Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Lige verilen Milli maç arası tam da Fenerbahçe' nin ihtiyaç duyduğu bir anda ilaç gibi gelmişti. Araya kadar olan son 2 aylık dönemde, 3 günde 1 maç oynayan ve oldukça yıpranan, yorulan ve bu yoğun tempo nedeniyle sakatlar veren Fenerbahçe, takım olarak dinlenme fırsatını iyi değerlendirerek, yoğun maç trafiğine geri döndü.

Lazio maçı öncesi Emre, Salih, Mehmet Topal ve Yobo’ nun sakatlıkları ve Gökhan Gönül' ün sarı kart cezası, Aykut Kocaman' ı sıkıntıya sokmuştu. Lazio maçını da düşünen Kocaman, hafif sakatlığını yeni atlatmış olan Yobo' yu riske atmazken, Emre, Salih ve Mehmet Topal' ın sakatlıklarının ciddi olması ve forma giyemeyecek olmaları nedeniyle, Lazio maçının provası niteliği taşıyan bu maça farklı bir 11 ile sahaya çıktı.

Haberin Devamı

Maça sağ bekte Mehmet Topuz, orta göbekte Cristian- Meireles ve forvet arkasında Sow ile başlayan Fenerbahçe, ilk yarıda istediği futbolu sergileyemedi. 0-0 biten ilk yarı sonrası, 47. dakikada Mehmet Topuz' un ortasında Webo' nun keleciden dönen kafa topunu, yine kendisinin tamamlaması ile kazanılan gol hem Fenerbahçe takımını hem de Aykut Kocaman' ı rahatlattı. Golden sonra Lazio maçını da düşünerek oyunu rölantide götüren Fenerbahçe, 83' de son 5 lig maçını boş geçmeyen golcüsü Sow' un golüyle sahadan 2-0' lık galibiyet ve 3 puanla ayrılmayı başardı.

Maçın analizine geçersek, Fenerbahçe Akhisar Belediye Spor maçının sonucu iki takım arasındaki klas ve beceri farkından dolayı doğal karşılanmalı. Fenerbahçe rakibinin neredeyse 10 katı pahalı kadrosu ile maçı idare etti, girdiği pozisyonları değerlendirdi ve kazandı. Akhisar ve Hamza hocayı da tebrik etmek lazım. Defansif oynamadılar. Oyunu çirkinleştirmediler. Kora kor mücadele ettiler. Ancak sahada oyuna hükmedecek, oyunun kaderini değiştirecek kalibrede oyuncuları olmamasından dolayı esas hedefledikleri 1 puanı alamadılar.

Fenerbahçe bugün de klasik olarak iyi futbol oynamadı. Takım sezon başından beri genellikle göze hoş gelen ve hücuma dönük bir futbol oynamıyor. Bu gece de sadece sonuç almaya dönük, kontrollü, ağır, hareketsiz, yana ve geriye doğru, defansif ve sıkıcı bir futbol sergilendi. Girilen az sayıda pozisyonu değerlendirecek kalitede futbolculara sahip olunduğu için sonuca ulaşıldı. Kimse Lazio maçından dolayı, ya da sakatlıklardan dolayı bu kötü futbolu savunmasın zira, sezon başından beri aynı futbolu izliyoruz. Hatta geçen sezon, play off aşamasına kadar da aynı futbolu izlemiştik. Bu futbolun sorumlusu hocadır ve maalesef bu futbol asla değişmeyecektir.

Haberin Devamı

Fenerbahçe, Antalyaspor maçında da kötü oynayıp kazanmıştı. Lige verilen bu ara sonrası ilk lig maçında da oyun değişmedi. Yine kötü futbol ile 3 puan alındı. Bu artık bir klasik haline geldi. Ancak Fenerbahçe kazandıkça sorun yok. Hem takım hem de hoca üzerinde baskı olmuyor. Taraftar futboldan memnun olmasa da alınan puanlar ve geçilen turlar bu kötü futbolu unutturuyor. Ne zamana dek?

Fenerbahçe, Lazio turunu geçemez ve ligde de şampiyonluk şansını azaltacak bir duruma düşerse, ki bu futbolla düşmemesi bir mucize olur, o zaman tribünlerden sesler yükselir. Emre, Mehmet ve Salih gibi futbolu bilen, tecrübeli ve takıma önemli katkı sağlayan 3 orta sahanın da aynı anda sakat olması üç turda devam olasılığını bir hayli etkileyecek gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Fenerbahçe' de sezon başından beri yazıp çizdiğimiz sıkıntılar devam ediyor. Aykut Kocaman' ın Cristian takıntısı, Stoch ve Krasic gibi üst düzey futbolcuların bir türlü kazanılamaması, sakatlıklar nedeniyle kadro istikrarı sağlanamaması ve tandemin güven vermeyen futbolu en büyük zafiyetler. Sakatlıktan geri dönen ve hazır olduğunu düşündüğüm Sezer' in de mutlaka rotasyonda kazanılması gerekiyor. Fenerbahçe' nin bu akşamki 11' inde Sow dışında futbol zekası ve becerisi üst düzey olan tek bir futbolcu dahi yoktu.

Bu hafta Lazio karşısında, Akhisar Belediyespor maçındaki ilk 11' den tek farklılık muhtemelen Gökhan ve Yobo' nun 11 de görev alması olacaktır. Emre, Mehmet ve Salih' siz bir orta saha ile Fenerbahçe %50 güç kaybetmiştir ve bu durum maalesef sahaya yansıyacaktır. Akhisar karşısında bile oyunu kontrol edip yönlendiremeyen bu orta saha ile Fenerbahçe' nin Lazio karşısında oyunu kendi sahasında kabullenip, “Çanakkale geçilmez” oynayacağını kestirmek güç değil.

Son olarak hakeme de değinmek lazım. Türkiye’ de hemen her takımın maçında hakem hatası yapılıyor. Ancak Fenerbahçe maçlarındaki hakem hataları artık çok fazla üst üste gelmeye başladı. Bu konuda Türk hakemlerinin art niyetli olmadıklarına inanmak istiyorum ama tribünler bu hataların tesadüfen olmadığına inanmaya başladı. Önce Beşiktaş derbisindeki müthiş hatalar, sonra da bu maç! Bu akşam da Fenerbahçe’ nin nizami bir golü verilmedi. Bu maçta puan kaybı olsaydı, bunun hesabını kim verebilecekti?

Lazio maçı ile ilgili analizi hafta içi yapacağım. Herkese iyi haftalar dilerim.