Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Meşhur fıkrayı bilirsiniz.

Nasreddin Hoca’ nın evine gece hırsız girer, evde ne var ne yok götürür. Sabahleyin komşuları toplanır, Hocaya sorular ile yüklenirler.

- Hocam kapıyı açık mı bıraktın yoksa?

- Hocam şu eski pencereleri değiştir diye sana kaç defa söyledik.

- Bir köpek alsaydın, böyle olur muydu?

- Hocam o kadar sesi duymayacak kadar nasıl derin uyudun?

Nihayet Hoca dayanamaz ve “Yahu tamam, iyi güzel de kabahatin tümü benim mi? Hırsızın hiç mi suçu yok?” der.

Bir kaç gündür medyayı takip ediyorum. Yorumcuların çoğu başta Volkan Demirel olmak üzere, TFF, medya, Terim ve/veya Aziz Yıldırım' ı suçluyor. Bu olay üzerinden düşman kesimler birbirlerine gülle atışı yapıyor. Volkan üzerinden bir savaş yürütülüyor. Algı operasyonları alıp başını gidiyor. İki camianın algı tetikçileri, kendi adamlarını korumak için yanlışlara sahip çıkma yarışına giriyor. Özne düşmanlık, nesne Volkan!

Haberin Devamı

Özellikle Volkan' a yüklenenlerin sayısı bir hayli artmış gözüküyor. Gerçek suçlular değil, mağdur tartışılır olmuş.

Volkan' ın genel tutumu ve davranışları üzerinden yola çıkılarak, bu olayda edilen küfürlerin sebebinin Volkan' ın son bir kaç yılda sergilediği tutum ve davranışlar olduğu iddia ediliyor. Adeta küfrü edenlerin, ağır tahrik altında ettikleri algısı yerleştirilmeye çalışılıyor.

Hatta, "Burak ve Selçuk İnan' a küfredilmiş olsa arkalarında durur savunurdum, konu Volkan olunca savunmam, hak etmiştir" diyecek kadar Milli Formaya duyarsızlaşmış yorumlar da yapılabiliyor bu süreçte.

Peki bu olayda gerçekten de suçlu Volkan mıdır?

Volkan Demirel' in, futbola konsantre olduğu ve iyi çalıştığı zamanlarda iyi bir kaleci olduğunu düşünüyorum. Volkan iyi de bir Fenerbahçe' li. Ekmek yediği yeri fazlaca sahiplenmiş bir kardeşimiz. Buna bir sözümüz yok. Fenerbahçe' de Engin İpekoğlu ve Rüştü Reçber gibi 2 beyefendi ve her kesim tarafından saygı duyulan kaleciden sonra Fenerbahçe kalesini devraldı. Uzun yıllar da başarı ile korudu. Kaleci yetişmeyen bir ülkede, önemli bir futbolcu oldu. Uzun süre Milli Formayı giydi.

Haberin Devamı

Tüm bu özelliklerine rağmen, Türkiye 'nin en sevilmeyen futbolcular listesinde olduğu kanaatindeyim. Kendi taraftarının bir kısmı dışında tavır ve tutumlarının ülkemiz futbol kamuoyuna pek sempatik geldiğini sanmıyorum. Açıkçası bana da sempatik gelmiyor. Volkan eskilerin beyefendi, rakibine saygılı, dostluk eksenli, ülkenin tüm kesimlerince sevilen futbol efsanelerinden bir tanesi olmadı, olamadı. Bunda kendisi kadar ve hatta daha fazla kendisini yanlış yönlendiren insanların ve bir kısım taraftarın da etkisi var.

Evet, Volkan' ın genel davranış ve tutumları özellikle son bir kaç yılda değişti. Fair play anlayışına uygun hareketleri olmadığını bende düşünüyorum.

Öte yandan, bu son yaşanan olayı haklı görmemiz mümkün mü?

Bir insana, bu kadar ağır küfürler etmek bu kadar kolay mı? Hak mı? Genel davranış ve tutumlarını beğenmediğiniz herkese küfür etme hakkınız var mı? Bu hakkı size kim veriyor?

Volkan bir eş, bir evlat, bir baba. Ona bu ağır küfürleri etmek kimin haddine?

Haberin Devamı

En kızdığım konu ise şu;

Tribünlerde o küfürleri, Milli Formayı giyen bir futbolcuya eden sözde taraftarlar sadece hafifçe kınanıyor. Çünkü bu ülkede "bizim adamlar", "sizin adamlar", "onların adamları" kültürü hakim. Bu ülkede, gruplar ve kalabalıklar, insanlardan daha değerli. Belli ki bu ülkede, kulüp forması, Milli Formadan değerli! Bu grupçuluk, adam kayırmacılık, bizim çocuklar algısı, Milli Formayı giyen bir futbolcuya, yani milli bir değere küfür etmenin bir anlık öfkeden kaynaklanan ufak bir hata olduğuna bizleri inandırmaya çalışıyor. Bunu da o küfürleri eden kör fanatikler haricinde herkesi suçlayarak ve dikkatleri başka yöne çekerek yapıyorlar.

Bende yazdım, çizdim. Volkan' ın bu olaydaki tavrı, tutumu ve sahayı terk etmesi, haklılığına rağmen hatalı. Volkan' ın bu maç haricindeki genel tavırları ve davranışları da bence hatalı. Son olayda haklılığı asla tartışılmasa da Milli Formaya yapılan hakarete, Milli Formayı çıkartarak cevap vermesi de hatalı. Volkan' ın da şapkayı önüne alıp düşünmesi gerek. Kendisine sahip çıkan ve her fırsatta sırtını sıvazlayan ağabeylerinin de şapkayı önüne alıp düşünmesi gerekir. Volkan' a iyilik yapmıyorsunuz.

Ancak;

Bu olayda, küfür eden kör fanatiklerin hiç mi suçu yok?

Milli Forma giyen bir futbolcuya küfür edilmesi asla kabul edilemez. Hiç bir insan, diğer bir insana küfür etme hakkına sahip değildir. Hem de böylesi ağır küfürlerden bahsediyoruz.

Hiç bir futbol rengi, milli renklerimizden daha büyük değildir. Bunu idrak edemeyenler kendi kulüplerinin maçlarına gitsin ve Milli Takım maçlarına bir daha gelmesinler. Sizin vereceğiniz desteğe ihtiyacımız yok. Nefesinizi, kulüp takımlarınız için tüketin.

Hali hazırda Milli Formayı hem yetenek hem de ahlak boyutu ile hak etmeyen futbolcular olduğunu düşünüyorum. Ancak benzer bir olayı onlar yaşasalar, ben o futbolcuların yanında dururum. Çünkü üzerlerindeki bir bez parçası değil, kutsal bir değerdir benim için. Laf söyletmem.

Volkan bunu hak etti algısı ne demektir? Nasıl bir insafsızlıktır?

Ben bu olayda hırsızı görüyor ve açıkça suçluyorum.

Sahadan ayrılması hatalı olsa da Volkan bu olayın mağdurudur.

Tribünlerde o küfürleri eden fanatikler ile olayı Volkan üzerinden hesaplaşmaya götüren zihniyetler el birliği ile olayın haksız ve hatalı tarafıdır.

http://twitter.com/bertankaya