Bilal Meşe

Bilal Meşe

bmese@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Toto Süper Lig’de 2013-2014 sezonunda yabancı statüsünün, daha önceden açıkladıkları gibi “6+0+4” olarak devam edeceğini, AB statüsü teklifini de geri çevirdiklerini söyledi.
Demirören, geçen sene Kulüpler Birliği Vakfı ile yabancı oyuncu statüsüyle ilgili konuştuklarını, hepsinin olurunu aldıklarını ve yabacı statüsü kararını açıkladıklarını belirterek, “Ama Kulüpler Birliği 17 kulüple yabancı sayısının değişmesi için bize müracaat etti. Yönetim olarak değerlendirmek zorundaydık, ama gündeme almadık. Bazı yöneticilerimiz olması tarafında, ancak teknik olarak statüyü tekrar değiştirme şansımız yok” diye konuştu.
Başkan kulüplerimizin zaten Avrupa’da 10 yabancı ile oynadıklarını da hatırlattı ve şöyle devam etti:
“Geçen seneye baktığımızda çoğu kulübümüzün 4 oyuncusu yine tribündeydi. Ancak bir gerçek var ki, geçen sezon Türkiye Ligi ortalamasında sahada süre olarak bulunan yabancı sayısı 4,6’dır. İkincisi, maalesef FIFA’da 289 dosyayla Türkiye, Avrupa’da dava bakımından birinci sıradadır. Yabancı sayısı ne kadar fazla olursa olsun, milli takıma başarılı yansımadığına inandığımızdan kararımızın sonuna kadar arkasındayız”.

“Herkes ister”
Avrupa Birliği (AB) statüsündeki oyuncuların transferinin serbest bırakılması teklifini de geri çevirdiklerini kaydeden Demirören “Türkiye, AB ülkesi değil. AB üyesi, kendi ülkesine gelmiş bir oyuncuyu AB statüsüne sokabilir. Ancak AB üyesi olmayan Türkiye, dışardan gelen bir oyuncuyu AB statüsüne dahil edemez. Yarın Afrikalılar çıkar, müslüman ülkeler çıkar ‘Bize de bu hakkı tanıyın’ der. AB statüsü teklifini geri çevirdik” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kural ne diyor?
“2013-2014 sezonunda kulüpler, en fazla 10 yabancı futbolcuyu tescil ettirebilirler ve 18 kişilik isim listesine bu futbolculardan en fazla 6’sını yazıp müsabakalarda oynatabilirler”.

‘Keşke dayansak’
Demirören, A Milli Futbol Takımı’nın Brezilya’da düzenlenecek 2014 Dünya Kupası’na gitme şansının çok az olduğunu da kaydetti. Başkan “Brezilya’ya gidersek şansa gideriz. Abdullah hocayı ben getirmedim. Ben geldiğimde vardı. Keşke Abdullah hoca da, hepimiz de dayansak, Brezilya’ya gitmesek bile hocamız devam etse. Adam harcamak çok kolay, adam kazanmak çok zor” yorumunu yaptı.

Satırbaşı
- UEFA’dan kurullarımızın aldığı kararı değiştirme talebi gelirse, Avrupa’da bile futbolun tartışılacağını düşünüyoruz. Bizim burada yapacağımız en önemli şey, kulüpleri değil Türk futbolunu düşünerek hareket etmek.
- Beşiktaş’ın UEFA kararına bakarsanız, tamamen mahkeme kararıyla hareket ediliyor. Eğer futbol mahkeme kararlarıyla hareket ederse disiplin kurulları ve tahkim kurulu çalışamaz. Mahkeme kararıyla hareket edilirse Avrupa’da da tahkim kurulları biter.
- Adil olmayan kararın her türlü mücadelesini yaparız. TFF’nin gücü vardır, ama geçmişteki gibi gidip el öpmeyiz.
- Biz TFF olarak, ‘Kurullar karar almıştır ve bitmiştir’ dedik. UEFA’da dosya kapanmamıştır, devam ediyor. Söylediğimiz bu. Bunun arkasındayız.
- Yabancı konusunda bir karar alırken yaptığımız bir çalışma daha var. Altyapıdan gelecek oyuncular A takım da belli bir süre oynar ve milli takımlara giderse bu takımlara rakamı yüksek teşvikler vereceğiz.