BursaSpor Bursaspor tarih yazdı

Bursaspor tarih yazdı

13.08.2012 - 14:02 | Son Güncellenme:

UEFA Avrupa Ligi 3'üncü ön eleme turu rövanşında Finlandiya ekibi KuPS Kuopio'yu 6-0 yenen Bursaspor Avrupa arenasındaki en farklı galibiyetini aldı.

Bursaspor tarih yazdı

Bursaspor, UEFA Avrupa Ligi 3'üncü ön eleme turu rövanşında Finlandiya ekibi KuPS Kuopio'yu 6-0 yenerek Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetini aldı.

Haberin Devamı

Tarihinde ikinci kez UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele eden ve bu sezon gruplara kalmayı hedefleyen yeşil-beyazlı takım, Bursa Atatürk Stadı'nda ağırladığı KuPS Kuopio karşısında tarihi bir farka ulaştı.

İlk maçı deplasmanda 1-0 kaybeden Bursaspor, dün akşamki karşılaşmaya mutlak galibiyet parolasıyla çıktı.

Tribünleri dolduran yaklaşık 20 bin taraftarının da desteğiyle rakip takımı kendi kalesine hapseden yeşil-beyazlıların ilk golü 22. dakikada İbrahim'den geldi. Pinto, 29. dakikada farkı 2'ye çıkarırken Batalla 36. dakikada takımının üçüncü golünü atarak ilk yarının skorunu belirledi.

İkinci yarıya N'Diyae'nin 35 metreden attığı nefis golle başlayan Bursaspor, 49. dakikada Pinto ile 5 farklı skora ulaştı. Yeşil-beyazlı takımın genç futbolcusu Ozan Tufan, 71. dakikada attığı golle skoru belirledi.

Haberin Devamı

Bursaspor, bu galibiyetle Avrupa kupalarındaki en farklı galibiyetini elde etti.

Şampiyonlar Ligi

İki sezon önce ilk kez Şampiyonlar Ligi gibi büyük bir organizasyonda mücadele eden yeşil-beyazlı takım, 6 maçta 5 yenilgi 1 beraberlik alarak başarısız bir görüntü çizdi.

Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk maçında İspanyol temsilcisi Valencia'yı ağırlayan yeşil-beyazlılar iyi futbol sergilemesine karşın taraftarları önünde sahadan 4-0 yenik ayrıldı.

Bursaspor, daha sonra art arda Glasgow Rangers ve dünya devi Manchester United ile deplasmanda karşılaştı. Avrupa tecrübesi bulunmayan yeşil-beyazlı takım, İskoç temsilcisine 1-0 yenilirken, İngiliz devi Manchester United karşısında başa baş mücadele etmesine karşın sahadan aynı skorla yenik ayrıldı.

Bursaspor, evindeki 3-0'lık Manchester United yenilgisi sonrası Valencia'ya deplasmanda 6-1 gibi farklı bir skorla yenildi.

Şampiyonlar Ligi'ndeki ilk golünü Valencia deplasmanında atan Bursaspor, son maçta sahasında Glasgow Rangers ile 1-1 berabere kalarak ilk puanını da almış oldu.

Kupa Galipleri Kupası

Yeşil-beyazlı takım, daha önce iki kez dönemin adıyla Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda mücadele etti.

Kuruluşundan 13 yıl sonra 1974-75 sezonunda Türkiye Kupası finalisti olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katılan Bursaspor, çeyrek finalde dönemin en önemli takımlarından biri olan Dinamo Kiev'e iki maçta da yenilerek elendi.

Haberin Devamı

Bursaspor, 1986-87 sezonunda ise bu kez kupa şampiyonu olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Türkiye'yi temsil etti. Şanssız bir kura çeken yeşil-beyazlı takım, ilk turda eşleştiği Ajax'a sahasında 2-0, deplasmanda da 5-0 yenilerek turnuvaya erken veda etti.

İntertoto Kupası

Bursaspor, 1994-1995 sezonunda ligi 6. sırada bitirerek İntertoto Kupası'na katılma hakkını kazandı.

İntertoto Kupası'nda çok başarılı maçlar çıkaran yeşil-beyazlı takım, son karşılaşmada evinde Almanya'nın Karlsruher SC takımını ağırladı.

Normal süresi 2-2, uzatma devreleri 3-3'lük skorla biten maçta, penaltılara gidildi. Penaltı atışları sonucu turu geçen taraf Karlsruher SC takımı oldu.

UEFA Avrupa Ligi

Yeşil timsah, UEFA Avrupa Ligi'nde ilk kez geçen sezon mücadele etti.

Belarus'un FC Gomel takımı eşleşen Bursaspor, 2-1 ve 3-1'lik skorlarla turu geçen taraf oldu.

Haberin Devamı

Bir sonraki turda İsviçre'nin Anderlehcht takımı ile eşleyen yeşil-beyazlılar, sahasındaki ilk maçı 2-1 kaybetti. Anderlehcht deplasmanında iyi bir oyun sergileyen Bursaspor, 2-2 biten maçın ardından elendi.

Tüm bu sonuçlara göre Bursaspor, Avrupa'da oynadığı 26 maçın 9'unu kazanırken, 5 beraberlik, 12 yenilgi aldı.

Bursaspor'un Avrupa kupalarında oynadığı maçlar ve sonuçları şöyle:

Avrupa Kupa Galipleri Kupası:

1974-75

Bursaspor-Finn Harps: 4-2
Finn-Harps-Bursaspor: 0-0
Dundee United-Bursaspor: 0-0
Bursaspor-Dundee United: 1-0
Dinamo Kiev-Bursaspor: 2-0
Bursaspor-Dinamo Kiev: 0-1

1986-87

Bursaspor-Ajax: 0-2
Ajax-Bursaspor: 5-0

İntertoto Kupası

1994-95
Wimbledon-Bursaspor: 0-4
Bursaspor-Beitar Jaruselam: 2-0
Charleori-Bursaspor: 0-2
Bursaspor-FC Kösice: 1-1
Bursaspor-OFI Crete: 2-1
Bursaspor-Karlsruher: 8-9 (Penaltı)

UEFA Şampiyonlar Ligi

2010-2011
Bursaspor-Valencia: 0-4
Glasgow Rangers-Bursaspor: 1-0
Manchester United-Bursaspor: 1-0
Bursaspor-Manchester United: 0-3
Valencia-Bursaspor: 6-1
Bursaspor-Glasgow Rangers: 1-1

UEFA Avrupa Ligi

Haberin Devamı

2011-2012

Bursaspor-FC Gomel: 2-1
FC Gomel-Bursaspor: 1-3
Bursaspor-Anderlehcht: 1-2
Anderlehcht-Bursaspor: 2-2

2012-2013

KuPS Kuopio-Bursaspor: 1-0
Bursaspor-KuPS Kuopio: 6-0