Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Advocaat' in basın toplantısını size 3 madde ile özetleyeyim. 1- Kadromuz şampiyonluk için yeterli değil, 2- Transferde istediğim özellikte futbolcular alınmadı, alınmaz ise işimiz zor, 3- Kadro mühendisliği yanlış yapılmış.

Bu sözlerin tamamının muhatabı Aziz Yıldırım' dır.

Şampiyonluk için yeterli olmayan bu kadroyu büyük ölçüde kendisi kurmuştur. Son 10 sezonun hatalı transfer politikaları ve verimsiz harcamalar nedeniyle kulübün Finansal Fair Play kısıtlarına girmesinde ve bu sezon doğru dürüst transfer yapılamamasında büyük ölçüde sorumluluğu vardır. Kadro mühendisliği kavramından pek haberdar değildir, zaten bu tür entellektüel şeylere de inanmaz, bu sebeple de kadroda aynı mevkide 10 tane futbolcu olması onun için normal kabul edilebilir. Yeter ki dediği olsun, istediği alınsın.

Haberin Devamı

Advocaat ise futbolun içinden gelen, futbolu iyi bilen birisi. Gerçekleri korkusuzca söylüyor. Bu kadrodan, bu futbolculardan başarı gelmez diyor. Kendi üslubunca, kendi terbiyesi elverdiğince, kendi bilgeliği çerçevesinde dikkatli seçiyor kelimelerini. Ama söylemek istediği net. Mesajları net.

Advocaat' de biliyor ki, Aziz Yıldırım ne kadar kızsa, öfkeden patlasa dahi onu şimdi yollayamaz. O yüzden üslubunu ayarlamakla birlikte, Yönetime de ayarı ince ince veriyor.

Advocaat' in başarısızlığa kılıf aradığını düşünebilirsiniz. İşin gerçeği şu: Fenerbahçe' de yaratıcı sadece 3 isim var; Lens, Aatıf ve Stoch. Son ikisi müzmin yedek. Aatıf' ın psikolojisini de Ekici transferinde amatörce mahvettiler. Lens' de bir yere kadar yetiyor.

Bu kadrodan Advocaat bir mucize çıkartamaz. Bunu aylar önce yazdık. Yazılarımı düzenli takip edenler bilirler, Fenerbahçe' nin ilk yarı ligi bitireceği sırayı dahi tahmin ettim. Bu şekilde giderse, sezonu da ya 4, ya 5. sırada bitirir. Yorumlarımızı bilimsel analizler çerçevesinde yaptığımızdan, bazıları çok kızıyor ama genelde haklı çıkıyoruz.

Bana en çok sorulan soru şu: Fenerbahçe doğru şeyler yapılsa şampiyon olur mu? Çok düşük bir olasılık.

Ancak gerçekçi bir şekilde bakılır ise, Fenerbahçe 2.liğe oynayabilir. Birde gelecek sezonların planlamasını erkenden yapabilir. Malum Fenerbahçe yönetimi bir sonraki sezonun planlamasını genelde Temmuz Ağustos gibi yapıyor. Pereira olayı malumunuz. Şüphesiz başka örnekleri de var. Belki bu sezon erken davranmaları mümkün olur.

Haberin Devamı

Fenerbahçe, Advoaat' in doğru hamleleri ve tekrardan kontra atak ağırlıklı bir savunma takımı olur ise toparlar. Doğru dürüst bir hücum hattı olmadan, ancak bu şekilde oynaması mümkün. Santraforu Fernandao olan bir takımın gözünü farklı sistemlere dikmesi hayalcilik olur.

Advocaat' in yapacağı tek şey var. Salih yerine Ozan' ı monte edecek, ölümüne koşan, mücadele eden, savunma yapan ve Alper- Lens ikilisi ile kontra atağa çıkan, iyi bir savunma takımı oluşturacak. Salih, Ramazan, Yiğithan gibi isimlere de kupada ve diğer önemsiz maçlarda forma vererek kazanmaya çalışacak. 4-5-1 gibi, 4-2-3-1' e göre orta alanda rakibe kalabalık basmaya odaklı bir savunma sistemi ile işi kotarmaya çalışacak.

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım' ın yapacağı tek şey var. Yargıtay kararına kadar "Başkan" sıfatı ile kalacak ama yönetimi komple bırakacak. Futboldan iyi anlayan, Fenerbahçe' yi geleceğe taşıyacak potansiyeli olan Ali Koç ve ekibinin, gelecek sezonlara dönük planlama yapmalarına izin verecek. Koltuğun sahibi olacak ama fiilen koltukta oturmayacak.

Fenerbahçe taraftarının yapacağı tek şey var. Özeleştiri. 18 senedir tek adam yönetimine ses çıkartmayan, sportif başarıyı önemsemeyen, vasatın vasatı futbolculara aşırı sevgi besleyen, kötü futbolculara toz kondurmayan, spora siyaset girdiği için en fahiş hatalara bile göz yuman, suçu hep hakemlerde, federasyonlarda arayan, doğruları yazan, söyleyenlere düşman olan taraftar grupları şimdi "özeleştiri" yapacak. Vicdan muhasebesi yapacak. Rakipleri alıp başını giderken, ben nasıl tarihi hezimetlere uğruyorum diye düşünecek. Kısaca artık "düşünecek".