Skorer Bosna-Hersek'in 'Siyah bant' ısrarı...

Bosna-Hersek'in 'Siyah bant' ısrarı...

10.05.2010 - 15:07 | Son Güncellenme:

.

Bosna-Hersekin Siyah bant ısrarı...

Bosna Hersekliler, Dünya Kupası final maçının oynanacağı 11 Temmuz’un, Avrupa’nın "Soykırım Günü" ilan ettiği Srebrenitsa olayının yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle maçta saygı duruşunda bulunulmasını ve futbolcuların "siyah bant" karşılaşmaya çıkmasını istiyor.

Güney Afrika’da haziran ayında başlayacak 2010 Dünya Kupası’nın final maçı 11 Temmuz’da yapılacak. Bu tarih, Avrupa’da 2. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanan en büyük katliamın meydana geldiği Srebrenitsa soykırımının yaşandığı güne denk geliyor.

Bosna Hersek’teki çeşitli sivil toplum örgütleri ve partiler, FIFA’ya çağrıda bulunarak, Avrupa’nın "soykırım günü" ilan ettiği 11 Temmuz’da yapılacak final maçında futbolcuların sahaya siyah bant ile çıkmasını ve maçta Srebrenitsa’da katledilenler için saygı duruşunda bulunulmasını istiyor.

Bosna Hersek’teki Boşnakların partilerinden Demokratik Aktivite Partisi (ASDA) Genel Başkanı İzzet Hociç, partinin yetkilileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı’nı ve Bosna Hersek Futbol Federasyonu’nu FIFA ile bu maçın tarihinin değiştirilmesi konusunu görüşmeye davet etti.

Hociç, şunları kaydetti: "Tüm Avrupa’nın ’Soykırım Günü’ ilan ettiği 11 Temmuz’da böyle bir maç yapılmasına karşıyız. Maç tarihinde değişiklik yapılamadığı takdirde, futbolcuları ve seyircileri karşılaşma öncesi 1 dakika saygı duruşunda bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca futbolcuların karşılaşmaya siyah bant ile çıkmasını istiyoruz." Temmuz 1995’de kuşatma altındaki Srebrenitsa’da General Ratko Mladiç’in komutasındaki Sırp askerler, Birleşmiş Milletler’in bünyesinde görev yapan Hollandalı birliğe sığınan sivil Boşnaklardan, aralarında çocukların da bulunduğu erkekleri alarak götürmüş. Masum Boşnaklardan 8 bini kurşuna dizilerek katledilmişti. Srebrenitsa katliamı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Avrupa’nın tarihindeki en büyük "soykırım" olarak nitelendiriliyor.

Yazarlar