Skorer Bir adam aranıyor

Bir adam aranıyor

11.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bir adam aranıyor

Bir adam aranıyor

       FENERBAHÇE on yıldır arıyor o santrforu...
       İki ayağıyla öldürücü topa vuran, depar attığı zaman arkasından toz ve çimen habbeleri kaldıran, çerçeveyi gördüğü an ses getirircesine Allah'ına topa vuran, mütemadiyen deplaseyle karşı defansın yerleşimini bozan, presi her noktada yapan bir santrfor... Bu tarza en çok Tanju'yu alarak Metin Aşık yaklaştı Fenerbahçe'de... Fakat Tanju Galatasaray tarafından iyice sağılmıştı. O iyice sağılan Tanju'dan ne onun için, ne Fenerbahçe için yeni bir şampiyonluk yaratıldı.
       Ali Şen bunu Atkinson'la denedi. Atkinson takım içinde huzursuzluğa kurban gitti ve Galatasaray'ı 3 - 0 yendiği maçta Fenerbahçe'nin üç golünü atan İngiliz, başka hiçbir maçta bu performansa erişemedi ve Fenerbahçe ile beraber lig parkurundan çekildi.
       Bu yıl Moldovan ve Sergio ile birlikte Fenerbahçe tam santrfor aldanışını tekrar ediyor.
       Ne Rumen, ne kasetten beğenilen Sergio bu tarz bir santrfor... Moldovan hangi takım içinde oynarsa oynasın, ağzınla hangi marka kuşu tutarsa tutsun, Fenerbahçe'nin ileri uç oyuncusu değil. Sergio "Made In" kasetten alınma. Hangi iyi Brezilyalı gider de Suudi Arabistan'da top oynar Allah aşkına!..
       Yerli yazarların bazıları "dünyada uzun boylu santrfor kalktı" demelerine rağmen, Galatasaray yönetiminin Fatih Terim'in talimatıyla Hakan Şükür'e bir takımdan fazla para vermesinin hikmeti budur işte...
       * * *
       Şimdi gemi ambarları dolusu para vermenize rağmen, ne Avrupa'da ne Türkiye'de bu ısırıcı santrfor tipini bulamıyorsun. Bulamazsın... Çünkü dünyada usta futbolun, güzel futbolun tek malzemesi "beyaz adam" kalktı. Türkiye'de de 40 yıl önceki semt sahaları ve sokak arsaları kalmadı.
       Bırakın Avrupa'yı Türkiye'de son 40 yıl önce Milli Takım'ın her zaman yüzüne bakmadığı, üç büyüklerin forma vermediği bu tarz santrafor tonlarca vardı.
       İstanbulsporlu kesik İbrahim, Adaletli Necmi, Vefalı Garbis, Adaletli Halit, Beykozlu Nusret, Göztepeli Fevzi ve Ertan, Altaylı Bayram, Ankaragücülü Ertan, Demirsporlu Fikri, Adana Demirsporlu Selahattin ve Özden, Türkiye'de hiç bir zaman süper star olamadılar ama, günümüzde bulunsalardı birer santrfor mütehassısı olmuşlardı takımlarında...
       Futbol ilerliyor diyenlere ne denir bundan sonra?
       Sit alanı gibi korumaya alınan yeni forvet nesli gösterilir. 32 takıma çıkarılan son Dünya Kupası, sayısal azameti işaret edilir, kaleci, defans ve orta sahaya hep yönelmiş, forvetlere pek az rastlayan sarı, kırmızı kart ceza sisteminden söz edilir. Televizyonların gündüz sporu olan futbolun içinden mehtap çıkan oyuna dönüştürülmesi bahis edilir.
       Ben öldükten sonra da ilerleyecektir futbol.
       Zenciler yerine kurşun askerler kullanılarak.


Yazarlar