Trabzonspor Bu nikâhı bozun!

Bu nikâhı bozun!

13.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TFF, Trabzon, Ankaraspor ve Torku Konyaspor kulüplerine, “Pilot takımlardan ayrılık hazırlığına başlayın” uyarısı yaptı

Bu nikâhı bozun

CEMAL ERSEN

Türkiye Futbol Federasyonu’nun sezon başında Trabzonspor, Ankaraspor ile Torku Konyaspor kulüplerini birer yazı ile uyararak “pilot takımları” olarak liglerde mücadele eden 1461 Trabzon, Polatlı Bugsaş ve Anadolu Selçukluspor ile organik bağlarını sonlandırmalarını istediği ortaya çıktı.
2009-2010 futbol sezonu öncesi Ankaragücü ile arasındaki yönetim bağının koparmadığı gerekçesiyle Ankaraspor’u bir alt lige indiren Futbol Federasyonu’nun, benzer sıkıntıların yaşanmaması amacıyla adı geçen üç kulübe 9 aylık bir süre tanıdığı bildirildi.
Federasyon, gelecek sezona PTT 1. Lig’den başlaması öngörülen Ankaraspor’a da pilot takımı Polatlı Bugsaşspor’dan ayrılması konusunda uyarıda bulundu. Halen 2. Lig kırmızı grupta mücadele eden ve 27 puanla lider durumda bulunan Polatlı Bugsaşspor‘un sezonu şampiyon olarak tamamlaması durumunda Ankaraspor ile aynı ligde yer almasına izin vermeyeceğini bildiren federasyon, üçüncü uyarısını ise Torku Şekerspor’a yaptı. PTT 1. ligde yer alan Konya ekibinin 2. lig kırmızı grupta oynayan Anadolu Selçuklu Kulübü ile arasındaki bağı bitirmesi istendi. Uyarıların, adı geçen takımların gelecek sezon aynı liglerde oynama ihtimali doğrultusunda yapıldığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Ne olmuştu?

Futbol Federasyonu, 2009-2010 sezonu öncesi Ankaragücü ve Ankaraspor kulüpleri arasındaki doğrudan yönetim bağı olduğunu saptamış ve Ankaraspor’un hisselerinin satış işlemi için 3 günlük bir süre tanımıştı. Ahmet Gökçek kontrolündeki iki kulüpten Ankaraspor’un satış işlemi belirtilen sürede yapılmayınca PFDK, Başkent ekibini bir alt kümeye düşürmüş, iki kulübün başkanları Gökçek ve Ruhi Kurnaz’a da 6’şar ay hak mahrumiyeti cezası vermişti.

Statü ne diyor?

TFF Çerçeve Statüsü’nün 76. maddesinin 6. fıkrası, gerçek ve tüzel kişilerin birden fazla kulübü yönetmesi ve kontrol altına alınmasına yasak getiriyor. Söz konusu maddede, “ Hiçbir gerçek ve tüzel kişi (holding, şirketler ve bağlı kuruluşlar dahil) herhangi bir müsabaka ya da turnuvanın dürüstlüğünü herhangi bir biçimde zedeleyecek biçimde birden fazla kulübü yönetemez veya kontrol altında bulunduramaz” ifadeleri bulunuyor.
Futbol Kulüpleri Tescil Talimatı’nın 17. maddesini de kulüplere benzer kurallar getiriyor.
Madde 17:
1Gerçek veya tüzel kişiler, aynı ligdeki birden fazla kulübün hakim hissedarı veya yönetim kurulu üyesi olamazlar.
2Çoğunluk hisseleri veya yönetime hakim hisseleri aynı gerçek veya tüzel kisiliğe ait kulüpler aynı ligdeki müsabakalara iştirak edemezler.
3Ayrı liglerde takımları bulunan söz konusu kulüplerden birinin sportif basarı göstererek bir üst lige çıkması halinde, aynı ligde müsabakalara iştirak etme hakkını kazanacaksa, bu kulüp bir üst lige çıkamaz.
TFF tarafından düzenlenen kupa müsabakalarında da bu türden takımların aynı gruplarda yer almamalarına özen gösterilir.