Milli Takım Devlerin dansı büyük olur

Devlerin dansı büyük olur

05.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Basketbol Şampiyonası bugün start alacak. Milliler tartışmasız en güçlü grupta boy gösterecek.

Devlerin dansı büyük olur

ÜMİT AVCI

Haberin Devamı

Basketbolda en büyüğün belirleneceği 39. Avrupa Şampiyonası, 4 farklı ülkede oynanacak grup maçları ile başlayacak. 12 Dev Adam, Almanya, İspanya, Sırbistan ve İtalya ile karşılaşacak. Hedefini olimpiyat vizesi olarak belirleyen ay-yıldızlılar genç kadrosu ile devlere kafa tutacak.

Avrupa Basketbolu bugün 4 ülkede birden büyük bir heyecana tanık olacak. 39. Avrupa Şampiyonası grup maçları ile start alacak. Türkiye’nin yer aldığı B Grubu maçlarına Almanya’nın Berlin şehri ev sahipliği yaparken, A Grubu maçları Fransa (Montpellier), C Grubu Hırvatistan (Zagreb) ve D Grubu da Letonya’nın Riga şehrinde oynanacak. 12 Dev Adam ilk maçını İtalya ile yapacak. Zorlu mücadele TSİ 22.00’de başlayacak ve NTV Spor’dan canlı olarak yayınlanacak.

Haberin Devamı

A Milli Takımımız’ın mücadele edeceği grup ilk tur değil, final grubu gibi. Aslında çapraz gruba bakıldığında grubu 4. bitirmek yetmiyor. Çünkü A Grubu’nda Fransa’nın lider olacağı düşünülürse, 4. takım, ikinci turdan itibaren şampiyonaya ev sahipliği yapacak Fransa ile çeyrek finale çıkma mücadelesi verecek. Ancak şu bir gerçek, bu grupta ilk 3’e giren takımın yolu açık olacak, olimpiyat vizesi için avantaj yakalayacak.

Doğuş şanssızlığı

Şampiyonanın geçiş jenerasyonuna denk gelmesi, şanssızlık kabul edilebilir. Hele ki, 5 numarada Ömer Aşık’ın sakatlığı nedeniyle affını istemesi, 1 numarada ise Doğuş Balbay’ın İstanbul’da sakatlanarak takımdan ayrılması sorun olarak gözüküyor.

Rakiplerde ise durum parlak. Ev sahibi Almanya’da NBA tarihine adını yazdırmış Nowitzki, yine kadroda olmak istediğini söyledi. Dennis Schröder ile Pleis ise hazırlık maçlarının en formda isimleri olarak göze çarptı.

İspanya favori

İspanya’da Marc Gasol bu sene yok ama Pau Gasol görev başında. Ibaka’nın yerine Mirotic olacağı için burada bir eksiklik gözükmüyor. Guard rotasyonu ise geniş. Llull, Rodriguez, Fernandez ile İspanyollar en önemli favori olarak öne çıkıyor.

NBA’cileri geldi

İtalya NBA yıldızları Gallinari, Bargnani, Belinelli ve bu yıl Fenerbahçe’ye transfer olan Datome ile göz korkutuyor. Hackett ve Gentile de, Pianigiani’nin elini güçlendiriyor. İtalyanlar hücumda hiç sorun yaşamıyor onları yenmek savunmadan geçiyor.

Haberin Devamı

Teodosic ve arkadaşları

Ve Sırbistan... Son Dünya Kupası finalisti. Djordjevic’in gelişinin ardından Teodosic’e sağladığı serbestlik, bu takımı farklı bir noktaya çıkardı. NBA’e transfer olan Bjelica ve Fenerbahçe’nin yıldızı Bogdanovic takımın önemli silahları olarak gözüküyor. Sırplar için kilit nokta boyalı alan. Özellikle Radulija’dan gelecek katkı, onlar için çok çok önemli.

Bir de ilk kez finallere gelen İzlanda var grupta. Her maç tabii ki önemli ama son maçımızı oynayacağız İzlanda ile. O maçı kazanmak tur atlatacaksa bize, milliler bunu bir şekilde başarır.

* * *

İlk dört çıkacak

Gruplarında ilk 4 sırayı alacak takımların yola devam edeceği şampiyona, 2. tur maçlarından itibaren Fransa’nın Lille şehrine taşınacak. İkinci turda takımlar A-B ve C-D gruplarından gelecek rakipleriyle çapraz eşleşmeyle karşılacak ve tek maçı kazanan takım çeyrek finale çıkacak. 20 Eylül’deki finalde de şampiyon belirlenecek.

Haberin Devamı

Şampiyonada elde edilecek neticelere göre olimpiyat elemelerine katılacak takımın belirlenecek olması, organizasyonu daha da renkli hale getirecek. Türkiye’nin de aralarında olduğu birçok ülke, gelecek yaz Rio’da düzenlenecek olimpiyatlarda boy gösterebilmek için de mücadele edecek. Organizasyonda final oynayan ekipler doğrudan bileti alırken, 7. sıraya kadar olan takımlar da elemelerde oynama hakkı kazanacak.

Kırılamayan rekor

Dağılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), Avrupa Şampiyonası’nda en fazla kupa kazanan takım olma unvanını sürdürüyor. İlki 1935 yılında Cenevre’de düzenlenen ve Letonya’nın kupayı kazandığı Avrupa Şampiyonası’nda, SSCB 14 kez birincilik kürsüsüne çıktı. 1957 ile 1971 yılları arasında yapılan 8 kupayı da üst üste kazanan SSCB, ulaşılması güç bir rekoru elinde bulunduruyor.

Emin Moğulkoç ve Zafer Yılmaz’a görev

Fransa, Hırvatistan, Almanya ve Letonya’nın ortaklığında düzenlenecek 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda (EuroBasket 2015) FIBA hakemleri Emin Moğulkoç ve Zafer Yılmaz da görev alacak. Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, Moğulkoç’un, Riga’da oynanacak D Grubu karşılaşmalarında düdük çalacağı, Yılmaz’ın ise Zagreb’deki C Grubu mücadelelerinde görev yapacağı belirtildi.

Haberin Devamı

936. milli heyecan

A Milli Takım, bugün İtalya karşısında, tarihindeki 936. maçına çıkacak. 12 Dev Adam, 79 yıllık tarihinde yaptığı 935 maçın 476’sını kazandı, 458 maçta mağlup oldu. Milliler, 1 müsabakada da sahadan beraberlikle ayrıldı. Ay-yıldızlılar, tarihindeki ilk maçını Yunanistan ile 24 Haziran 1936’da yaptı. Beyoğlu Halkevi Salonu’nda yapılan özel maçı Türkiye 49-12 kazandı.

Başarıya hasretiz

A Milli Basketbol Takımımız, Avrupa Şampiyonaları’nda başarıya hasret kaldı. 2001 yılında Türkiye’deki gümüş madalyanın ardından Devler, 2009’da Polonya’daki organizasyonu 8. bitirdi. Ay-yıldızlı ekibimiz, son sınavında ise 2013’te Slovenya’da ilk turda elendi.

Kâbus gibi maç

12 Dev Adam, Avrupa Şampiyonası tarihinin en farklı yenilgisini Hırvatistan karşısında 1993’te 28. Avrupa Şampiyonası’nda 113-63 mağlup olarak aldı. Milliler en farklı galibiyetinde ise Danimarka’yı 9. Avrupa Şampiyonası’nda 82-33 yendi.

İLK GÜN PROGRAMI

A Grubu (Montpellier)
16.00 Polonya-Bosna Hersek
18.30 İsrail-Rusya
22.00 Fransa-Finlandiya

B Grubu (Berlin)
16.00 Almanya-İzlanda
19.00 İspanya-Sırbistan
22.00 İtalya-TÜRKİYE

C Grubu (Zagreb)
16.00 Gürcistan-Hollanda
19.00 Makedonya-Yunanistan
22.00 Hırvatistan-Slovenya

D Grubu (Riga)
16.30 Çek Cum.-Estonya
19.30 Belçika-Letonya
22.30 Litvanya-Ukrayna

12 Dev Adam’ın maç programı

Bugün: 22.00 İtalya-TÜRKİYE
Yarın: 22.00 İspanya-TÜRKİYE
Salı: 18.45 Almanya-TÜRKİYE
Çarşamba: 15.30 Sırbistan-TÜRKİYE
Perşembe: 22.00 İzlanda-TÜRKİYE

TÜRKİYE

Yaş ortalaması: 25.2
Boy ortalaması: 1.99
En kısa: Bobby Dixon 1.78
En uzun: Semih Erden 2.13

Devlerin dansı büyük olur

Yazarlar