Beşiktaş Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde 333. randevu

Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde 333. randevu

21.09.2013 - 11:36 | Son Güncellenme:

İki takım arasındaki 89 yıllık rekabette, Galatasaray'ın Beşiktaş'a karşı galibiyet sayısında 116-105, gol sayısında da 468-441 üstünlüğü bulunuyor

Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde 333. randevu

Beşiktaş ile Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'de yarın yapacakları sezonun ilk derbisiyle birlikte 333. kez karşı karşıya gelecek.

Haberin Devamı

Taksim Stadı'nda 22 Ağustos 1924 tarihinde Beşiktaş'ın 2-0 galibiyetiyle başlayan 89 yıllık rekabette, bugüne dek yapılan 332 maçın 116'sını Galatasaray, 105'ini Beşiktaş kazandı, 111 karşılaşma da beraberlikle sonuçlandı.

Sarı-kırmızılıların toplam 468 golüne, siyah-beyazlılar 441 golle karşılık verdi.

Ligde de Galatasaray önde

Beşiktaş ile Galatasaray arasında ligde yapılan 110 karşılaşmada ise genel toplamda olduğu gibi sarı-kırmızılı takımın üstünlüğü bulunuyor.

İki takım ligde şimdiye kadar 110 kez karşı karşıya geldi, Galatasaray 39, Beşiktaş ise 30 kez sahadan galip ayrıldı. Taraflar 41 maçta da eşitliği bozamazken, ''Cim Bom''un 135 golüne, ''Kara Kartallar'' 118 golle karşılık verdi.

Haberin Devamı

Geçen sezonun ilk yarısında, 2. haftada BJK İnönü Stadı'nda yapılan lig tarihinin en erken derbisi 3-3 bitti. Türk Telekom Arena'daki rövanşı ise Galatasaray 2-1 kazandı.

Beşiktaş 6 maçtır kazanamıyor

Beşiktaş, Galatasaray ile yaptığı tamamı Süper Lig'e dahil son 6 maçı da kazanamadı.

Rakibi karşısında son galibiyetini 30 Nisan 2011 tarihinde BJK İnönü Stadı'nda 2-0'lık sonuçla alan siyah-beyazlılar, daha sonraki 6 maçta 3 kez yenildi, 3 kez de berabere kaldı, taraftarlarına 3 puan hediye edemedi.

Son 5 maçta 20 gol atıldı

Beşiktaş ile Galatasaray arasındaki son lig maçları oldukça gollü geçiyor.

İki takım arasında yapılan son 5 lig maçında futbolseverler toplam 20 gol izledi, maç başına gol ortalaması 4 oldu. Son 5 maçta Galatasaray 12, Beşiktaş ise 8 gol attı.

Kart raporu

Beşiktaş-Galatasaray derbileri, Fenerbahçe-Galatasaray rekabetine oranla kırmızı kart açısından daha sakin geçiyor.
Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak sezonun ilk lig derbisi öncesinde, rekabetteki son 18 lig maçında hakemler sadece 3 kez kırmızı kart kullandı.
Oysa ki Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yapılan resmi ve özel son 19 maçta ise hakemler toplam 20 kez kırmızı kart çıkardı.
Kırmızı kartları Delgado, Hilbert ve Melo gördü
Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde Süper Lig'de yapılan son 18 derbide hakemler sadece Beşiktaşlı Delgado ile Hilbert ile Galatasaraylı Melo'ya kırmızı kart gösterdi.
İki takım arasında 21 Aralık 2008 tarihinde Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan ve sarı-kırmızılı takımın 4-2 kazandığı maçta siyah-beyazlıların Arjantinli oyuncusu Matias Emilio Delgado, BJK İnönü Stadı'nda 16 Nisan 2012 tarihinde Galatasaray'ın 2-0 kazandığı maçta ise Beşiktaş'ın Alman oyuncusu Roberto Jan Hilbert kırmızı kartla oyundan atıldı.
Geçen sezonun ikinci yarısında, 27 Ocak 2013 tarihinde Türk Telekom Arena'da Galatasaray'ın 2-1 kazandığı son randevuda ise sarı-kırmızılı ekipten Brezilyalı Felipe Melo takımını 10 kişi bıraktı.
Toplam 96 sarı kart
Beşiktaş-Galatasaray rekabetinde Süper Lig'deki son 18 maçta hakemler iki takım oyuncularına toplam 96 sarı kart gösterdi.
Bu süre içindeki maçlarda Beşiktaş'tan 53, Galatasaray'dan ise 43 futbolcu sarı kartla cezalandırıldı.
Fenerbahçe-Galatasaray rekabetindeki resmi ve özel son 19 maçta ise hakemler her iki takıma toplam 111 sarı kart çıkardı.
Cimbom deplasmanda kayıp
Spor Toto Süper Lig'de sezonun ilk derbisinde yarın deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak son 2 yılın şampiyonu Galatasaray, son yıllarda Beşiktaş ve Fenerbahçe ile rakip sahada oynadığı lig maçlarında 3 puana çok zor ulaşıyor.
"Cim Bom", rakip sahada Beşiktaş ve Fenerbahçe ile yaptığı son 32 lig maçından sadece 2'sini kazanabildi.
Sarı-kırmızılı ekip, Fenerbahçe ile Kadıköy'de oynadığı son 14 lig maçından 11'ini yitirip, 3'ünde berabere kalırken, Beşiktaş ile Dolmabahçe'de yaptığı son 18 lig derbisinden 7'sini kaybetti, 9'unda berabere kaldı, sadece 2'sinde galip geldi.
Rakip sahadaki son 32 lig derbisinden 18'inde mağlup olan sarı-kırmızılılar, 12'sinde berabere kaldı, taraftarlarına sadece 2 kez 3 puan sevinci yaşattı.
Bu maçlarda rakiplerine toplam 25 gol atan Galatasaray, kalesinde ise tam 54 gol gördü.
Son 2 şampiyonlukta 1 galibiyet
Süper Lig'de son 2 sezonun şampiyonu Galatasaray, bu dönemde deplasmanda oynadığı 6 derbiden 1'ini kazandı.
Teknik direktör Fatih Terim yönetimindeki "Cim Bom", son 2 sezonda Beşiktaş ve Fenerbahçe ile deplasmanda yaptığı derbilerden 1'inde mağlup oldu, 4'ünde ise berabere kaldı.
Sarı-kırmızılı takım, 2011-2012 sezonunda BJK İnönü Stadı'nda Beşiktaş ile yaptığı Lig Grubu maçında golsüz berabere kalırken, Süper Final Şampiyonluk Grubu maçını 2-0 kazandı. "Cim Bom", Fenerbahçe ile Kadıköy'de Lig Grubu maçında 2-0 geriden gelip 2-2'lik eşitliği sağlarken, Süper Final Şampiyonluk Grubu'nda şampiyonun belirlendiği son hafta maçında golsüz beraberlikle, kupayı rakibinin sahasında kaldırdı.
Galatasaray, geçen sezon ise Dolmabahçe'de 3 kez yenik duruma düştüğü maçta Beşiktaş ile 3-3 berabere kaldı, şampiyonluğu garantiledikten sonra oynadığı derbide Kadıköy'de Fenerbahçe'ye 2-1 mağlup oldu.
Spor Toto Süper Lig'de Beşiktaş ile Galatasaray arasında yarın yapılacak sezonun ilk derbisi öncesinde her iki kulübün başkanı da takımlarının galibiyeti için adeta saatleri saymaya başladı.
Başkan derbi performansı
Galatasaray, Ünal Aysal'ın kulüp başkanlığı döneminde oynadığı 14 derbide 7 galibiyet, 5 beraberlik aldı, sadece 2 kez yenildi. Beşiktaş ise Fikret Orman'ın kulüp başkanlığında yaptığı 8 derbiden sadece 2'sini kazanabildi, 4 kez yenildi, 2 kez de berabere kaldı.
Ünal Aysal
Galatasaray Kulübü'nün 14 Mayıs 2011 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde ilk kez başkanlığa seçilen Ünal Aysal döneminde sarı-kırmızılı futbol takımı, Beşiktaş ve Fenerbahçe ile 14 derbide karşılaştı. Rakiplerini 7 kez yenen, 5 kez berabere kalan "Cim Bom", sadece 2 kez kaybetti. Toplam 25 gol atıp, 18 gol yedi.
Ünal Aysal döneminde Beşiktaş ile 6 kez karşılaşan sarı-kırmızılı takım 4 kez sahadan galip ayrıldı, 2 kez berabere kaldı, hiç yenilmedi. Fenerbahçe'yle de 8 maça çıkan "Cim Bom", 4 kez galip geldi, 2 kez berabere kaldı, 2 kez puansız ayrıldı.
Fikret Orman
Beşiktaş Kulübü'nün 25 Mart 2012 tarihinde yapılan olağanüstü kongresinde ilk kez başkanlığa seçilen Fikret Orman döneminde siyah-beyazlı futbol takımı, Fenerbahçe ve Galatasaray ile 8 derbide karşılaştı.
Rakiplerini sadece 2 kez yenen "Kara Kartallar", 2 kez berabere kaldı, 4 kez de puansız ayrıldı. Toplam 11 gol atıp, 16 gol yedi.
Fikret Orman döneminde Galatasaray ile 4 maç yapan siyah-beyazlılar 2 kez yenildi, 2 kez berabere kaldı. Fenerbahçe ile de 4 kez karşılaşan Beşiktaş, 2 galibiyet, 2 yenilgi aldı.
Terim ile Biliç ikinci kez
Spor Toto Süper Lig'de lider Beşiktaş ile son iki yılın şampiyonu Galatasaray arasında yarın oynanacak sezonun ilk derbisi, her iki takımın teknik direktörlerini ikinci kez saha kenarında birbirlerine rakip yapacak.
Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic ile Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, 5 yılı aşkın süre sonra karşı karşıya gelecek.
Her iki teknik adam ilk sınavlarını milli takımda verdi. İsviçre ve Avusturya'nın ortaklaşa düzenlediği 2008 Avrupa Şampiyonası'nda Fatih Terim yönetimindeki Türkiye ile Slaven Bilic'in çalıştırdığı Hırvatistan milli takımları Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Ernst Happel Stadı'nda 20 Haziran 2008 tarihinde çeyrek finalde karşılaştı.
Normal süresi 0-0 sona eren karşılaşma uzatmaya gitti. Uzatma bölümünde 119. dakikada Ivan Krasnic ile öne geçen Hırvatlar, yarı finale çıkma sevincini yaşamaya hazırlanırken, 120. dakikada Semih Şentürk'ün golü oyuna yeniden dengeyi getirdi ve karşılaşmada seri penaltı atışlarına gidildi. Penaltılarda rakibine 3-1 üstünlük kuran Türkiye, yarı finale yükseldi.
Galatasaray'da üçüncü döneminde 9. sezonunu yaşayan 60 yaşındaki Fatih Terim, Beşiktaş'ta ilk sezonuna başlayan 45 yaşındaki Bilic, 5 yılı aşkın süre sonra bu kez Atatürk Olimpiyat Stadı'nda pazar günü birbirlerine üstünlük kurmak için saha kenarında takımlarını yönetecek.
Atatürk Olimpiyat Stadı'nda 9,5 yıl sonra gelen rövanş
Beşiktaş ile Galatasaray, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda yaklaşık 9,5 yıl sonra karşı karşıya gelecek.
İki ekip 89 yıllık rekabette daha önce Atatürk Olimpiyat Stadı'nda sadece bir kez karşılaştı. 2003-2004 sezonunun 28. haftasında, 4 Nisan 2004 tarihinde teknik direktör Gheorghe Hagi yönetimindeki Galatasaray'ın evsahipliğinde yapılan maçı Mircea Lucescu'nun çalıştırdığı Beşiktaş 2-1 kazandı.
Hakem Ali Aydın'ın yönettiği maçta 31. dakikada İbrahim Üzülmez'in kendi kalesine attığı golle yenik duruma düşen Beşiktaş, 53. dakikada Daniel Gabriel Pancu, 87. dakikada da Adrian Ilie'nin penatılardan attığı gollerle derbiden 2-1 galip ayrıldı.
Bu maçta verdiği penaltı kararları Galatasaraylılarca yoğun biçimde eleştirilen Ali Aydın, derbi sonrası hakemliği bıraktı.

Yazarlar