Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçe' de Başkan Aziz Yıldırım' ın yeni sezonda görevi Aykut Kocaman' a vereceği, yapılanmada Aykut Kocaman' ın yanı sıra, Emre Belözoğlu ve Volkan Demirel' e de önemli roller biçeceği iddiaları konuşuluyor. Aykut Kocaman konusu iddianın da ötesine geçmiş durumda.

Bana göre bu durumun adı "kocaman çaresizliktir". İçinde bulunulan durumdan çıkış için bu kararın verilmesi, maalesef vizyoner bir strateji gibi gözükmemektedir.

Neden mi?

Aykut Kocaman, Volkan Demirel ve Emre Belözoğlu Türk futbolunun önemli isimleridir. Fenerbahçe' ye önemli hizmetler vermişlerdir. Ancak bu aşı daha önce yapılmış ve tutmamıştır. Aykut Kocaman projesi daha önce 3 sezon denenmiş ancak maalesef taraftarı heyecanlandıracak, bir vizyon ortaya koyulamamıştır.

Haberin Devamı

Yönetsel hatalar nedeni ile son 4-5 senede sportif, mali, moral açılarından düşüşe geçen bir kulübü, "Kocaman" formülü ile ayağa kaldıramazsınız.

Aykut Kocaman' ı İstanbulspor günlerinden bu yana takip ederim. Adam gibi adam, iyi bir Fenerbahçe' li, ahlaklı bir insan, sistemli bir teknik direktördür. Ancak bu sistem, Fenerbahçe' nin aradığı sistem değildir.

Aykut Kocaman kendi değerleri ve futbol sistemi açısından mükemmel bir kulüpte görev yapmaktadır. Atiker Konyaspor, kulüp başkanı sayın Ahmet Şan' ın da ifade ettiği gibi bir "proje kulüp" olmak üzere yola çıkmış ve Aykut Kocaman' a güvenmiştir.

Kocaman' ın sistemi ve felsefesi de Konyaspor için biçilmiş kaftandır. Nedir bu felsefe?

3-4 sene boyunca hedef UEFA Avrupa Ligi' ne gitmek, mümkünse ligde hep ilk beş içinde kalmak, bu süre içinde bir veya iki kez lig kupasını almak veya finale kalmak, bu esnada altyapıyı oturtmak ve Kocaman' ın sistemine uygun futbolcular yetiştirmek, her sene en az 2 genç futbolcuyu A takıma çıkartmak, her sene az sayıda genç ve yetenekli yine sisteme uygun yerli ve yabancı transfer ile rotasyonu zenginleştirmek.

Sonrasında ise, artık sürekli ilk 3' ü hedeflemek ve Avrupa Kupalarında başarı kazanmak. Belki de 5 yıl sonra doğrudan şampiyonluğa oynamak.

Böyle bir felsefeyi hayata geçirmek için Kocaman, daha önce görev yaptığı takımlarda olduğu gibi, topa sahip olmaya çalışan, savunmada kompakt, az sayıda etkili hücum ile sonuca ulaşmayı hedefleyen, savaşçı ve kırılgan olmayan bir takım istiyor. Sistem bu.

Haberin Devamı

Aykut Kocaman elbette kendisini yıllar içinde geliştirdi, ancak İstanbulspor' dan bu yana oyun felsefesi ve sistemi adına değişmeyen şeyler çoğunlukta. Örnek mi, mesela ligde topla oyunda ve pas ile oyunda Konyaspor 5. sırada. Topla en çok oynayan takımlardan birisi. Öte yandan, ceza alanına top atma, ceza alanında topla oynama, toplam şut, isabetli şut gibi parametrelerde ya lig sonucusu ya sondan bir önceki takım. Ayrıca ligde en çok faul yapan takım.

Bu istatistikler size tanıdık geldi mi?

Fenerbahçe' de görev yaptığı dönemde de benzer bir tablo vardı. Çünkü sistem ve felsefe aynı.

Şimdi Aykut Kocaman "kocaman proje" olarak yeniden ısıtılıp sunuluyor. Fenerbahçe taraftarı ve kongre üyelerinin fikri sorulmadan, otoriter bir şekilde, ben karar verdim oldu şeklinde yapılıyor.

Haberin Devamı

Oysa biliyoruz ki Fenerbahçe taraftarının önemli bir yüzdesinin gönlündeki Başkan adayı Ali Koç' un muhtemelen farklı fikirleri var.

Futbolu yerli ve yabancılardan oluşan bir profesyonel ekibe teslim etmek, kulübü istişare ile yönetmek, güçlü bir proje teknik adamını getirmek, genç ve gelecek vaat eden bir kadro yapılanmasına gitmek, Fenerbahçe 'yi mali açıdan da büyütecek "spor pazarlaması projeleri" ortaya koymak gibi. Belki en önemlisi, Fenerbahçe ruhu ve kimyasına uygun bir futbol adamı ile çalışmak.

Kocaman iyi bir teknik adam. Konyaspor' da kalarak başarılı olabilir. Konyaspor ile bir kimya uyuşması var. Tüm hedeflerine ulaşabilir. Konyaspor' dan ayrılması en başta Atiker Konyaspor' a ve Konyalılara bir haksızlık olacaktır. Ayrıca kendi kariyeri açısından da tehlikeli bir durumdur.

Orda kalırsa, kendi vizyon ve hedefleri doğrultusunda başarılı olur.

Ancak Fenerbahçe' de olamaz. Kimya uyuşmaz. İnsanlık, iyi adam olmak yetmez. Daha önce de yetmedi.

Başkan' ın acilen kongre üyeleri ve taraftarın nabzını tutup, bu konuda öyle bir karar vermesi gerekiyor.

Başkan kendine güvenen bir yönetici. Bende buradan kendisine açıkça bir çağrıda bulunuyorum:

Sayın Başkan, Aykut Kocaman' ın Fenerbahçe teknik direktörü olması konusunda kulüp internet sitesinden noter huzurunda bir anket düzenleyin ve sonuçları açıklayın. Eğer bunu yaparsanız, taraftarın sağduyusuna kulak verirseniz ve sonuçlara göre hareket ederseniz, sizi herkes tebrik eder.

Gerçekten de taraftar ve kongre üyeleri bu kararı destekler mi? Bunu görelim.

Bu konuda Fenerbahçe' li ve Atiker Konyaspor' lu taraftarların görüşlerini bekliyorum. Lütfen e-posta ile görüşlerinizi paylaşın.