pozisyon kısırlığını anlatmaya yetiyor zaten...

İKİNCİ YARI

Atatürk Olimpiyat Stadı'na gelen 15 bin Beşiktaşlı taraftarı heyecanlandıran ilk şut 52. dakikada Almeida'nın ayağından çıktı. İkinci yarıya ilk devreye oranla istekli başlayan siyah-beyazlı takım, Olcay, Holosko ve Almeida ile rakip kaleye yüklenmeye çalıştı ama Antalyaspor savunması ciddi bir hata yapmadı.

Haberin Devamı

Emre Güngör-Musa Nizam ikilisini yedeğe çeken Samet Aybaba'nın defansın ortasında görev verdiği yeni transferler Giray ile Boum, ikili mücadelelerde hiç hata yapmadı. Antalyaspor'un ilk gollük şutu ise 56'da Diarra'dan geldi fakat iyi yer tutan Tolga zorlanmadan tehlikeyi önledi.

Etkisiz ve çok dirençsiz Jermaine Jones'un gecikmeli de olsa yerini Oğuzhan'a bırakması Beşiktaş'ın adeta kimyasını değiştirdi. Pres gücünü artıran Beşiktaş daha kalabalık ve etkili biçimde rakip kaleye gitmeye çalıştı. Motta'nın, Necip'in yapamadığı ortaları sağ kanada kadar giderek yapmaya çalışması da bir hayli dikkat çekiciydi.

Antalyaspor kısa süreli baskıyı kırmayı başardıktan sonra Murat Duruer ve Diarra ile iki kez gole yaklaştı ama kırmızı-beyazlı futbolcular bu pozisyonlarda çok savruk ve dikkatsizdi.

Beşiktaş'ın beceri ve etkinlik açısından "ikinci Jones'u" Olcay Şahan'dı ve Bilic, bu oyuncuya 70 dakikadan fazla tahammül edemedi. Galatasaray derbisinde hiçbir varlık gösteremeyen Olcay'ın form grafiğinin çok hızlı bir düşüş göstermesi, Gökhan Töre'nin yokluğunda Beşiktaş'ı zorlayan en önemli faktördü.

Haberin Devamı

Siyah-beyazlı takımın maçta en etkili olduğu bölüm ilginçtir uzatma dakikalarıydı. Önce Motta kaçırdı, ardından Uğur Boral, Koray'ın büyük hatasında gecenin kahramanı olma şansını önünde buldu ama meşin yuvarlak çok az kullandığı sağ ayağına geldiği için dev fırsatı kaçırdı.

Netice mi? İki maçta 5 puan kaybeden Beşiktaş için şampiyonluk ligin ilk haftasında zordu, şimdi artık daha da zor...

Hakem Çağatay Şahan son dakikalarda faul ve kart yorumlarında birçok önemli hata yaptı, herkesi kızdırdı. Ancak bana göre siyah-beyazlıların penaltı beklediği Holosko-Boum ve Almeida-Boum mücadelelerinde oyunu devam ettirmesi yerindeydi. Rakibinin ayak tabanına vuran Almeida'nın yaşadığı sakatlık ise büyük bir talihsizlik oldu.

Yazarlar