Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Bu sezon şampiyonluk mücadelesi belli ki son üç haftaya kadar sürecek. Beşiktaş, maç eksiği olmasına karşın lider. Derbiyi ve eksik olan Trabzonspor maçını kazanır ise, aradaki fark 7 puan olacak. Bu fark Beşiktaş' ı büyük ihtimalle şampiyon yapacaktır. Bu sebeple, Şenol Güneş şunu çok iyi biliyor, şampiyonluk bu 2 derbide en az 4 puan almaktan geçiyor. Bu 2 derbiden alınacak 6 puan şampiyonluk, 4 puan ise önemli avantaj demek olacak.

Fenerbahçe açısından derbide kazanmak, iddiayı devam ettirmek demek ve açıkçası Fenerbahçe' nin kazanmaktan başka şansı yok. Rakibi, kötü oynarken bile kazanan bir Beşiktaş ve Güneş' in takımı ritmini buldu. Şenol Hocanın çalıştırdığı ve ritmini bulan takımları, hızlandıkça hızlanan lokomotiflere benzetmek yanlış olmaz. Şenol Hocanın takımları hız kazandıkça, kazanır ve bir noktada durdurulmaz olur. Pereira, bu lokomotifi derbide durdurması gerektiğini biliyor. Pereira açısından Moskova' nın değil, İstanbul' un lokomotifini durdurmak daha önemli.

Haberin Devamı

Stratejik olarak sezonun en önemli derbisinde ihtimaller, şanslar, imkanlar birbirine çok yakın. Son yılların belki de en ortada derbisi. Bu da derbiye ayrı bir keyif katıyor. Hakem hataları veya kasıtlı, art niyetli işler olmaz ise, muhteşem bir futbol keyfi bizleri bekliyor.

Derbide, dinlenmiş, zihinsel olarak daha rahat olan ve maçta kontrollü olmayı seçecek takım şüphesiz Beşiktaş olacak. Şenol hoca daha evvel iki defa Fenerbahçe' ye karşı kırılma maçı oynadı ve kaybetti. Bu defa elindeki avantaj ile daha dikkatli olacak, sakin kalmaya çalışacaktır.

Fenerbahçe, Moskova' da mutlaka yıpranacaktır. Zira, rövanş için rakibi istekli ve hırslı olacaktır. Erken bir gol için bastıracaktır. Fenerbahçe, derbiyi de düşünerek daha ekonomik oynayabilir. Bu karşılaşmada, Pereira' nın oyunu geride kabul edip, rakibe alan bırakmadan, sert ve kademeli bir savunma yaptıracağı kanaatindeyim. Kontra ataklardan ilk yarıda bir gol bulunur ise, iş ilk devre biter ve maç formalite maçına döner.

Derbide, Beşiktaş' ın daha sakin, ancak orta sahada kalabalık ve baskılı, Fenerbahçe' nin ise daha agresif ve risk alan bir görüntüde olacağını söylemek mümkün. Fenerbahçe' nin Moskova' da tur atlaması, şüphesiz takım ve Pereira üzerindeki kara bulutların dağılması adına önemli bir kazanım olur.

Haberin Devamı

Derbinin son yılların teknik yönden en ilginç, en dikkatle incelenmesi gereken derbi olacağını düşünüyorum. Daha önce bir Fenerbahçe Galatasaray derbisi için ürettiğim bir analiz modelini (sonucu tahmin etmede başarılı olmuştu) bu derbide de çalıştıracağım.

Maç öncesi teknik analizi ve derbiye ilişkin tahminimi, Pazar günü yazacağım yazı ile sizlerle paylaşıyor olacağım. Pazar günü, bu yazıyı kaçırmayın derim.

Not: Yazılarıma IOS veya Android telefonlardan, mobil sitedeki yazarlar bölümünden ulaşamadıklarını, oradaki yazarlar şeridinin, sağa doğru kaymada ve yazar seçimi yapmada sıkıntılı olduğunu, bu sebeple sürekli masaüstü görüntüleme yapmak zorunda kaldıklarını e-postalar ile bildiren takipçilerim oluyor. Sizlerin bu şikayetinizi de değerli skorer.com yetkililerine bu şekilde iletmiş olayım.

Haberin Devamı

Pazar günü görüşmek dileğiyle.