Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Pereira Molde maçında yaptığı hatayı Bursaspor maçında yapmadı. Orta sahayı güçlü tuttu. Ozan, Meireles ve Mehmet Topal Fenerbahçe için doğru üçlü. İster 4-3-3, ister 4-2-3-1 tercih edilsin, orta üçlü kesinlikle bu üçlüden oluşmalı.

Pereira' nın ikinci doğrusu Molde maçının formsuz oyuncuları Caner; Volkan ve RvP' yi kenarda tutmasıydı. Hasan Ali bugün hem defansif, hem de ofansif yönden çok gayretliydi. Hasan Ali, senelerdir gösterdiği profesyonellik ile benim en çok takdirimi kazanan futbolcu. Pereira ne yapıp edip Hasan Ali' ye daha fazla forma vermeli. Caner için daha ofansif roller aranabilir. Defansif olarak da Caner' den daha faydalı, çünkü pozisyon bilgisi, kademesi ve sezgileri çok daha iyi. Markovic de hızı ile oldukça faydalı oldu. Çok top kaybı yapmış olsa da, Bursaspor beklerinin sürekli temkinli oynamasını sağladı.

Haberin Devamı

RvP maç sonu açıklamalarda 90 dakika çıkartabileceğini söylemiş. Ben buna katılmıyorum. RvP henüz fizik olarak hazır değil. Maçların son 20- 30 dakikasında diri bir RvP çok daha faydalı olur. En azından önümüzdeki 2-3 maç bu şekilde maç dakikalarını artırarak, yedek kulübesinden gelerek forma almalı.

Pereira' nın bu iki doğrusu hem defansif, hem de orta saha hakimiyetini Fenerbahçe' ye getirdi. Elbette Fenerbahçe fizik olarak hala iyi durumda değil. Ancak, Molde maçının aksine rakibine mücadele olarak cevap vermeye çalıştı. Kaybedilen toplarda takım olarak reaksiyon gösterilmeye çalışıldı. Sertliğe sertlik ile cevap verildi. Bu ekstra çaba ve motivasyon, fizik güç eksikliğini kapattı.

Fenerbahçe' de kanatlar Nani ve Markovic ile biraz daha hareketliydi. Şener ve Hasan Ali, önceliği defansa verdiler. Bu sebeple, kanatlar çok işlev göstermedi. Bursaspor' un hızlı hücumcularına karşı alınmış doğru bir tedbirdi. Beklerin her zaman öncelikle defansif görevlerini yerine getirmeleri gerekiyor. Molde maçında bek bölgesinden verilen açıklar iyi kapatıldı. Bu da Pereira' nın üçüncü doğrusu oldu.

Bu üç doğru, üç puanı getirdi.

Ancak Fenerbahçe açısından bazı saha içi sorunları da vurgulamak gerek.

Haberin Devamı

Fenerbahçe hücum tarafında hala bilinçli ve organize değil. Markovic ve Nani gibi hızlı adamlar ile yavaş ama güçlü Fernandao son derece uyumsuz. Bu durumu geriden hücuma destek veren Ozan dengelemeye çalışsa da, Fenerbahçe hücum hattında yeterince çoğalamıyor. Rakip sahada yerleşim sağlandığı dakikalarda dahi, rakip ceza sahası içine top taşımakta zorluk çekiliyor.

Fenerbahçeli futbolcular topla ağır. Topsuz oyunda da hareketsiz. Pereira, çabukluk, hız ve dayanıklılık antrenmanlarına ağırlık vermeli. Bu ağırlık ve hareketsizlik nedeni ile hızlı paslaşma söz konusu olamıyor. Topu ayağına alan 15- 20 metre sürmek durumunda kalıyor. Topu ayağına alan, vermek istemiyor gibi gözükse de aslında verecek adam bulamıyor. Maç içinde bu şekilde en az 10 pozisyon tespit ettim. Ne dikine, ne de enine kompakt bir oyun olmuyor. Fenerbahçe' nin golünde, Markovic' in hızı ile geliştirdiği atakta, ceza sahası içi ve önünde iyi çoğaldılar ve gol geldi. Benzer şekilde ikinci golde de hızlı hücum ve iyi yerleşme vardı. Bunu maç içinde sürekli kılmak gerek.

Haberin Devamı

Bazı yorumcular Fernandao' nun rakip defansı çok yorduğunu, meşgul ettiğini söylüyorlar, ancak ben olaya farklı bir yorum getirmek istiyorum. Fernandao' yu son 3 maç dikkatle izledim. Evet fiziği ve gücü ile rakip defanstan en az bir stoperi oldukça zorluyor, ancak Fenerbahçe' nin organize ve hızlı hücum imkanlarını da sınırlıyor. Çok ağır. Ne tandem arkasına kaçabiliyor, ne verkaç yapabiliyor, ne de adam eksiltebiliyor. Fenerbahçe orta sahasının hücum alternatiflerini sınırlıyor. Ceza yayı içinde büyük silah ama topla ceza sahası dışında buluşunca takıma yarar değil, zarar veriyor. Takımın freni oluyor. Fernandao ile hızlı ve dikine oynamak zor. Kanatları da etkin kullanmayan bir takımda, Fernandao verimli olamıyor. Markovic, Nani, Volkan, Caner ve Şener' in onu ceza sahası içinde beslemeleri gerek ki, ondan verim alınabilsin. Şimdilik kanatlar da iyi çalışmıyor. Bu sebeple, Fernandao' dan beklenen katkı gelmiyor. Bence, tek forvet tercihi, fizik olarak hazır olunca, RvP olmalı. RvP hızı, oyun bilgisi ve son vuruş özellikleri ile çok daha faydalı olacaktır.

Pereira, Türkiye' de orta sahada hakimiyet sağlamadan, maçları kazanamayacağını öğrendi. Orta sahayı üçlemeden, Türkiye' de maç kazanmak mümkün değil. Bunu erken anlamış olması, Fenerbahçe için avantaj oldu. Ozan' da ısrar etmesi de güzel. Şimdi sıra Alper' i kazanmak ve ilk 11' e monte etmeye geldi. Alper, doğru kullanılabilir ise müthiş bir silah. 60-65. dakikalar sonrası orta saha düşmeye başladığında ilk tercih Alper olmalı. Ozan- Alper ikilisi süreklilik kazanır ise, Fenerbahçe hücuma daha hızlı çıkan, daha dikine oynayan bir takım olur. Tabi Meireles' in de son maçlarda takımın en iyilerden birisi olduğunu vurgulamak gerek. Bu formu ile Alper' in Meireles' i kesmesi de zor. Bunu da kabul etmek durumundayız.

Haftaya derbi var. Bugünkü maçtaki düzeni bozmamak önemli. Orta sahada, Meireles- Ozan- Mehmet Topal, kanatlarda Nani ve Markovic ile başlamak gerek. İlk 60 dakika Fernandao ile defansı yıpratıp, son 30 dakikada diri bir RvP ile darbeyi vurabilir. Ancak Fenerbahçe defansı alarm veriyor. Hala Alves, Kadlec, Ba ve Kjaer' in Fenerbahçe için yetersiz oldukları düşüncesindeyim. Kadlec- Alves ikilisinin, Quaresma, Olcay, Gökhan, Sosa gibi çabuk hücumcuların olgunlaştırdıkları ataklara karşı ne yapacaklarını merak ediyorum. Hasan Ali ve Şener' in tıpkı bu maçtaki gibi defansif ağırlıklı ve dikkatli oynamaları gerekecek. Alves ve Kadlec' in pozisyon hataları ve yavaşlıklarını kapatmak için çok çabalamaları gerekecek.

Hafta sonuna doğru derbi ile ilgili bir yazı yazacağım ve maçın ön değerlendirmesini sizle paylaşacağım.

Herkese hayırlı bayramlar dilerim.