Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçeli kardeşim.

Kişiliksiz ve kötü futbol ve kaybedilen 2 puanı daha sonra konuşacağız.

Önce vicdan muhasebesi

Şimdi elini vicdanına koy ve söyle.

Bu sene mi, geçen sene mi daha iyi oynuyordu bu takım? Hangi takımı izlemekten daha fazla keyif alıyordun?

Bu sene şampiyon olunsa da bu futbol sana keyif veriyor mu? Böyle bir futbol sana heyecan veriyor mu? Fenerbahçe’ ye bu futbolu yakıştırıyor musun?

Alex’ e son yapılanları doğru buldun mu? Fenerbahçe’ ye bu kadar hizmet etmiş bir futbolcu, tesislere dahi giremedi? Sence ona reva mı bu?

Haberin Devamı

İsmail Kartal’ ın hocalığını beğeniyor musun? Yoksa köprüyü geçelim aman diyerek, idare mi ediyorsun?

Bu futbolla, bu takımla, bu hocayla, bu kurumsal yönetim anlayışıyla 1 milyon üye olacağına inanıyor musun? Sen bu yönetim anlayışı varken üye olur musun?

Avrupa’ da 5 önemli ligde orta sıralardaki takımları bile TV’ de izlerken, hiç Fenerbahçe’ nin futbolu ile karşılaştırıyor musun? Aradaki büyük farkı neye bağlıyorsun?

Senin için sadece basketboldaki başarı yeterli mi? Bu başarının gerçek mimarı sence yönetim mi? Gerçek mimarın kim ya da kimler olduğunu biliyor musun?

4. Yıldız kaçar ise sence kimi suçlamak gerek? İsmail Kartal’ ın gerçek suçlu olacağını düşünüyor musun? Şampiyonluk gelmez ise sence fatura kime kesilecek?

Bu kadronun, meziyetli, gelecek vaat eden ve kaliteli bir kadro olduğuna gerçekten inanıyor musun? Bu kadrodan Mehmet Topal, Alper, Volkan ve Caner hariç kim Avrupa’ da orta seviyede bile forma giyebilir?

Neden sessizsin? Sezon sonunu mu bekliyorsun? En azından sezon sonu tepki göstermeyi düşünüyor musun?

Nisan ayının sonu geldi, Fenerbahçe’ nin bu sezon iyi transferler yapacağına inanıyor musun? Başkan, bu borç yükü altında, sence kaliteli 8-9 transfer yapabilir mi? Yoksa son 7 sezondur olduğu gibi transferde yine geç mi kalınıyor?

Maç Analizi

Maça bakınca, futbol hakkında yapılabilecek en net tespit, bloklar arası kopukluktu. Forvete yakın 3’lüleri zaten sezon başından beri eleştiriyorum. Ancak bu maçta gerideki 8 isim de kompakt oynamadı.

Haberin Devamı

Eskişehirspor’ un oyun direnci yüksekti. Orta sahası diri idi. İyi baskı kurdular. Fenerbahçe bu baskıyı kıramadı. Geçen haftaki Bursaspor maçının adeta kopyası oldu. Geçen hafta yazmıştım, Fenerbahçe’ ye fizik olarak kafa tutan, kora kor mücadele veren her takım, Fenerbahçe’ den en az 1 puan alır. Eskiden Fenerbahçe mücadele ederdi. Şimdi onu da yapmıyor.

Esasen Fenerbahçe’ de hiç bir kenar yönetimi yoktu. İsmail Kartal, son 30 dakikada düşen orta saha ve forvet hattına müdahalede geç kaldı. Son 20 dakikada tam Emenike’ lik bir saha dağılımı vardı. Kontraatak futbolu oynuyorsun ve en uçta Webo var. Adamı tüm sezon kenarda tutuyorsun, oynamaması gereken bir maçta oynatıyorsun. Diğer taraftan haftalarca kenarda olması gereken Emenike’ yi, sürekli haksız yere 11 de oynatırken, ilk kez 11’ de olması gereken bir kontratak maçında kenarda tutuyorsun.

Caner’ i sağ açıkta oynatma saçmalığı türedi son iki maçta. O pozisyonda oynayacak en az 3 alternatifin varken neden Caner? Böyle bir uygulama ile ne bekliyorsun, ne hedefliyorsun? Bunun ne mantığı var? Ters ayaklı futbolcu olayını bizde biliyoruz, ancak Caner o tür bir oyuncu değil. Caner o işleri yapamaz. Zaten alışkın olmadığı bir yer. Ne amaçlıyorsun?

Haberin Devamı

Fenerbahçe’ de son birkaç haftadır Volkan ve önündeki stoperler çok ön plana çıktı. Rakipler az becerikli olsa, Fenerbahçe ortalama 3 gol yerdi. Neden?

Çünkü orta sahada Mehmet Topal’ da bile form düştü. O bile buraya kadar getirebildi, taşıyabildi. Emre ve Alper’ in hiç bir defansif katkısı olmadığı gibi, ofansif olarak da etkisizler. Sadece rakip kovalamakla maçı tamamlıyorlar.

Fenerbahçe’ nin diğer bir sorunu saha içi liderinin olmayışı. Emre sadece kaptan. Oyun lideri değil. Oyuna yöne veremiyor. Takımını oynatacak bir futbolcu yok.

Son birkaç haftadır yaşanan bir fiziksel düşüş gerçeği de var. Bunu da zaten herkes fark ediyordur.

Fenerbahçe bu sezon yediği gollerin üçte birini ceza yayı dışından yemiş. Demek ki burada kronik bir problem var. Neden bu problemi bir türlü çözemiyorsun?

Sanıyorum İsmail Kartal maçı izlediğinde, büyük hatalarını, oyuna geç müdahalelerini görecektir.

Özetle düşüncem şu. Bu takım, İsmail Kartal’ sız da kalan 6 haftayı tamamlar. Bence bundan kötü sonuç da almaz. Takımı Emre yönetse, belki daha fazla bile puan alabilir. Üzgünüm ama sezon başından beri yazdığım şeyi yazacağım. İsmail Hocaya ayıp ettiler. Kendisi yardımcı gömleği ile gayet mutlu ve başarılı iken bir beden büyük gömleği zorla giydirdiler. Olmadı. Neymiş, demek ki liyakat öyle bir anda kazanılabilen bir şey değil. Teknik direktörlük de o kadar kolay iş değilmiş. Birileri omuz verdi diye hızlı tırmanırsan düşüşün de hızlı olur.

Şu kişiliksiz futbolun başka bir izahı da yok.

Bu futboldan memnun olan bir tek Fenerbahçe’ li olduğunu sanmıyorum. Şampiyonluk gelse bile, bu Hoca sayesinde değil, birkaç futbolcunun ekstra gayreti nedeni ile olacaktır.