Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Dünyada her meslekte aynı kural geçerlidir; Başarısız olursan hesap verirsin.

Hele futbol gibi dev ekonomilere sahip sektörlerde, evrensel yaptırımlar daha katı ve acımasızdır. Duygusallığa yer yoktur, sonuca varmak basit bir matematik işlemi kadar hızlıdır.

Lakin, insanları hoş ama boş vaatlerle kandırmak, içi doldurulamayan söylemlerle oyalamak, kendi yetersizliğini başkalarının üzerine yıkmaya çalışmak ve son noktada kaçmak gibi alışkanlıklar, son yıllarda futbol kültürümüzün ayrılmaz parçası oldu malesef...

Haberin Devamı

Trabzonspor bu örneklerden sadece biri.

Para da yok huzur da

Geçen yıl on milyonlarca euro harcayıp “hayal kırıklığı” sezonuna imzasını atan Başkan İbrahim Hacıosmanoğlu, sırf “o kupa buraya gelecek” sözünü unutturabilmek için kulübü bu sezon daha ağır bir maddi yükün altına soktu.

Cebinden harcasa bu kadar müsrif, bu denli düşüncesiz davranabilir miydi bilemeyiz?

Şimdi çıkıp “Fahri görev yapıyorum, kızdırmayın bırakır giderim” diyebilir mi başkan? Derse şaşırmam!..

O zaman da sorarlar; “Para almıyorsun ama parayı yönetiyorsun. Kulübü hesapsız borçlandırıyor, gelirlerini temlik altına sokuyorsun. Üstelik ortada başarı yok. Nasıl bırakıp gidersin?” diye.

Sadece Başkan mı sorun Trabzonspor’da?

Kulüp cadı kazanı gibi kaynıyor, Sportif Direktör olup biteni seyrediyor. Kim bilir, belki de işine öyle geliyor.

Süleyman Hurma kusura bakmasın. Servet düşmanlığı yapmak dünya görüşümüze ters. Ancak bir futbolcu başarısız olduğunda nasıl sorgulanıyorsa, durumun aynen öyle. Yılda 2.4 milyon TL kazanıyorsan, sadece doğru ve isabetli transferden değil, takımdaki huzur ve barış ortamı ile uçan kuştan da sorumlusun demektir!

Kriz yönetemiyor, sorun çözemiyor, başarıya katkı sağlayamıyor isen, en az başkan kadar sorumlusun demektir.

Ve Şota Arveladze. Taraftarın gönlündeki prens. Sınırsız kredi ile geldi, yarısı şimdiden tükendi.

Gürcü hoca Makedonya’da “Süleyman Hurma yoksa ben de yokum” restini çektiği an, takımın patronu olarak inisiyatif kullanmakta ne kadar sıkıntı yaşayacağını da gösterdi aslında.

Haberin Devamı

Sonrası malum. Onur-Hurma, Özer-Medjani, Erkan- Mehmet Ekici krizlerinde bir teknik direktör değil, kulübün profesyonel çalışanı gibi saf tutup, olaylara uzak durdu.

Hedef mi kaldı?

Gelinen noktaya bakın; Sekiz hafta sonunda Trabzonpor 11. sırada. Şampiyonluk hedefi olan Beşiktaş’ın 9, Galatasaray ve Fenerbahçe’nin 7’şer puan gerisinde.

Özgüvenini yitirmiş, kamplara bölünmüş bir takım var ortada. Saygı, sevgi sözcükleri hak getire! Trabzonspor ruhu mu? Bulan tez haber versin!

Para yok, huzur yok, sağlam bir irade yok, dolayısıyla başarı yok!

Peki, kim sorumlusu bu tablonun? Futbolcu mu? Kulübün muhalifleri mi? Taraftar mı, yoksa medya mı?

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ilk kötü sonuçta sportif direktörden girdi, teknik direktörden çıktı. Yetmedi, soyunma odasına inip futbolculara ayar verdi.

Ya Trabzonspor’da durum ne? Bırakın ayar vermeyi sac ayağı oluşmuş zirvede! Hacıosmanoğlu - Hurma - Şota üçgeni. Adeta bir saadet zinciri!

İşler bir iki maç daha kötü gitmeye görsün. Önce zincirin zayıf halkası Şota, sonra Hurma, ardından da başkana gelir sıra.

Haberin Devamı

İyi de, Trabzonspor camiası böylesi kötü bir yönetim tarzını ve sebep olduğu mutsuzlukları hak ediyor mu? Onca zarar ve yitirilen değerler nasıl yerine konacak?..

Yanıtı kongrede verilmeli. Tıpkı yüz milyonlarca liralık borç hesabının kuruş kuruş sorulması gerektiği gibi!..

“Gülüşün yeter”
Altınordu yarışmacı bir futbol kulübü değil sadece. Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkan, “İyi insan, iyi birey, iyi sporcu” kavramını zihinlere kazıyan, alt yapıya ciddi yatırım yapan, takdir edilecek uluslararası organizasyonlara imza atan ve ülkenin dört bir yanına imkanları ölçüsünde el uzatan örnek bir spor kulübü Altınordu.
Kâbus bitecek mi
Son projesi “Gülüşün yeter” sloganıyla yükseliyor. Daha önce Van’ın Erciş ilçesinde Reşit Çelik Orta okuluna spor malzemesi gönderen İzmir temsilcisi, bu defa Ağrı Eleşkirt’deki Yığınlar İlkokulu öğrencilerine malzeme yardımında bulundu. Oradaki minik yavruların heyecanı, yüzlerindeki gülümseme ve mutluluklarını anlamak için söze gerek yok. Şu fotoğrafa bakmak yeterli. Teşekkürler Altınordu!.
“Dream team” UEFA’yı kurtarıyor
UEFA’nın 6 hakem projesi FİFA’nın çizgi teknolojisine direniyorsa, emin olun bir nedeni de Türk hakemleridir.
UEFA Hakem Komitesi’nin “Dream team” yakıştırması yaptığı Cüneyt Çakır ve ekibinin son dönemlerdeki performansı ve kritik kararları, bu teze sağlam dayanak.
Örnek, Arsenal - Bayern Munih maçının uzatma bölümündeki mükemmel işbirliği. Barış Şimşek’in gol çizgisi teknolojisinin bile yanılabileceği pozisyonda, kaleci Neuer açısını kapatmasına rağmen topun tamamen çizgiyi geçtiğini tespit etmesi ve Çakır’ın bu karara uyması, derslik bir konu oldu.
Çakır, uzun zamandır Bahattin Duran ve Tarık Ongun ile ayrılmaz bir parça. 6 hakemli uygulamaya gösterdikleri hızlı adaptasyon, ekipte değişiklikler olsa da sistemin yürümesini sağlıyor. Çakır’ın gerek Hüseyin Göçek, gerek Bülent Yıldırım veya Barış Şimşek ile uyumu dikkat çekici. Dolayısıyla onların bu performansı, UEFA’nın 6 hakem sistemi daha kolay savunmasını sağlıyor.