Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçe üst üste oynayacağı 3 kritik deplasman maçından ilkini kazandı ve 3 puanı cebine koydu. Geriye Bate ve Trabzonspor gibi iki çok zor deplasman kaldı. Peki Fenerbahçe, bu seriden 9 puan ile çıkabilir mi?

Bu futbol ile 9 puan toplamak uzak bir ihtimal gibi gözüküyor. Kuvvetle muhtemel Aykut Kocaman' da bu zorlu iki deplasmandan 1' er puanla dönmenin hesabını yapıyor. Kaybetmemek, hocanın kitabında kazanmaktan önce geliyor.

Mersin İdman Yurdu' na karşı bu sezonki klasik Fenerbahçe' yi izledik. 4-2-3-1 sistemi, 3 pas üst üste yapmakta zorlanan bir takım, formsuz futbolcular Cristian ve Kuyt 'ın banko forma giymesi, Bekir ve Egemen' in hataları ve rakibin tek santraforla Fenerbahçe defansını zorlaması.. Bereket ki, 63. dakikada Nobre sakatlanıp oyundan alındı ve o dakikaya kadar Nobre karşısında dökülen Fenerbahçe tandemi rahat bir nefes aldı.

Haberin Devamı

Aykut Kocaman ısrarla sahada haftalardır dökülen Cristian, Meireles ve Kuyt üçlüsüne forma veriyor. Bu üçlü yerine, Salih, Mehmet Topal ve Mehmet Topuz' a yer verse, daha isabetli pas yapan, dikine giden, topa hükmeden bir takım izlemek mümkün olacak. Ancak hoca bu üçlüden asla taviz vermiyor. Sanırsınız ki her üçüne de transfer görüşmelerinde ilk 11 garantisi vermiş ve sözünü tutmaya çalışıyor.

Fenerbahçe haftalar geçtikçe iyiye falan gitmiyor. Oyun sistemi, mücadele düzeyi, fizik direnci ve pas kurgusu sürekli aynı seviyede yerinde sayıyor. Fenerbahçe bu hafta kazandıysa bunun en önemli sebebi Emre ve Webo' dur. İkisi de doğru transfer. İkisi de bu kadar olumsuzluk içinde, etkili işler yapıyorlar. Fenerbahçe Emre ile dikine oynama, çabuk çıkma ve rakibin pas trafiğini bozma yetkinlikleri kazandı. Webo ise, ileride rakip stoperleri rahatsız eden, pozisyon bilgisi çok iyi bir forvet. 4-2-3-1' in sağ ve solunda yer alan futbolcular arasındaki köprüyü kuruyor ve ileride top tutabiliyor. Emre ve Webo' nun varlığı Fenerbahçe' nin futbolunu olumlu yönde etkiliyor.

Fenerbahçe ilk yarı sonunda golü bulup, devreye 1-0 önde girdiğinde önemli bir moral avantajı kazandı. Fenerbahçe bu sezon ilk golü yediği maçları geri çevirmekte çok zorlandığından, ilk golü atmış olmak takımın oyun disiplini ve motivasyonunu olumlu etkiledi. Fenerbahçe bu sezon ilk golü attığı maçlarda sadece 2 gol yemiş. Bu da ilk golü atmanın önemini ortaya koyuyor. İkinci yarıda ilk golü atmış olmanın rahatlığı ile oynayan Fenerbahçe, Caner' in Cristian yerine oyuna girmesi ile kısa bir süre 4-4-2' ye döndü. Bu anlarda Sow ve Webo ile 2 tane net pozisyon yakaladı. 71. dakikada Mehmet Topal' ın Kuyt' ın yerine oyuna girmesi ile tanımlanması zor bir sisteme dönüldü ve bu dakikadan sonra da Fenerbahçe oyunu sadece idare etti. Oysa Kuyt' ın daha erken oyundan alınarak, Mehmet Topuz' un oyuna dahil edilmesi ve 4-4-2' ye devam edilmesi gerekiyordu. Hoca skoru korumak adına yine, defansif bir hamle ile hızlanmaya başlayan Fenerbahçe' nin önünü kesti.

Haberin Devamı

Fenerbahçe' de en büyük sorun, hocanın 4-2-3-1 sistemi ile formsuz Cristian ve Kuyt üzerindeki ısrarı. Bu ikili oynadıkları pozisyonlarda hiçbir olumlu iş yapmıyorlar. Çok fazla top kaybı yapıyorlar. Oyunun savunma tarafında da yoklar. Koşuları verimli değil. Rakiplere hafifçe eşlik etmekten başka bir şey yapmıyorlar. Bu durum Gökhan Gönül, Meireles ve Emre' nin performanslarını da olumsuz etkiliyor. Hele de Gökhan Gönül, Kuyt ile oynamaya devam ederse, bu onun en kötü sezonu olacak. Cristian, Alex' in pozisyonunda Alex' in yapabildiği tek bir şeyi dahi yapamazken, Alex' in yapamadığı ne varsa onu da yapamıyor (örneğin pres). Bu halde Alex' i fena şekilde aratıyor. Hocanın bu anlam veremediğimiz ısrarı iki futbolcunun da özgüvenini ve moralini kaybetmelerine neden olacak.

Haberin Devamı

Fenerbahçe, Emre ve Webo ile bir direnç kazanmış gözükmekle birlikte, gerek hocanın hatalı tercihleri, gerekse de tandeminin yetersizliği nedeniyle, önümüzdeki iki deplasmandan 6 puan ile dönemez. Bu futbol mantığına aykırı bir iş olur. Elbette futbolda şans, hakem, maç psikolojisi gibi diğer faktörler de var, ancak 6 puan şu an oldukça zor gözüküyor. Bu iki deplasmandan; Bate' den bir, Trabzon' dan üç puan ile dönülmez ise, hem Avrupa Ligi' ne, hem de Süper Lig' de şampiyonluğa büyük ölçüde veda edilecektir. Düşük bir ihtimal olsa da alınacak 6 puan, takımın özgüvenini ve motivasyonu yeniden kazanmasına imkan verebilir. Bu futbolla ve açıkça "hocanın tercihleri" ile 2 puan bile büyük başarı gözüküyor. Fenerbahçe halen olumlu bir sinyal vermiyor. Mersin İdman Yurdu maçında alınan 3 puan kimseyi aldatmasın.

http://twitter.com/bertankaya