Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Demek ki neymiş? Tarihinin en kötü sezonlarından birini geçiren Trabzonspor’da tek sorun Şenol Güneş değilmiş! Güneş’in istifasından sonra ne değişmiş? Teknik direktörün adından başka hiçbir şey! Dün akşam bir kez daha görüldü ki, bordo-mavili futbolcu topluluğu geride kalan 22 haftaya rağmen giydiği formanın ciddiyetini kavrayamamış, savaşmayı öğrenememiş, en önemlisi takım olmayı hâlâ becerememiş.
Trabzonspor’un Tolunay Kafkas ile ilk sınavının “değişim” için ölçü alınamayacağı, geçen hafta kabak gibi belli olmuştu. Lakin üç gün önce ağır bir mücadeleden çıkmış Fenerbahçe karşısında teslim bayrağını bu kadar kolay çekeceğini de kimse aklına getirmemişti. Haa, sahada pimi boşaltılmış bomba gibi dolaşan Bamba, peşi sıra o akıl almaz hataları yapmasa sonuç değişir miydi?
Ya da henüz 7. dakikada Adrian’ın kaleye gönderdiği topun çizgiyi geçtiği saptanabilse, bu kez direnci kırılan taraf Fenerbahçe olur muydu? Sanmam. Fenerbahçe rakibine oranla o kadar istekli oynadı ki, geriye düşse bile maçı çevirecek enerji ve hırsa sahipti. Emre, Mehmet Topal, Gökhan, Kuyt, hatta Baroni’nin varlığı bile yetebilirdi maçı kazanmasına. Nitekim maçın ilk dakikaları hariç oyunun kontrolü tamamen sarı-lacivertli ekipteydi. İstediklerinin tamamına yakınını sahaya yansıttı. Sonuçta da istediğini kolaylıkla almayı bildi.
Ya Trabzonspor cephesi? Şenol Güneş’i haftalarca oyuncu tercihleri konusunda eleştirirken, şimdi de benzer şeyleri Kafkas için söylemek yanlış olmaz. Örneğin Bamba. Fizik olarak hazır olduğu sanılsa da kafası bambaşka yerlerdeydi Bamba’nın. Ya da Janko. O’nu oynatacaksanız, boy avantajından yararlanmak için kanatları kullanacaksınız. Yüksek topları tercih edeceksiniz. Bunları yapamıyorsanız bir kişi eksik kalmayı kabul edeceksiniz. Berbat futbolun ve ortaya çıkan skorun faturası elbette sadece bu iki futbolcuya kesilemez. Yasin, Colman, başlangıçtaki savunma kurgusunda Celustka ve Cech’in performansları da vasatın çok altında kaldı. Oyuna sonradan girenlerin katkısı ise kaçınılmaz sonu değiştirmeye yetmedi, yetemezdi.
Trabzonspor tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Futbolu ve lig sıralamasındaki yeri bir başka gerçeği de işaret ediyor. Artık oynayacağı her maç tehlike bölgesinin dışında kalabilmek için olacak. Bu tablo bordo-mavili ekibin doğasına, başarılarla dolu siciline ve ruhuna uyuyor diyen varsa beri gelsin!