Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçe bence sezonun en kritik maçını oynadı. Puan ya da puanlar kaybedilmesi psikolojik avantajın Beşiktaş ve Galatasaray’ a geçmesi demekti. Yanal hakkında herkesin kafasında var olan şüphelerin (çalıştırdığı takımların 2. yarılarda düşüşe geçmesi) güçlenmesi demekti. En önemlisi de üst üste 3 maçtan başarısızlıkla ayrılmanın takım üzerinde olumsuz bir baskı oluşturması demekti.

Maçın analizine geçmeden şunu belirtmek lazım. Fenerbahçe son 2 maçtır çok kötü. Kasımpaşa’ da da bir durgunluk var. Bu koşullarda çıkışa geçmek isteyen iki takımın orta saha mücadelesi ağırlıklı futbolunu bekliyorduk. Kasımpaşaspor’ lu Kerem’ in kırmızı kart ile atılmasına kadar da tahmin ettiğimiz gibi bol mücadeleli, yaratıcılıktan uzak, verimsiz bir futbol izledik.

Haberin Devamı

Fenerbahçe’ li futbolcular, aynı gün saat 14’ teki yürüyüş ve son 2 haftanın kayıplarını telafi etme motivasyonu ile çıktılar sahaya. Ersun Yanal’ ın ilk 11’ i mecburi tercihlerden oluşuyordu. Yetenekli, hareketli ve hızlı Kasımpaşa orta beşlisine, dirençli ve çok koşan bir orta saha ile cevap verdi. Tek dezavantaj, Fenerbahçe’ nin orta saha beşlisinin yaratıcı özellikleri olmaması nedeniyle hücum üretkenliğinin sağlanamaması idi. Neticede Fenerbahçe sezon ortalamasının bir hayli altında pozisyon sayısı ile maçı tamamladı.

İlk 11’ de yer alan futbolcuların hücum yetersizliğine ek olarak, sakatlıklar nedeni ile Kuyt’ ın tek forvet olarak başlaması da ikinci handikap oldu. Kuyt ne yüzü kaleye dönük, ne de sırtı kaleye dönük verimli olamadı. Top tutamadı. Sıklıkla geriye, sağa, sola kat etti ve rakibin kalabalık orta sahası içinde kayboldu. Fenerbahçe, kırmızı karta ve 11’ e 10 oynamanın avantajını yakalayana kadar sahada tuhaf bir 4-6-0 ile oynadı. Webo, Emenike ve Sow’ suz böylesi bir taktikle gol bulması, geriden gelenlerin sürpriz performanslarına ve duran toplara kalmıştı.

İlk yarı ve ikinci yarı boyunca müthiş bir Alper izledik. Alper topla ileri doğru ve çabuk kat edebilen bir yetenek. Bu maçta çok fazla top kaybı yapmasına rağmen, Kasımpaşa’ yı en fazla zorlayan isim oldu. İlk yarının en çok mesafe kat edeni Holmen yine bal yapmayan arı gibiydi. İkinci yarıda Baroni ile değişmesi, Yanal açısından doğru bir hamle oldu. İkinci yarıda Emre’ de biraz daha fazla insiyatif alıp, daha fazla ileri çıkınca ve Baroni ile pas trafiği bir nebze olsun düzene girince, Fenerbahçe ileride top tutmaya başladı. Kırmızı kart sonrası ise takım olarak tamamen rakip sahaya yerleşti.

Haberin Devamı

Fenerbahçe hücumda 4-6-0 ile oynarken gerçekten de pozisyon bulmada çok zorlandı. Böyle anlarda, Yanal her Emenike hamlesini yapmaya hazırlandığında, Fenerbahçe ilginç şekilde gol buldu. Yanal’ da her seferinde Emenike’ yi kulübeye geri yolladı. Kırmızı karttan sonra, Emre’ nin ve Mehmet’ in oyunu daha ileride kurmaları Kuyt’ ı da ceza sahası içine itti ve maçın az sayıdaki pozisyonları son 20 dakikada geldi.

Kasımpaşaspor, bireysel olarak oldukça yetenekli futbolculardan oluşuyor. Ancak Şota’ nın takımı topu olumlu kullanma noktasında sıkıntı yaşıyor. Bunun sebebi takımın saha içi koordinasyonsuzluğu. Ayrıca ligin ilk yarısında başarı sağladıkları hızlı kontrataklara da çıkamıyorlar. Yalçın ve atılana kadar Kerem’ in üstün gayretleri ile dengeyi korudular. Hücumda verimsiz olan Kasımpaşaspor, defansif yönden ise son derece akıllı ve becerikli idi. Kademe zamanlamaları mükemmeldi. Kasımpaşa’ nın tek atakta bulduğu tek gol ise tamamen Alves’ in pozisyon hatası ve geriye hızlı dönememesinden kaynaklandı.

Haberin Devamı

Görünen o ki, Fenerbahçe forvetsiz takım kurgusu ile hücumda kolay sonuç alamaz. Bugün kırmızı kart dengeleri değiştirmemiş olsa, bu maç berabere biterdi. Fenerbahçe’ de diğer sorun orta sahanın yaratıcı olmaması. Emre cesaret edip ileri çıkmamış olsa, o mükemmel golü bulamazdı. Emre’ nin daha cesur olup, hücuma dönük bir rolde değerlendirilmesi gerek. Maçların ilk yarılarına Holmen- Emre- Mehmet Topal- Alper- Mehmet Topuz beşlisi ile başlamak konusunda olumlu düşünüyorum. 1-2 hafta daha bu şekilde başlanabilir. Eğer Emenike tam olarak düzelmiş ise, Mehmet Topuz- Kuyt değişikliği olabilir. Bugün Alper’ in sola yakın daha verimli olduğunu gördük. Alper burada Caner ile iyi işler yapabilir. Alper bir iki maç daha sol tarafta oynamalı.

Fenerbahçe, önemli bir üç puan aldı. Çıkış için 2 hafta daha üst üste kazanması gerekiyor. Yanal’ ın nefes aldığı bir hafta oldu.

http://twitter.com/bertankaya