Futbol Beşiktaş evinde yenilmiyor

Beşiktaş evinde yenilmiyor

18.03.2015 - 11:16 | Son Güncellenme:

Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında evinde oynadığı son 7 maçta yenilgi yüzü görmedi. "Kara Kartallar", Club Brugge ile oynayacakları UEFA Avrupa Ligi karşılaşmasıyla birlikte Avrupa kupalarında 178. maçına çıkacak.

Beşiktaş evinde yenilmiyor

UEFA Avrupa Ligi son 16 turu rövanş maçında yarın Atatürk Olimpiyat Stadı'nda Belçika'nın Club Brugge takımıyla karşılaşacak Beşiktaş, Avrupa kupalarında evinde 7 maçtır kaybetmiyor.

Haberin Devamı

En son eski stadı BJK İnönü Stadı'nda 15 Mart 2012'de İspanyol ekibi Atletico Madrid'e 3-0 mağlup olan siyah-beyazlılar, daha sonra İstanbul'da yaptıkları 7 Avrupa kupası maçında 5 galibiyet, 2 beraberlik elde etti. Beşiktaş, 7 maçını da Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynadı.

2013-2014 sezonunda İstanbul'da Norveç'in Tromsö takımını 2-0 mağlup eden "Kara Kartallar", bu sezon UEFA Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Hollanda temsilcisi Feyenoord'u 3-1 yenip, play-off turunda Arsenal ile golsüz berabere kaldı.

Siyah-beyazlılar, UEFA Avrupa Ligi C Grubu ilk maçında Yunanistan'ın Asteras takımıyla 1-1 berabere kalıp, puanları paylaştı. Daha sonra Sırbistan'ın Partizan takımını konuk eden "Kara Kartallar", bu kez sahadan 2-1 galip ayrıldı. Beşiktaş, grubun son maçında ise Tottenham karşısında sahadan 1-0 galibiyetle ayrıldı. Siyah-beyazlılar, 2. tur rövanş maçında ise bu kez İngiliz ekibi Liverpool karşısında normal süre ve uzatmaları 1-0 önde kapatıp, penaltılarla turu geçti.

Haberin Devamı

178. maçına çıkacak

Beşiktaş, Belçika'nın Club Brugge takımıyla yarın deplasmanda yapacağı maçla Avrupa kupalarında 178. karşılaşmasına çıkacak. Siyah-beyazlılar, Avrupa kupalarında yaptığı 177 maçtan 66'sını kazanıp, 34'ünde berabere kaldı, 77 müsabakada ise rakiplerine yenildi. Avrupa arenasında rakip fileleri toplam 223 kez havalandıran "Kara Kartallar", kalesinde ise 250 gol gördü.

Beşiktaş, 1959 yılında başlayan Avrupa kupaları serüveninde Türkiye'yi 15 kez Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ve UEFA Şampiyonlar Ligi, 7 kez Avrupa Kupa Galipleri Kupası, 12 kez de UEFA Kupası'nda temsil etti.

UEFA'da 90. maç

Beşiktaş eski adı UEFA Kupası olan UEFA Avrupa Ligi'nde 90. maçına çıkacak. Siyah-beyazlılar, bu kupada oynadıkları 89 maçta 40 galibiyet, 17 beraberlik alıp, 32 kez de sahadan yenilgiyle ayrıldı. "Kara Kartallar", attıkları 138 gole karşın kalesinde 108 gol gördü.

Hükmen galibiyetler

Beşiktaş'ın, haberde değerlendirmeye alınmayan, Avrupa kupalarında hükmen galibiyetleri de bulunuyor.

Haberin Devamı

Siyah-beyazlılar, Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda 1958-1959 sezonunda Yunanistan'ın Olympiakos, 1986-1987 sezonunda da Kıbrıs Rum kesiminin APOEL takımlarının sahaya çıkmamaları üzerine hükmen galip ilan edilerek, tur atlamıştı.

İki kez çeyrek finale çıktı

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en büyük başarısı iki kez çeyrek finale yükselme oldu. Siyah-beyazlılar, 1986-87 sezonunda o dönemdeki adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası'nda çeyrek finale çıkma başarısı gösterirken, 2002-2003 sezonunda da UEFA Kupası'nda aynı başarıya ulaştı.

En farklı galibiyeti Saraybosna'ya karşı

Beşiktaş, Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetini Bosna Hersek takımı Saraybosna karşısında elde etti. Siyah-beyazlılar, 2002-2003 sezonunda UEFA Kupası 1. tur rövanş maçında deplasmanda Bosna Hersek'in Saraybosna takımını 5-0 yendi. Beşiktaş ayrıca UEFA Avrupa Ligi'nde 2011 yılında İsrail'in Maccabi Tel Aviv ekibini 5-1, bu sezon da Sırbirtan temsilcisi Partizan'ı 4-0 mağlup etmeyi başardı.

En golcüsü Oktay Derelioğlu

Haberin Devamı

Beşiktaş'ın Avrupa kupalarındaki en golcü futbolcusu Oktay Derelioğlu. Siyah-beyazlı formayı giydiği dönemlerde Avrupa arenasında takımına toplam 14 gol kazandıran Oktay'ı, 12 golle Brezilyalı Bobo izliyor.

Beşiktaş'ta ayrıca, 9 golle Daniel Gabriel Pancu, 8 golle Demba Ba, 7'şer golle Mehmet Özdilek ve Ricardo Quaresma, 6'şar golle de Feyyaz Uçar ve Metin Tekin, Avrupa kupalarının en golcüleri olarak sıralanıyor.