Beşiktaş Çok kanatlı taktik savaşı

Çok kanatlı taktik savaşı

08.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yazarımız Attila Gökçe, zirve yarışını yakından etkileyecek Trabzonspor-Beşiktaş maçını masaya yatırdı.

Çok kanatlı taktik savaşı

ATTİLA GÖKÇE

Haberin Devamı

*İki takım da iki kanattan oyunu çözmeye çalışacaklar. Kanatlardan etkin olan, rakibini durduran maçı sahiplenecek. Ev sahibinde sağ bek Pereira hücuma sık çıkıyor. Kazanılan topları rakip alana taşıyarak Olcay’la etkili oluyor. Solda Mas ve Castillo var. Bu dörtlü yenilgisizlik serisinin başrol oyuncuları...

*Beşiktaş’a bakarsak, Güneş’in yenilediği bir kanat organizasyonu var. O da Adriano’nun sol bek gibi başladığı hücum oyununda içe kaçarak bir orta saha oyuncusu gibi pozisyonu zenginleştirmesi. Sağda ise takımın en etkili yumrukları G.Gönül ve Quaresma var...

Zülcenah... Çok taraflı, iki yanlı, iki kanatlı anlamlarına geliyor, Arapça. Osmanlı’da da özellikle kız çocuklarına isim olarak seçilmiş. Hoş bir sözcük. Tarihten çağrışımlar yaptırıyor. Ama ben sadece sözcük anlamından futbola dönek istiyorum. Evet, bu akşam Trabzon’da oynanacak maç tam anlamıyla “ZÜLCENAH” bir mücadeleye sahne olacak. Yanisi şu: İki takım da iki kanattan oyunu çözmeye çalışacaklar. Kanatlardan etkin olan, rakibini durdurabilen takım maçı sahiplenecek. Trabzonspor’dan başlayalım: Sağ bek Pereira sık sık hücuma çıkıyor. Kazanılan topları rakip alana taşıyarak Olcay Şahan’la birlikte etkili oluyor. Solda da Mas ve Castillo. Mas çok çıkan bir oyuncu değil. Ancak isabetli paslarıyla topu Castilo’ya atarak gol girişimlerine ortak oluyor. Dört oyuncu da Trabzon’un ikinci yarıdaki dokuz haftalık “yenilgisiz” serisine büyük katkı sağladı.

Haberin Devamı

Çok kanatlı taktik savaşı
Sürpriz adam

Beşiktaş’a bakarsak, Şenol Güneş’in yenilediği bir kanat organizasyonu var. O da Adriano’nun sol bek gibi başladığı hücum oyununda topu kazanınca çizgiden uzaklaşıp içe kaçarak bir orta saha oyuncusu gibi pozisyonu zenginleştirmesi.

Hatırlayalım: Geçenlerde sağbek Gökhan Gönül’ün attığı golde asisti yapan solbek Adriano, aslında orta saha oyunculuğuna dönüşen sürpriz adamdı. Beşiktaş’ın soldan çizgiye paralel ataklarında zaman zaman stoper Tosiç de ileri çıkarak etkili oluyor. Sol kanatta oynayan Babel son maçlarda çok üstün performans gösterdi. Gol attı, asist yaptı, oyuna becerisini ve enerjisini kattı. Gökhan Gönül (Beck) ve Quaresma... Beşiktaş’ın en etkili yumrukları onlar.

Haberin Devamı

Gökhan’ın modern bir bek oyuncusundan beklenenler konusunda tek başına örnekler verdiğini söyleyebiliriz. Milli futbolcunun hücuma katkısı övülürken savunmada özellikle kademe kusurları eleştiriliyor. Ne var ki geçen hafta Gençlerbirliği maçında harika bir kademe anlayışıyla yüzde yüz golle bitecek pozisyonu bozduğunu söylemeliyiz. Quaresma için fazla söze gerek yok. Sakin, kendine güvenli, etkili oyunu, pasları, asistleri, dripling ve çalımlarıyla o zaten gösterinin en parlak yıldızı.

İki teknik direktör de maçı mutlak kazanmaya oynayacaklar. Ersun Yanal’ın hücum planlamasında fazla sıkıntı yok. Sadece şunu söyleyelim: Cezalı N’Doye olsaydı, daha rahat ederdi. N’Doye topu tutan, saklayan, orta saha oyuncularını da pozisyona ortak eden bir golcü. Bugün oynayacak Rodallega ise farklı bir santrfor. Açık alan golcüsü. Boş alan bulduğunda koşusuyla, şutlarıyla çok şey yapabilir. Sert ve kalabalık savunmalar önünde ise dış şutlarıyla etkili bir oyuncu.

Haberin Devamı

Trabzonpor’un asıl sıkıntısı savunmada... Kendi bölgelerinden topla çıkarken, ya da orta alandan pozisyon hazırlarken top kaptırdıklarında paniğe uğruyorlar. Hazırlıksız yakalanıyor ve ağır kalıyorlar. Trabzonspor’un bu arızaya rağmen kendi sahasında çok az gol yemesi, rakip takımların beceri noksanıyla da açıklanabilir.

Sadece Okay var

Trabzonspor’da savunmaya yardım eden tek oyuncu Okay Yokuşlu... Zaman zaman yalnız kaldığı görülüyor. Trabzonspor’un genç yıldızı Yusuf Yazıcı sol kanatta oynayarak etkili olmayı denedi, olamadı. İşte bu noktada Şenol Güneş’in Trabzonspor’u soldan oynamaya mecbur bırakacak hamleleri olabilir.

Stoperler sağlam

Beşiktaş’ın santrforu kim olur? Sanırım Lyon maçı için Cenk’i dinlendirerek Aboubakar ile başlayacak Şenol Hoca. Cezalı Aboubakar, Lyon maçında oynayabilecek olsaydı, daha istekli ve daha etkili olabilirdi.

Uğur Demirok, Durica... Ya da Marcelo -Tosiç... İki takımın stoperleri de güvenli ve sağlam. Orta alanlarda Yusuf, Okay, Onazi... Atiba, Oğuzhan ve Talisca... Sanırım Beşiktaş ağır basıyor. Her iki takımın kalecilerine de lafım yok. Klaslarını herkes biliyor.

Haberin Devamı

Trabzonspor kazanabilir. Gayet doğal. Akyazı’daki Şenol Güneş spor kompleksinde Şenol Güneş’in galibiyete daha yakın olduğunu söylersem kimse bana darılmasın. Bu yıl sabır maratonunu başarıyla koşan Trabzonspor camiası için de katlanılacak tek yenilgi bu olur sanırım. Kimbilir, belki de şiş ve kebabın yanmadığı bir beraberliğe tanık olabiliriz.

Olcay farkı
Devre arasında Beşiktaş’tan gelen Olcay Şahan, bordo-mavili takımda 10 lig maçına çıktı ve beş asist yaptı. Olcay Şahan böylece bu sezon Süper Lig’de Trabzonspor’un en çok gol pası veren oyuncusu oldu. İlginçtir sezonun ilk yarısında Beşiktaş forması altında lig maçlarında hiç asist yapmamıştı.

2017’nin en iyisi
Süper Lig’de 2017 yılı içinde toplam 10 hafta oynandı. Trabzonspor bu 10 maç sonunda yenilgisiz 26 puan topladı. Bordo-mavililer böylece 2017 yılı içinde ligin en çok puan alan takımı oldu. Trabzonspor sezonun ilk 16 haftalık döneminde 18 puan toplamıştı. Beşiktaş ise 2017 yılı içinde 23 puan kazandı ve bu alanda ikinci sırada yer aldı.
Trabzonspor ayrıca 2017 yılı içinde en az gol yiyen takım konumunda bulunuyor (3)...
Yusuf Yazıcı tutulmuyor
1997 doğumlu Yusuf Yazıcı, bu sezon 14 resmi maçta forma giydi. Genç oyuncu bu maçlarda toplam 12 gole doğrudan katkı yaptı. Bu sezon beş gol atıp yedi asiste ulaşan Yusuf Yazıcı, lig maçlarında üç gol, üç asist ve kupa maçlarında iki gol, dört asist ile ön plana çıktı.
Biletler tükendi
41 bin 461 kapasitesi bulunan Medical Park Arena’da biletlerin tamamı tükenirken, seyirci rekorunun kırılması bekleniyor. Bordo-mavililer, Medical Park Arena’da Galatasaray ile oynadığı maçta 33 bin 809 taraftarla en yüksek seyirci sayısına ulaşmıştı. İl Spor Güvenlik Kurulu kararı gereği yaklaşık 2 bin Beşiktaş taraftarı misafir tribünde yer alabilecek.
Talisca faktörü
Anderson Talisca bu sezon Süper Lig’de 16 maça çıktı ve 8 gol attı. Brezilyalı oyuncu bu gollerinin beş tanesini ceza sahası dışından kaydetti. Son dört golünü ceza sahası dışından (G.Birliği, G.Saray, Akhisar, Osmanlı) atan Talisca sezonun ilk yarısında Akhisar deplasmanında da gol vuruşunu ceza sahasına girmeden yapmıştı.
8 isim ceza bölgesinde
Ligin üst sırasını yakından ilgilendiren Trabzonspor-Beşiktaş mücadelesinde toplam 8 futbolcu sarı kart tehlikesiyle karşı karşıya görünüyor. Ev sahibi ekipte üçer sarı kartı bulunan Onur, Mustafa, Aytaç, Bero ve Rodallega, bugün kart görmeleri durumunda Antalyaspor karşısında yer alamayacak. Beşiktaş’ta da Atiba, Atınç ve Cenk sınırda bulunuyor. Bunlardan biri kart görürse Adanaspor maçında görev yapamayacak.
İlginç tesadüf
Trabzonspor, Beşiktaş’a karşı son iç saha galibiyetini şu anda siyah beyazlıların teknik direktörü olan Şenol Güneş yönetiminde elde etmişti. Süper Final Şampiyonluk Grubu’nda 21 Nisan 2012 tarihinde Avni Aker Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Karadeniz ekibi Halil Altıntop’un golüyle 1-0 kazanmıştı.
Güneş’in ilk maçı
Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, kendi adının verildiği komplekste yer alan Medical Park Arena’da ilk maçına çıkacak. Uzun yıllar bordo-mavili takımın kalesini koruyan ve teknik direktörlüğünü yapan Güneş, kendi adını taşıyan kompleksteki ilk maçında siyah-beyazlı takımın başında görev yapacak.
Zıt karakterler
Trabzonspor geride kalan 26 haftada maç başına 18,2 faul ortalaması ile oynuyor ve en çok faul yapan takım konumunda bulunuyor. Beşiktaş ise 13,9 ortalama ile ligin en az faul yapan beş takımı arasında yer alıyor.
124. randevu
Trabzonspor ile Beşiktaş 124. kez karşı karşıya gelecek. 44 yıllık rekabette Kartal’ın 51, Trabzon’un 43 galibiyeti bulunuyor. Ligde yapılan 87 karşılaşmada da Beşiktaş 34, Trabzonspor ise 32 galibiyet aldı. Karadeniz ekibi, siyah-beyazlılar ile yaptığı son 10 lig maçından sadece birini kazanabildi.