Skorer Aziz Yıldırım Etoo'yu neden getiremediğini açıkladı

Aziz Yıldırım Etoo'yu neden getiremediğini açıkladı

12.09.2008 - 15:17 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım Fenerbahçe Televizyonu'nda gündemdeki konulara ilişkin açıklamalar yaptı

Aziz Yıldırım Etooyu neden getiremediğini açıkladı

Başkan Yıldırım programda yer alan Milliyet Gazetesi Spor Müdürü Cem Şengül, Sabah Gazetesi Spor Müdürü Serdar Ali Çeliker, Zaman Gazetesi Spor Müdürü Serkan Akcan, Hürriyet Gazetesi Spor Servisi İstihbarat Şefi Mehmet Arslan ve Akşam Gazetesi Spor Yazarı Alaattin Metin'in kendisine yönelik sorularını yanıtladı.

Yıldırım, gazetecilerin spor müdürleri ve gazetecilerin bu programa davet edilmesi ile ilgili olarak "Herkesin merak ettiği soruları cevaplamak istedik. Daha önce yaptığımız program, bir danışıklı dövüş şeklinde gözüküyordu. Bu şekilde yapmak istedik. Zaman sınırsız, sabaha kadar konuşabiliriz. Ne isterserseniz sorun ve cevabını alın. Ayrıca siz de beni davet ederseniz, ben de gelirim" dedi.

"BEN ARTIK FENERBAHÇE DEMİYORUM, TÜRK FUTBOLU, TÜRK SPORU DİYORUM"

Yıldırım, İlk olarak Kulüpler Birliği toplantısı ile ilgili olarak sorulan soruya cevap verdi. "Türk spor için olması gereken ve ileride çözülmesi gereken bir konuydu. Bugün 5 büyük lig bu şekilde. Bazısı direkt olarak, bazısı ikinci bir yerden organize edilerek yönetilmekte. Bunun faydası, bütün kulüplerin bu liglerin sahibi olduğunun farketmesi ve birlikte çalışması. Şimdiki durumda federasyon sorumluluk altında. Her tür gelişmede o düzende federasyon düzenleyici olacak, atılımlar kulüpler ile olacak. Kimsenin bundan rahatsız olmaması lazım. Prag'da maça gittiğimizde, Alman Futbol Federasyonu ve Mahmut Uslu, Hasan Doğan ile birlikte sabaha kadar konuşmuştuk. Benim söylediğim yeni bir şey değil. Herkes taşın altına elini sokmuş olacak, kimse hakemleri suçlamayacak, federasyonu eleştirmeyecek. Ben bunu yaparken yanımda 3 yardımcı vardı. Artı Adnan Polat'ı aradım ve onayını aldım. Aynı şekilde Yıldırım Demirören'i aradım. Onlar da tamam dediler, biz varız dediler. Yıldırım Bey sabah Ankara'da olduğunu ve katılamayacağını bildirdi. Bunlar yanlış algılanmasın. Yeni bir dönem başlıyor. Ben artık Fenerbahçe demiyorum, Türk futbolu, Türk sporu diyorum. Bizim hepimizin üstüne ne düşüyorsa bunları yapalım. İlle burada olacak değil toplantı, haftaya Konya'ya gidelim mesela. Yapacağız da"

"KADROMUZ YETERLİ, TEK EKSİK AURELİO"

Başkan Yıldırım geçen seneye göre kadrodaki tek eksiğin Mehmet Aurelio olduğunu söyledi. "Geçen sene direk kadrodan giden bir tek isim Marco. Kezman'da zaten sorunlar vardı. Ligler bitmeden Güiza ile anlaştık. İmzaları attırdık. Biz almasaydık Barcelona'ya gidecekti. Ama biz işimizi sağlama aldık. Sözleşmede tüm maddeler bizim lehimizeydi, bu şekilde transfer yaptık. Emre'nin ise iyi hazırlanması gerekiyordu sezona. Askerlik yaptığı için tam olarak hazırlanma fırsatı bulmadı. Özveriyle oynuyor. Aragones konusunda ise. Biz daha turnuva başlamadan onunla anlaştık. Açıklama yaptık. Açıklamayı önce o Marca'ya yaptı, sonra biz. O istedi açıklamamızı. Onu federasyon sıkıştırıyordu. Ama siz biz açıkladık, sorun oldu şeklinde yazdınız"

"DURMADAN SAKATLIĞI GÜNDEME GETİRE GETİRE EMRE'Yİ PSKOLOJİK SORUNA SOKTUNUZ"

Yıldırım yeni transfer Emre'ye ise destek olunması gerektiğini ifade etti. "Emre'ye temiz sayfa açtık. Destek olmak istedik. Eğer Galatasaray'a transfer olsaydı eğer şu an ona karşı olan ithamlar olmayacaktı. Belli Galatasaray kalemleri bunları kasıtlı yazıyorlar. Bir hata yaptı geçmişte ama biz ona şans vermek istedik eğer bundan sonra olmazsa o zaman konuşalım. Emre konusunda Avrupa ile Türkiye'yi karıştırmayın. Avrupa'da futbolcular daha rahat. Şuram, buram ağrıyor derse oynamazlar. Biz de rica edersek, forma için dersek oynarlar. Partizan maçından önce Semih'in yanına gittim. Rica ettim, oynaman lazım dedim. Sonra doktora gitti ve oynadı. Durmadan sakatlığı gündeme getire getire Emre'yi pskolojik soruna soktunuz. Emre oynayacak, Türkiye'de oynar. Fenerbahçe'de bir tek eksik Marco'dur.

SENNA VE JOSİCO...

Fenerbahçe Başkanı, gündemi oldukça meşgul eden Senna konusuda açıklığa kavuşturdu. "Josico Aragones'in 3. 5. tercihi değil. Alabiliyorsanız bunu alın dediği bir isimdir. Senna geri, Josico ileri oynar dediği alabiliyorsanız bunu alın dediği gibi. Senna 24 milyon avro. Alabiliyorsanız alın. Güiza'ya 14 milyon avro verdik, herkes çok konuştu. 10 sene önce Güiza gelecek desek neler yazardınız? Şimdi basın öyle bir alışkanlık haline getirdi ki durumu herkes geliyor, Ronaldinho, Eto'o... Kulüpler kurumsal yapıya girdi. Transferler artık gittim onu kaçırdım, parayı verdim getirdim ile olmuyor. İspanya kulüpleri sözleşmenin başında yazıyor, 1. sene bunu getirirse alır, 2. getirirse bunu getirirse şeklinde. Biz Senna için Avrupa'da çok ünlü 3 avukatla görüştük. 17. madde ile getirebilirdik diyeyim ve konuyu kapatayım. Bunu gündeme getirsem F.Bahçe ceza alabilirdi. Siz 24 milyon avro, bundan alamadık yazdınız. Avrupa'da şimdi hedefi koymak lazım. Hedef için ne dedik? Yapılan başarıları tekrarlamak. Şampiyon olacağız diyebilir miyiz. Biz tecrübe kazandık. Eski Fenerbahçe yok artık. Artık oyuncu, camia ve kültür değişti. Biz güveniyoruz bu gruptan çıkarız. Hedef geçen seneki başarı, olursa daha üstü."

"MARCO HADİSESİNDE FENERBAHÇE GEREKENİ YAPMIŞTIR"

Başkan Yıldırm Marco Aurelio'nun takımdan neden ve nasıl ayrıldığın da açıkladı "Fenerbahçe Spor Kulübünün bütçesi vardı. Bu bütçenin içinde harcama yapma durumumuz var. Geldiğimden beri yaptığım en önemli şey gelir-gider tablosunu bir araya getirebilmek ve tüm çalışanlarımızın, oyuncuların zamanında parasını almak. Yoksa Aziz Yıldırım Eto'o yu da getirir, bir başkasını da. Eğer kulüp benden sonrasını nasıl yapar derseniz bunu yaparım. Ben burayı bir Avrupalı gibi yapmak istedim, paralar zamanında ödeniz. Marco bu kulüpten 1.100 bin avro alıyordu. Menajeri Aralık'ta geldi. Ben Marco'yu Valencia'ya götürmek istiyorum. Oyuncunun mukavelesinde 7 milyon dolar getirirse gider maddesi var. Sene sonu değil, Aralık'ta yani. Biz veremeyiz dedik. Biz Valencia Sportif Direktörü ile sürekli görüştük. Antrenör ile diyalog içerisinde ama Marco'yu almayacağız dedi. Bu geldi, Ali Yıldırım ile konuşuyor. Marco'yu vermiyorsanız, Vederson'u verin dedi. 6 milyon dolar veririz dedi. Biz kadroyu bozmak istemiyoruz dedi. Futbolcularımızı alıp pastanede konuşmuş ve beyinlerini yıkamış. Biz yıl sonu 2 milyon avro teklif ettik. Menajerine de yüzde 10. Onun teklifi 3 milyon avro, artı 1 milyon avro da kendisine. Biz bunu kabul etmedik. Edu 1.2, Deivid 1.2, Lugano 1.2, hepsi bu civarda. Sen şimdi bu oyuncuyu verirsen diğerlerini ne yapman lazım? Hepiniz aynı maaşları alıyorsunuz biri 3 misli istedi ve verdiniz. Ne olur? En son dönmek istediğinde ise onun menajeri, bizim iradeciler görüşme yaptı. Ben bu olmaz dedim. Burası Fenerbahçe çünkü. Burada böyle şeyler olmaz. Marco hadisesinde Fenerbahçe gerekeni yapmıştır. Fenerbahçe bir bütündür. Biz ne yapmamız gerekiyorsa yaptık. Konuşma ise konuşma, gönlünü almaksa gönlünü aldık ama sadece para için. Orada 2.1 alıyor gibi duydum, kendi bilir"

"TUNCAY'A KAL BURADA ROBERTO CARLOS'UN KAPTANI OL DEDİK"

Başkan Yıldırm soru üzerine Tuncay'ın ayrılış konusuda değindi. "Tuncay geldi. Biz 3 senelik, sonra 2 senelik boş mukalaveye imzalattırdık. Ben Avrupa'ya gitmek istiyorum dedi. Biz orada alacağı paranın üzerine çıktık. Kal burada Roberto Carlos'un kaptanı ol dedik. Oraya gidersin normal bir oyuncu olursun ama kalırsan Lefter, Can Bartu olursun dedim."

ARTHUR ZICO, İSTİKRAR VE KURUMSALLAŞMA

Aziz Yıldırım son dönemde eleştirilen transfer politikası içinde konuştu "Ben bir oyuncu alıp dört yıllık anlaşma yaptığımda sözleşme sonu gidiyorsa bana maliyeti sıfırdır. Eğer sözleşmesi bitmeden gidiyor ve aldığım rakamdan ucuza gidiyorsa. Amortisman hesabı yapmak gerek. Appiah neden şimdi sözleşme imzalamıyor? 12 milyon avro istedik. Mukavalesi bitmiş adama bir değer koyamazsınız. Siz bana şunu söyleyin, bu adamın mukalavesi vardı. Siz sevmediniz, bunun için gitti, zarar budur diyin. Rüştü sözleşmesi bitti. Rüştü'ye biz 750+2 milyon teklif ettik, gitti pazartesi 1.5 milyona Beşiktaş'a imzaladı. Bunu neden yazmıyorsunuz"

"ZİCO BU SENE ŞAMPİYON OLSAYDIK YİNE ANLAŞAMAZDIK"

Aziz Yıldırım Zico'nun geçen sezon takımı şampiyon yapsa dahi yine de anlaşamayacaklarını söyledi. "Antrenör değişikliğine baktığımızda, 2000 yılı öncesi tamamdır. O zaman kendi çocuklarımız hoca olarak getirdik. Son 5 yıl, ya da Lorant'tan bu tarafa baktığınızda Daum, Zico, Aragones var. Hiçbirinin mukavalesi bitmeden gönderme var mı? İsterse şampiyon olsun. Ayrıca Zico ile de şampiyonluk üzerine kurulan bir sözleşme metnimiz vardı. Real Madrid'de başka yerlerde şampiyon olduğunda da oyuncular, hocalar gidiyor. Burada mesela problemlerin düzeltilmesi. Zico ile benim anlaşmam 1.8, ikinci sene 1.9. İlk sene şampiyon yapma kaydı vardı, yaparsa uzatılırdı. Biz böyle anlaştık. Bizden istediği rakam ise 3.5 milyon avroydu. İkinci konu kardeşiydi. Kendisi 3.5, kardeşi 500, Santana 750, 4.750 eder. 2.8'lerden 4.6'ya doğru gittik. Pazarlık aşağı inmiyor. Zico bu sene şampiyon olsaydık yine anlaşamazdık. Zico bu sene şampiyon olsaydı da fark etmezdi. Bu rakam bize gereğinden yüksek geldi. Yüzde 10-20 arttırırdım yüzde 60-70 arttıramam. Aragones'in tüm ekibi bize 3.5 milyon euroya mal oldu. Bu rakama ilaveten primleri var. Zico'da başarı geldi de Türkiye ligini yürüye yürüye kazanması gerekti. Bizim için önemli olan disiplindi. Aragones'i ne benim söylememe ne sizin sormanıza gerek var. Kurumsal yapıya ayak uyduran, çalışkan bilgili olacaktı, Aragones de bu karaktere sahip çok tecrübeli bir hoca. Hiç başarı yakalamamış genç antrenör de getirilebiliriz. Avrupa'da da var bu durum. Fenerbahçe'yi herkes takdir etsin. Ortega, Carlos, Anelka geldi. Kimin aklına gelirdi. Van Hoojidonk geldi. Basına açıkladığım zaman basın o kadar didikliyor ki iş çıkmaza giriyor. Sonra da beceremediler oluyor. Eto'o'yu getirecektik ama çok büyük rakamlar istediler. Avrupa'da rakamlar alt üst oldu."

Transferler kolay olmuyor. EURO 2008'de Portekiz Teknik Direktörü Luis Felipe Scolari el sıkıştık. Yardımcıları ile de konuştuk, anlaştık. Biz bunu yapıyorduk. Sonra turu geçti. Vazgeçti. Turu geçti, vazgeçti. Transfer kolay olmuyor"

"ETO'O İLE GÖRÜŞTÜK"

Barcelona'nın Kamerunlu yıldızı Eto'o ile sezon başında görüştüklerini doğrulayan Aziz Yıldırım, "Dünya çapında yıldız alamadık, olmadı. Evet demiştik. İyi de her şey söylenen sözü negatif kısmından tutup ortama sokuyorsunuz. Biz Eto'o ile görüştük. Sezon başlamadan görüştük. Ama büyük rakamlar vardı. Rakamlar altüst oldu. Robinho'nun 49 milyon avroya gittiği bir yerde Ronaldinho 21 milyon avroya Milan'a gitti. Neden gitti? Nasıl gitti? Gider mi bir araştırın. Mallorca kulübünün değeri 49 milyon avro diyerek eleştiriliyoruz. Onun borcu o kadar, kulübün 600 milyon dolarlık yatırım borcu yapan başkanı var. 6 futbolcusunu sattı da borcunu ödüyor. Ben 50 milyon avro vericem, 10 da fazladan alalım o zaman o yazan arkadaşlar ayarlasın" şeklinde konuştu.

"DÜNYA LİDERİ OLACAĞIZ"

Aziz Yıldırım 100. yılda 100 bin kart hedefine ulaştaklarını belirterek "Ben her zaman Fenerbahçe'nin emrindeyim, maddi ve manevi. Fenerbahçe Kartları konusunda 100. yılda 100 bin kart dedik, biz buna ulaştık. Şu anda rakam 155 bin, Real Madrid 120 bin, Barcelona'da 160 bin. Biz 2008'de bunu 200 bine çıkarmaya çalışıyoruz. O zaman dünyada bir numara oluyor. Nisan'ın ortalarına doğru biz de 200 bine çıkartmaya çalışıyoruz ve o zaman da Dünya lideri olacağız. Taraftar kartın ne karşılığı var, Fenerbahçe sevgisi! Taraftar kartlarımız konusunda geliştirmeler olacak. Türkiye'de bankaların kullanmış olduğu puanlama sistemini getireceğiz. 1 milyon üye yaptığımız zaman, bu seçimi İstanbul'da yapmamam lazım. 100 bin kişi geldi, hadi bıraktım mesela 500 bini, 1 milyonu. Bunu şubelere dağıtmamız gerekiyor. 15 bin kişi delege sabit, şubelerden ise bu delegeler ile değişim olabilir. Fenerbahçe kulübü için tarihi ve en önemli projedir. Her sene 50 milyon avroluk gelir olacak sabit."

"GENÇ FENERBAHÇELİLER"

Aziz Yıldırm son dönemde Genç Fenerbahçeliler taraftar grubu ile ilgili yaşanan sıkıntının sorulması üzerine "Kulübün başkanının Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu'nda özel yeri yoksa kimsenin özel yeri olamaz. Genç Fenerbahçelilerin kurulmasına ben ön ayak oldum. Ben hepsine değil içindeki 5-10 kişiye karşıyım. Herkes yerine otursun diyorum, bunu istiyorum. Fenerium yürüyorsa bu stat da yürüyecek. İnsanlar huzursuz edilmemeliler. Huzursuz ederseniz gelmezler. Bana bu stada gelip, bana ve bu kuruma güvenen insanların sorumluluğunu taşıyorum. İlişkilerin, rantların kopması gerekiyor. Galatasaraylı da gelsin Beşiktaşlı da kombine alsın gelsin otursun bizimkiler de gitsin otursun. Saha içinde galip gelmek için her şey yapılsın ama saha dışında dostluk olsun. Milli takımda kulüp ayrımcılığı olmaz. Milli takım maçlarından taraftarlık kırmız beyaz içindir. Ben de bunu arzuluyorum. Fenerbahçe'de ise tek kimliğin olmasını istiyorum. Stat içinde çeşitli gruplar olur pankartta asabilirler. Ben bunu yasakladım çünkü tek kimlikten uzaklaşılıyordu. Hooijdonk transferinde adamın boynuna atkı attılar uyardım. Bin atkı konulacaksa Fenerbahçe olmalı. Kimseyle yakın değilim. Genç Fenerbahçeliler kale arkasında, bilet, otobüs desteği yaptım. O andaki şartlar gereğiydi. Ama gördüm ki rant var. Genç Fenerbahçeliler daha sonra şapka, atkı kaban çıkarttılar. Galatasaray'ın Beşiktaş'ın grupları var diye bizim de bir grubumuz var sanıyorlar. Mücadele edecekler sanıyorlar. Ben Fenerium'u kurmuşum devlete vergimi veriyorum. O gençler de Fenerbahçe taraftarı. Genç Fenerbahçeliler diye kaban satıyorlar. Ayda 25-30 milyarlık mal satıyorlar. Bu kimin cebine gidiyor. Çocukları kandırıyorlar. Özellikle zengin çocuklarına yapıyorlar. Çocuklardan 10 - 20 milyar istiyor çocuklar veriyorlar. 30 milyonluk Fenerbahçe camiası var. Kombine alanlardan bir sürü şikayet var. Biz diyorlar size güvenip aldık. Bana iki aile mektup yazdı. Biz tribüne çıkıyoruz. Ama yerimize oturamıyoruz oturtmuyorlar dediler. Çıkarttım oturttum. Orada oturanları kaldırttım. İnerken yine baktım çocukları yine kaldırmışlar gittim baktım başkası oturmuş alkol içmiş zil zurna sarhoş bu sefer 'Alkolik hareket engellenemez' diyorlar. Sonra Galatasaray'a küfür ediyorlar ya ben niye edeyim ki. Sattığımız kombinelerde eğer rahatsızlık verirse kombine iptal edilir ibaresi var. Burası dağ başı değil. Kanuni ne varsa hepsini yaparız. Hiçbir şeyden korkmam. Migros tribününe ben başkan olduğum sürece kombine yapmayacağım. Kombine sayımız bugün itibariyle 30 bin 288. Herkese teşekkür ediyorum. Migros'un altında koltukları sökeriz ayakta bağırır çağırır giderler. Gerekirse valiye şikayet edeceğim. Onlar giderse tezahürat biter diyorlar. Bu laf geriye kalan onbinlerce taraftarı hiçe saymaktır. Böyle şey olur mu? Herkes yerinde oturmalı ve hep birlikte düzeyli tezahürat edilmelidir"