Futbol Başkanım Brezilya'ya gidiyoruz

Başkanım Brezilya'ya gidiyoruz

16.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Rüyamız gerçekleşti, FIFA, Cüneyt Çakır ile yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun’u Brezilya’daki finallere davet etti. Yaşadığı mutluluğu Milliyet’le paylaşan Zekeriya Alp, “Sabah erken saatlerde telefonum çalınca müjdenin geldiğini anladım. Cüneyt‘in birçok ünlü hakemin elendiği Avrupa kıtası listesine girmesi tarihi bir başarıdır” diye konuştu

Başkanım Brezilyaya gidiyoruz

CEMAL ERSEN

Haberin Devamı

Dünyaca ünlü FIFA kokartlı hakemimiz Cüneyt Çakır tarihi bir başarı göstererek, Haziran ve Temmuz aylarında Brezilya’da düzenlenecek, 2014 FIFA Dünya Kupası’nda düdük çalmaya hak kazandı. FIFA dün yaptığı açıklamada Dünya Kupası’nda görev alacak 25 hakem üçlüsü ve 8 destek ikilisini açıkladı. Çakır’la birlikte yardımcıları Bahattin Duran ve Tarık Ongun da dev turnuvaya davet edildi.
Brezilya’ya davet edilen 25 hakemden biri olan 23 Kasım 1976 doğumlu Cüneyt Çakır tam 40 yıl aradan sonra Dünya Kupası’nda maç yönetecek ilk Türk hakemi unvanını alacak. Bilindiği gibi Doğan Babacan 1974 yılında Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası‘nda görev alarak tarihe geçmişti.

‘Çok büyük gurur’
Cüneyt Çakır ve ekibinin Dünya Kupası’nda görevlendirilmesinin hemen ardından TFF Merkez Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp duygularını Milliyet’e anlattı. Çok büyük bir mutluluk yaşadıklarını kaydeden Alp, “Böyle bir gururu bize yaşattığı için Cüneyt’e teşekkür ediyorum. Çok duygulandım. Bize göre yüzde 99 orada olacaktı ama o yüzde 1’lik olasılık midemizi bulandırıyordu. Çünkü politik bazı yaklaşımlar olabilirdi. Avrupa’dan çok kritik ve deneyimli isimler elendi. Cüneyt’in böyle bir ekibin içinde yer alması tarihi bir başarıdır” ifadelerini kullandı.
Zekeriya Alp şöyle devam etti:

“Sabahın erken saatlerinde telefonum çaldı. Baktım Cüneyt arıyor. Hemen anladım, içimden işte müjdeli haber geldi dedim. ‘Başkanım Türkiye’yi Brezilya’da temsil edeceğiz. Bu mutluluğu ilk olarak sizinle paylaşmak istedim. İnşallah yüzümüzün akıyla çıkacağız bu sınavdan’ dedi. Çok çalıştılar, olağanüstü özveri gösterdiler ve hak ettiler. Tekrar ediyorum Cüneyt Çakır’ın bu noktaya gelmesinde kimlerin emeği ve katkısı varsa hepsine teşekkür ediyorum. Hakem hocaları, MHK başkanları ve eğitmenler, hepsi sağ olsunlar.”

Haberin Devamı

Kaderini kendisi yazdı

Cüneyt Çakır hakemlik kariyerinde başarı basamaklarını tek tek çıktı. Avrupa Şampiyonlar Ligi’nde görev yapan hakemimiz, EURO 2012’de biri yarı final olmak üzere 3 maç yönetirken, FIFA Dünya Kulüpler Kupası’nın finalinde de düdük çaldı.

Haberin Devamı

UEFA tarafından Haziran 2011’de Elit kategori’ye yükseltilerek Avrupa’nın en iyi 23 hakemi arasında yer alan Cüneyt Çakır, hakemliğe 1994 yılında başladı. 2001’de üst klasman hakem olarak Spor Toto Süper Lig’de düdük çalmaya başlayan Çakır, 2006’da FIFA kokartı taktı.
2007’deki U19 Avrupa Şampiyonası’nda düdük çalan Çakır, 2009’daki U21 Avrupa Şampiyonası yarı finalini yönetti. Nisan 2010’da ise UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final rövanş maçı yönetme başarısı gösterdi.
Cüneyt Çakır ayrıca 2011’de Kolombiya’da yapılan FIFA U20 Dünya Kupası’nda görev aldı. FIFA kokartlı hakemimiz, şampiyonada aralarında turnuvanın açılış maçı ve yarı final maçı da olmak üzere toplam 5 karşılaşmada görev yaptı. FIFA U20 Dünya Kupası Türkiye 2013’te de görevdeydi. Her iki U20 Dünya Kupası’nın da açılış maçını yönetme başarısı gösterdi.

Engelleri aştı
Cüneyt Çakır, EURO 2012’de de görev alırken, bu turnuvada aralarında yarı finalin de olduğu 3 maç yönetti. Ayrıca FIFA Dünya Kulüpler Şampiyonası 2012’de düdük çaldı ve turnuvanın finalini yönetmişti.
Kariyerinde UEFA U21 Avrupa Şampiyonası, FIFA U20 Dünya Kupası, UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Avrupa Şampiyonası’nın yer aldığı 5 yarı final bulunan Çakır, Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile birlikte hem UEFA Avrupa Şampiyonası, hem de FIFA Dünya Kupası’nda görev alacak ilk hakemlerimiz olma gururu yaşayacak.

Haberin Devamı

‘İnşallah finale kadar devam eder’
TFF Başkanvekili Ufuk Özerten, Cüneyt Çakır’ın Dünya Kupası’nda görev yapacak olması için, “İnşallah orada final yönetmeye kadar gider” dedi. Son dönemde aldığı en güzel haberin Çakır’dan geldiğini kaydeden Özerten, “İnşallah, diğer hakem kardeşlerimize örnek olur, esas yarışma orada olur ve bizi temsil eden daha fazla hakem olur. Ama ben burada içerdeki maçların da en az dışardaki maçlar kadar iyi yönetilmesi şartını koşuyorum. Cüneyt Çakır’a ve Türk futboluna hayırlı olsun, gurur duyduk, iftihar ettik” diye konuştu.

‘Türk futbolunun bayramı bugün’
UEFA 1. Aşbaşkanı Şenes Erzik, Cüneyt Çakır’ın Dünya Kupası’nda gidecek olmasının Türk ve Avrupa futbolu adına çok önemli olduğunu dile getirirken çarpıcı ifadeler kullandı. Erzik, “Türk hakemliğinin 40 yıl sonra Dünya Kupası’nda görev alması çok çok önemli. Bu bir takım oyunu, arkadaşları Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile çok başarılı oldular. İyi bir ekip oluşturdular. Kendisini yetiştiren, eğitim veren hocalarının büyük emekleri var. Ne mutlu bize ki böyle hakemlere sahibiz. Cüneyt Çakır ve arkadaşlarının orada da çok başarılı olacağına inanıyorum. Bugün Türk futbolunun bayramıdır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Doğan Babacan’dan tam destek
Dünya Kupası’nda maç yöneten ilk Türk hakem Doğan Babacan, Cüneyt Çakır’ın bu turnuva için yeterli kapasiteye sahip olduğunu ifade etti. 1974 Almanya finallerinde görev yapan Babacan, “Milli Takımımız’ın olmadığı bir Dünya Kupası’nda düdük çalmıştım. Dünyanın en büyük futbol organizasyonu için davet almak beni fazlasıyla memnun etmişti. Cüneyt Çakır da yine Milli Takımımız’ın olmadığı bir turnuvada düdük çalacak. Şu an çok heyecanlı olduğunu tahmin ediyorum. Birkaç gün geçip durumu idrak ettikçe, çağrılmanın sevincini daha fazla yaşayacaktır. Kendisi bu kupada, her kademede rahatlıkla maç yönetebilecek tecrübe ve birikimine sahiptir” dedi.

Yazarlar