Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Mersin İdman Yurdu maçında futbol adına farklı birşey yoktu. Sezon başından beri ne oynadıysa onu oynadı takım. Tek fark 4-1' lik alışılmadık skor. Bu da Mersin' in lige havlu atmasından kaynaklandı. Yani normal.

Maç boyu 4 futbolcu yoğun tepki gördü. RvP, Nani, Diego ve Fernandao. Fenerbahçe taraftarı sağduyusu yüksek bir taraftardır. Tüm sezon verim alamadığı 4 futbolcuyu yuhaladı. Protesto hakları da var doğrusu. Ancak bu protestonun yönü ve zamanlaması hatalı.

Birincisi, sezon boyunca bu dörtlü kötü iken, takımın kalanı iyi miydi? Bence değildi. Diego protestoyu hak ederken, birkaç maç hariç tamamen düşük performans ile rölantide oynayan Gökhan Gönül, sürekli yana ve geriye oynayan verimsiz Souza, müthiş fırsatları kaçıran Volkan veya kapasitesinin yüzde 20' si ile oynayan Ozan çok mu hatasız?

Haberin Devamı

İkincisi, bu futbolcu topluluğunun potansiyellerine ulaşmalarına engel olan, onları iyi çalıştırmayan, bu kadroyu defansif, takım futbolundan uzak ve taktik olarak tekdüze oynatan bir hocanın hiç mi suçu yoktur?

Üçüncüsü, bu hocayı seçen ve kadroyu kuran, en iyi ihtimalle transferlere onay veren, kötü gidişi erkenden fark edemeyen veya müdahele etme cesaretini gösteremeyen Başkan ve Yönetim çok mu hatasız?

Fenerbahçe taraftarı tepkili. 1 Milyon Üye Projesi dendi, katıldılar. Forma dendi, aldılar. Kombineleri tükettiler. Tribünlerde sezon boyu karda kışta destek verdiler. Son 6 sezon yönetimin büyük hatalarına rağmen hep Başkan' ın ve Yönetimin arkasında durdular. Hatta sırf yönetimi sahiplenmek adına, Zico, Alex, Aykut Kocaman ve Ersun Yanal gibi değerlere sırtlarını döndüler. Sonuç?

Bu tepki haklı bir tepki, ancak yönü ve zamanlaması hatalı.

Bir kere, fiili olarak çok zor olsa da matematiksel olarak şampiyonluk ve kupa kazanma şansı devam ediyor. Kalan maçlarda, bu yuhalan isimler, belki de şampiyonlukta (çok düşük ihtimal) veya kupada kritik işler yapacaklar. Bu maçtan sonra, bu dörtlüden nasıl verim alınabilir? Şampiyonluk son maça kalsa ve RvP' nin girdiği bir pozisyonda gol yapıp yapmaması, şampiyonu belirleyecek olsa ne olacak? RvP hangi güven ve moralle o topa vuracak?

Haberin Devamı

Zamanlama yanlıştı. Bu protestolar için sezon ve kupa maçlarının akıbeti beklenebilirdi.

İşin yönüne gelince, bence Fenerbahçe taraftarı faturayı yanlış yerlere kesiyor. Bu sezon birine fatura kesilecek ise, bunun sıralamasında bu 4' lü son sıralarda gelir.

RvP- Pereira kucaklaşması hoş bir görüntü idi. Ancak bunun da zamanlaması hatalı oldu. Sezon başında nerelerdeydiniz beyler?

Maça gelince, lig sonuncusuna karşı bile kendi sahanda iki ön libero ile çıkıyorsan, bu iş zaten bitmiş demektir. Pereira zihniyeti ile Fenerbahçe asla uyuşmuyor. Sezon başından bu yana takıma fiziksel güç ve direnç veremediği için, orta sahayı kalabalık tutup kontrollü oynatıyor. Sezon başından beri kompakt, ileri geri toplu gidip gelen, mücadeleci bir takım oluşturamadığı için Souza ve Mehmet Topal ile garantiler peşinde koşuyor. Takımın yağ, laktat, kondisyon, direnç ölçümleri yapılsa, ne demek istediğimiz ortaya çıkacaktır. Bu takım iyi çalıştırılmadı.

Haberin Devamı

İkinci bir konu da Pereira' nın taktik tutuculuğu. Artık tüm rakipler ne yapmaya çalışacağını ezbere biliyor. Pereira sürprizler yapabilecek, rakibe göre taktik üretecek bir kapasiteye sahip olmadığını da gösterdi.

Sözün özü, protestolar haklı ancak zamanlaması ve yönü hatalı idi.

Evet takım ışık vermiyor, evet o 4' lü şampiyonluğun büyük ölçüde kaçmasında önemli rol sahibi, ancak onlara gelene kadar protesto edilmesi gereken çok kişi var. O kişiler de kendilerini gayet iyi biliyor. Sezon sonu yine protestoların hedefi olmaktan ne yapıp edip kurtulmayı başaracaklar.