Dünya Kupası Dünya Kupası'nın 'zenginleri'!

Dünya Kupası'nın 'zenginleri'!

07.06.2014 - 11:07 | Son Güncellenme:

Brezilya'da, 12 Haziran'da başlayacak FIFA Dünya Kupası'na adını yazdıran takımların aynı zamanda kıtalarının en yüksek gelirine sahip ülkeleri arasında yer alması dikkati çekiyor.

Dünya Kupasının zenginleri

Toplam 32 ülkenin yer aldığı turnuvaya Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler'den Kosta Rika, Honduras, Meksika ile ABD, Güney Amerika'dan ise Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Ekvador ve Uruguay katılıyor.

Haberin Devamı

Kosta Rika ve Honduras gibi son dönemde zenginleşmeye başlayan ülkelerin yanı sıra kıtasının en zengin ülkeleri arasında yer alan Meksika, yaşanan olaylara rağmen evsahibi Brezilya ve Şili gibi ülkeler, futbolun gelişimiyle ekonomik kalkınmanın arasındaki olumlu bağlantıyı gösteriyor.

Dışişleri Bakanlığı ve IMF'den alınan verilere göre, Dünya Kupası'nda söz konusu kıtaları temsil edecek ülkelerin ekonomik ve iktisadi yapıları şöyle:

ABD

Dünyanın ekonomi "devi" ABD'de beyzbol ve Amerikan futbolunun arkasında kalan futbol, bu nedenle diğer sporlara oranla daha az gelişmesine rağmen özellikle son yıllarda David Beckham, Thierry Henry gibi yıldızların kariyerinin son yıllarını ABD'de geçirmesi, ülkede futbola ilginin artmasına yol açtı.

Haberin Devamı

ABD Milli Takımı, FIFA dünya sıralamasında 13. sırada bulunuyor. Dünya Kupası finallerine 10 kez katılma başarısı gösteren ABD, Brezilya'daki turnuvada Almanya, Portekiz ve Gana'nın yer aldığı G Grubu'nda mücadele edecek.

Meksika

Kıtasının ve dünyanın sayılı ekonomileri arasında gösterilen Meksika, aynı zamanda 14 kez katıldığı FIFA Dünya Kupası'nın en tecrübeli takımlarından birisi konumunda.

Yıllık kişi başına düşen gayrisafi milli hasılası 14 bin 800 dolar civarında seyreden Meksika'da, yaşanan dengesiz gelir dağılımı ise ülkenin en önemli ekonomik sorunu olarak görülüyor.

Buna rağmen bölgesinin ekonomik açıdan yükselen değeri konumundaki Latin Amerika ülkesi, çeyrek finalden öte bir başarı yakalayamadığı Dünya Kupası finallerinde hedef büyültmeye çalışacak.

Kosta Rika

Kosta Rika, turizm, tarım ve elektronik ürün ihracatına dayalı, istikrarlı bir ekonomiye sahip Kosta Rika, son yıllarda önemli düzeyde dış yatırım çeken ülkeler arasında gösteriliyor.

Muz, kahve çekirdeği, hazır gıda, palmiye yağı, tekstil, integral devre ve mikro elektronik gibi ihraç ürünleri bulunan Kosta Rika, ekonomik olarak büyüyen pazarlar arasında öne çıkıyor.

Orta Amerika ülkesi, ekonomideki başarısını yeşil sahalarda da göstermek istiyor. Kuzey ve Orta Amerika ile Karayipler Futbol Konfederasyonu'nun (CONCACAF) Meksika ve ABD'nin ardından en başarılı takımı olarak öne çıkan Kosta Rika, bu yıl finallerde dördüncü kez mücadele edecek.

Haberin Devamı

Honduras

Kıtasındaki diğer takımlara oranla ekonomik açıdan daha mütevazı bir ülke konumundaki Honduras, muz ve kahve gibi ürünlerin ihracatını yapıyor.

Orta Amerika ülkesi, ekonomik açıdan özellikle son yıllarda büyüme gösterse de nüfusun büyük bir kısmı hala açlık sınırının altında yaşıyor.

Dünya Kupası'na 3 kez katılma başarısı gösteren Honduras Milli Takımı, Dünya Kupası'nın defansif yönden başarılı takımları arasında bulunuyor.

Arjantin

Arjantin'de 2001-2002 yıllarında çıkan kriz, ülke ekonomisini yüzde 11 civarında küçültse de sonraki yıllarda alınan tedbirler sayesinde yeniden yükselişe geçti.

Latin Amerika ülkeleri arasında bölgesel, tarihsel ve ekonomik yönden en güçlü ülkeler arasında yer alan Arjantin, gelişmekte olan ülkelerde yatırım, ticaret ve teknoloji alanında işbirliğini kuvvetlendirme amacıyla kurulan Onbeşler Grubu (G15) ile dünyanın en büyük ekonomilerine sahip ülkelerin bulunduğu G 20'nin arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Brezilya

FIFA Dünya Kupası'nı 5 kez kazanarak dünyanın en başarılı milli takımı konumundaki Brezilya, aynı zamanda Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde en fazla ürün çeşitliliğe sahip sanayi merkezi olarak öne çıkıyor.

Brezilya, kahve, soya, şeker kamışı, kakao, pirinç, kakao, mısır, portakal, pamuk, buğday, tütün gibi tarım ürünlerinin yanı sıra hayvancılık, ağaç ürünleri, deri, mineral ve metal ürünleri ihracatında da dünya çapında üne sahip ülkeler arasında gösteriliyor.

Gelecek hafta başlayacak turnuvaya evsahipliği yapacak Brezilya'da, turnuvaya harcanan bütçenin eğitim, sağlık ve ulaşım gibi sektörlere verilmesi gerektiğini savunan protestocuların ülke çapında uzun süredir devam eden eylemleri ise endişeye neden oluyor.

Şili

Dünya yıllık bakır üretiminin yaklaşık yüzde 35'ini gerçekleştiren Şili, serbest piyasa ekonomisi modelini benimsemiş Latin Amerika ülkeleri arasında bulunuyor.

Haberin Devamı

Ekonomik düzeyiyle kıtasının zengin ülkeleri arasında yer alan Şili'de madencilik, deniz ve orman ürünleri, yaş meyve-sebze gibi doğal kaynaklar da gelirin artmasında önemli rol tutuyor.

Kolombiya

2000'li yılların ardından ekonomik stratejisini değiştirerek daha dışa dönük bir politika izleyen Kolombiya, özellikle ihracat oranında önemli artışlar yaşadı.

ABD, Çin ve Meksika gibi ülkelerle ihracat ilişkisini geliştiren Kolombiya, madencilik, sanayi, tarım ve altyapı sektörlerinde gösterdiği istikrarlı büyümeyle dikkati çekiyor.

Ekvador

Ekvator'da milli gelirinin yüzde 20'sini, ihracat gelirlerinin ise yüzde 50'sini oluşturan zengin petrol kaynakları, ülke ekonomisinin en önemli yapı taşı olarak göz çarpıyor.

Dünyanın en büyük muz üreticisi Ekvator, futbol altyapısına verdiği önem sayesinde uluslararası arenada son dönemde adını duyurmayı başardı.

Dünya Kupası finallerine 3. kez katılacak Güney Amerika ülkesi, E Grubu'nda İsviçre, Fransa ve Honduras ile karşılaşacak.

Uruguay

Büyük ölçüde tarıma dayanan ekonomisiyle öne çıkan Uruguay, 2009'daki uluslararası ekonomik krizin ardından sonraki yılda yüzde 8,8 büyüdü.

Kıtasının en zengin ve gelişmiş ülkeleri arasında yer alan Güney Amerika ülkesi, aynı zamanda Dünya Kupası'nın deneyimli ekipleri arasında yer alıyor. Turnuvanın düzenlendiği ilk yıllardan 1930 ve 1950'de şampiyonluğa ulaşan Uruguay, Brezilya'da yeniden eski günlerine dönmek istiyor.

AFRİKA KITASI!

Afrika kıtası temsilcileri

İki milyon 381 bin 741 kilometrelik yüz ölçümüyle Afrika'nın en büyük ülkesi durumundaki Cezayir, aynı zamanda kıtasının en zengin ülkeleri arasında yer alıyor.

Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan Kuzey Afrika ülkesinin ekonomisinin temeli hidrokarbon ürünleri, doğalgaz ve petrol ihracatına dayanıyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) verilerine göre Cezayir, kıtasında doğalgaz üretimi ve petrol rezervlerinde ikinci sırada yer alıyor. Avrupa'nın enerji ihtiyacını karşılayan önemli ülkeler arasında gösterilen Cezayir'de ihracatın yüzde 97'sini petrol ve doğalgaz oluşturuyor.

H Grubu'nda Belçika, Güney Kore ve Rusya ile mücadele edecek Cezayir, Brezilya'da 4. kez Dünya Kupası finallerine katılacak.

Nijerya

FIFA Dünya Kupası'nın tecrübeli takımları arasında yer alan bir başka Afrika temsilcisi Nijerya, nüfusu ve güçlü ekonomisi nedeniyle "Afrika'nın Devi" olarak niteleniyor.

Yaklaşık 144 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 7'nci, Afrika'nın ise en yüksek nüfusuna sahip Nijerya, özellikle son yıllarda yaptığı ekonomik atılımlarla kıtasının en zengin ülkeleri arasına girmeyi başardı.

Libya ile kıtasının en fazla petrol rezervlerine sahip ülkesi konumundaki Nijerya, dünya petrol üretimi ve ihracatında ilk 10 ülke arasında da yer alıyor. Batı Afrika ülkesinin ekonomisinin ana ekseninde petrolün yanı sıra tarım ve doğalgaz ihracatı bulunuyor.

F Grubunda Arjantin, İran ve Bosna Hersek ile mücadele edecek Nijerya, beşinci kez FIFA Dünya Kupası finallerine katılıyor.

Fildişi Sahili

Spor Toto Süper Lig'de geçen sezon ter döken Didier Drogba, Sol Bamba, Didier Zokara ve Ousmane Viera gibi oyuncuları kadrosunda bulunduran Fildişi Sahili, tarıma dayalı bir ekonomiye sahip. Kahve, kakao, pamuk, kauçuk, kereste ve tropik meyvenin yanı sıra hayvancılık ve balıkçılık ihracatı da ülkenin ekonomik gelişiminde önemli yer tutuyor.

Batı Afrika'nın varlıklı ülkeleri arasında yer alan Fildişi Sahili, yer altı zenginlikleriyle de öne çıkıyor. Ülkede 1980'den itibaren işletilmeye başlanan petrol yataklarının yanı sıra doğalgaz, altın ve elmas rezervleri de bulunuyor.

Kamerun

Kamerun, kayda değer yer altı kaynaklarının yanı sıra Orta Afrika ülkeleri arasında stratejik konumuyla da göze çarpıyor.

Tarıma dayalı bir ekonomiye sahip Kamerun, arzu edilen seviyede yabancı yatırımcıyı ülkesine çekmek için tarımda verimliliği artırmayı, ticareti geliştirmeyi, yeni istihdam alanları yaratmayı, özel sektöre finansman sağlamayı, eğitim ve sağlık alanlarında daha fazla harcamada bulunan insan kaynaklarını geliştirmeyi ve 2035 yılında bölgesinin en önde gelen ülkesi olmayı hedefliyor.

Brezilya, Hırvatistan ve Meksika'nın yer aldığı A Grubu'nda mücadele edecek Kamerun, FIFA Dünya Kupası finallerine 7. kez katılacak.

Gana

Zengin doğal kaynaklarıyla öne çıkan Gana'nın ekonomisi, ülkenin gayrisafi milli hasılasının üçte birini oluşturan tarım ve madencilik sektörüne dayanıyor.

Afrika'nın ikinci en büyük altın ve dünyanın ikinci en büyük kakao üreticisi Gana, son yıllarda petrol ihracatına da başlayarak kıtasının hızla zenginleşen ülkeleri arasına girdi.

Ekonomik yönden Afrika'nın en istikrarlı ülkeleri arasında gösterilen Gana'nın son yıllardaki çıkışı, sportif başarısına da yansıdı. Son iki Dünya Kupası'na katılma başarısı gösteren Gana, Güney Afrika'da 2010'da düzenlenen son turnuvayı yedinci sırada tamamladı.

Okyanusya

Okyanusya temsilcisi Avustralya'nın ekonomisi 1990'lı yıllardan itibaren istikrarlı bir şekilde büyüdü. Bugün dünyanın en güçlü ekonomileri arasında gösterilen Avustralya, son küresel ekonomik krizden olumsuz yönde en az etkilenen ülkeler arasında yer alıyor.

Avustralya'nın zenginliği, büyük ölçüde ham madde zenginliğine dayanıyor. Kömür, demir cevheri, altın, doğal gaz, ham petrol, uranyum ve alüminyum gibi madenlerin ihracatının yanı sıra son yıllarda deniz yataklarında da zengin doğal gaz rezervleri bulunması, ada ülkesinin hızla zenginleşmesine ön ayak oldu.

Yaşam standartlarının gelişme hızında Avustralya, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında da en üst sıralarda bulunuyor. Ada ülkesi, düzenlenen son üç Dünya Kupası'na da adını yazdırmayı başardı.

Asya kıtası temsilcileri

Asya temsilcisi İran, dünya petrol rezervlerinin yüzde 10'unu, doğalgaz rezervlerinin ise yüzde 17'sini elinde bulunduruyor.

Bir milyon 648 bin 195 kilometrelik yüz ölçümü ile Orta Doğu'nun en büyük ikinci ülkesi konumundaki İran, son dönemlerde ABD ile ilişkilerinin yumuşamasına paralel dış ticaretini güçlendiren bir ülke olarak öne çıkıyor.

Futbolun her dönem popülerliğini koruduğu ve 4. kez dünya kupalarına katılan İran, Brezilya'daki finallerde H Grubu'nda Arjantin, Nijerya ve Bosna Hersek ile karşı karşıya gelecek.

Japonya

Teknolojide yaptığı atılımlarla bilinen Japonya, 2012 itibarıyla 5,96 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasılası ve 46 bin 793 dolarlık kişi başına düşen milli geliriyle ABD ve Çin'in ardından dünyanın üçüncü büyük ekonomisine sahip durumda.

Ekonomisindeki güçlü yapıyı milli takımına da yansıtmayı başaran Japonya, Asya kıtasının en başarılı takımları arasında yer alıyor. Son 5 Dünya Kupası finaline de adını yazdırmayı başaran Doğu Asya ülkesi, Brezilya'daki şampiyonada çeyrek finale çıkarak turnuva tarihindeki en önemli başarısını yakalamak istiyor.

Güney Kore

Son 30 yılda dünyanın en hızlı büyüyen ve gelişen ekonomileri arasında yer alan Güney Kore, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) desteği ve ekonomik alanda gerçekleştirilen reformlar sayesinde 90'lı yılların sonlarında yaşanan Asya'daki ekonomik krizi kısa sürede atlatarak istikrara kavuştu.

Dünya Bankası verilerine göre, 15'inci en büyük ekonomiye sahip olan Güney Kore, iş yapma kolaylığı bakımından da 8'inci sırada bulunuyor.

FIFA Dünya Kupası'nda H Grubu'nda Cezayir, Belçika ve Rusya ile karşılaşacak Güney Kore, ülke futbolunun altyapısına yaptığı yatırımların karşılığını uluslararası arenada gösterdiği istikrarlı performansla aldı. İlk olarak 1954'te Dünya Kupası'na katılan Güney Kore, 1986'dan bu yana düzenlenen her finale de adını yazdırdı.

AVRUPA!

Yeraltı ve üstü doğal kaynaklarından öte güçlü sanayisiyle kalkınan Avrupa ülkelerinden turnuvaya katılanların genelinin ekonomisinde son dönemde çıkış yaşanıyor.

Ekonomik krizden en çok etkilenen ülkeler Yunanistan ve İspanya'da ise bu durum, milli takımlarının başarısını etkilemiyor.

İspanya, 2008 ve 2012'de düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası ve 2010'da Güney Afrika'nın evsahipliği yaptığı FIFA Dünya Kupası'ndan da zaferle ayrılarak önemli başarılara imza atarken, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'ndan zaferle ayrılarak büyük bir sürprizi gerçekleştiren Yunanistan ise son yıllarda söz konusu uluslararası turnuvalara sürekli katılan bir takım haline geldi.

Avrupa'dan 13 takımın yer aldığı dünya kupasına ilk kez katılacak Bosna Hersek, turnuvanın renkli takımları arasında yer alması bekleniyor.

Dışişleri Bakanlığı ve IMF'den alınan verilere göre, Dünya Kupası'nda Avrupa'yı temsil edecek ülkelerin ekonomik ve iktisadi yapıları şöyle:

İngiltere

Kıtasının ve dünyanın önde gelen güçlü ekonomileri arasında yer alan İngiltere, karma ekonomiye sahip ülkelerin arasında yer alıyor. Kimyasallar, eczacılık, uzay ve yazılım endüstrisi gibi farklı sektörlerde lider konumda bulunan İngiltere, 2008'de yaşanan krizin ardından kamu harcamalarında kesintilere giderek bütçe açığını kapatma yönünde bir politika seyretti.

Dünya Kupası'nın en deneyimli takımlarından İngiltere, 1966'da evsahipliği yaptığı turnuvada şampiyonluğa da ulaşmıştı.

Fransa

Toprak genişliği bakımından Batı Avrupa'nın en büyüğü Fransa, son yıllarda ekonomik açıdan durgunluk döneminin ardından işsizlik seviyesinin yüzde 10'lara kadar çıkmasına engel olamadı.

Sosyalist lider François Hollande döneminde ekonomide farklı bir yol haritası sergileyen Fransa, ekonomik dinamizmin tekrar kazanılması için Avrupa projesinin desteklenmesi yönünde bir karar aldı.

Son dönemde yaşanan olumsuzluklara rağmen yaşam standardı, eğitim, sağlık, yaşan beklentisi, sivil haklar gibi konularda her dönem dünyanın önde gelen ülkeleri arasında gösterilen Fransa, 1998'de evinde düzenlenen finallerde kupayı müzesine götürmüştü.

Almanya

Avrupa Birliği'nin lider ülkesi Almanya, 2010'da avro bölgesi ülkelerinin büyük bölümünün yaşadığı ekonomik krizin olumsuz etkilerine rağmen güçlü bir ekonomik performans sergiledi ve büyümeye devam etti.

Dış ticaretinin büyük kısmını AB üyesi ülkelerle yapan Almanya, otomotiv, ilaç, beyaz eşya, telekomünikasyon gibi sektörler de "dünya devi" unvanını koruyan ülkelerden.

Türkiye'nin de en önemli ticari ortakları arasında yer alan Almanya'nın milli futbol takımı, 3 kez şampiyonluk sevinci yaşadığı Dünya Kupası finallerinin de favori takımları arasında bulunuyor.

Belçika

Avrupa'da 19. yüzyılın başlarında sanayi devrimini ilk gerçekleştiren ülke olan Belçika, doğal kaynaklara ve verimli topraklara çok fazla sahip olmasa da güçlü ekonomik yapısıyla göze çarpıyor.

Çeşitli sektörlerde birçok farklı ürünün üretimini gerçekleştiren ve dış ticaretinin büyük kısmını (Avrupa Birliği) AB üyesi ülkelerle yapan Belçika, futbola son dönemde yaptığı yatırımlarla da Brezilya'da düzenlenecek finallere iddialı gidiyor.

Belçika'nın kadrosunda Thibaut Courtois, Adnan Januzaj, Vincent Kompany, Axel Witsel, Romelu Lukaku, Eden Hazard gibi genç ve yetenekli oyuncular bulunuyor.

İtalya

Dünyanın en büyük yedinci ekonomisi konumundaki G-8 üyesi İtalya, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin ardından Avrupa'nın en büyük dördüncü ekonomisine sahip. Ülke ekonomisi içinde yüzde 73'lük pay ile ilk sırada gelen hizmet sektörünü, sanayi (yüzde 25) ve tarım (yüzde 2) izlemekte.

Dış ticaret hacminde son yıllarda önemli ölçüde gelişmeler kaydeden İtalya'nın gelir kaynakları arasında makine ve ulaşım araçları, imalat ve diğer sanayi ürünleri önemli yer kaplıyor.

Dünya kupası finallerine 18 kez katılırken kupayı da 4 kez evine götürmeyi başaran İtalya, futbol tarihinin her dönem favori takımları arasında yer alıyor.

Hollanda

Dünyanın en büyük 16. ekonomisine sahip İtalya, son yaşanan ekonomik krizin etkilerini en fazla hisseden ülkeler arasında olmasına rağmen sonraki yıllarda yeniden çıkışa geçmeyi başardı.

Dış ticaret hacmine son yıllarda en çok artıran ülkelerden Holanda'nın ekonomisi, ağırlıklı olarak ulaştırma, lojistik ve dağıtım sektörleri, bankacılık ve sigortacılık, madencilik, metal, petrol ürünleri, kimya ve gıda sanayileri üzerine dayanıyor.

Galatasaray'dan Wesley Sneijder, Fenerbahçe'den Dirk Kuyt gibi Türkiye Ligi'nde oynayan yıldızı oyuncuları kadrosunda barındıran Hollanda, Dünya Kupası'nda 3 kez finallerde kaybettiği şampiyonada bu kez kupaya uzanmak için çabalayacak.

Rusya

Yaklaşık 2 trilyon dolarlık gayrisafi yurt içi hasılasıyla dünyanın en büyük 7 ekonomisi arasında yer alan Rusya'da, federal bütçe gelirlerinin yarıya yakını doğal kaynaklardan elde ediliyor. 17 milyon 75 bin kilometrekare yüz ölçümüyle dünyanın en geniş topraklarına sahip Rusya'da petrol ve doğalgaz ihracatı, ülke ekonomisinde büyük öneme sahip durumda.

Rusya, aynı zamanda Türkiye'nin Almanya ile en büyük ticari ortakları arasında da yer alıyor. Dünya Kupası finallerine 3. kez katılacak Rusya, 2018'de düzenlenecek turnuvaya ise evsahibi sıfatıyla doğrudan katılacak.

İspanya

Son dünya şampiyonu İspanya, ekonomik krizden en fazla etkilenen AB ülkeleri arasında bulunmasına rağmen dünyanın en büyük 13. ekonomisi konumuyla dikkati çekiyor.

Ülkenin en önemli gelir kaynağını turizm oluşturuyor. Turizmden yılda yaklaşık 40 milyar avro gelir elde eden İspanya'da gelişmiş otomobil sektörü ve enerji üretimi, diğer önemli ihracat alanları olarak öne çıkıyor.

İsviçre

İsviçre, 90'lı yıllarda sancılı bir yapısal değişim yaşadı. Küreselleşmenin ardından ülkede birçok işletme yeniden yapılandırılırken, yaşanan durgunluk döneminin ardından İsviçre ekonomisi, iki binli yıllarda ciddi büyüme kaydetti.

Bugün dünyanın en istikrarlı ekonomik yapısına sahip ülkeler arasında yer alan İsviçre, özellikle yatırımcıların en güvendiği ülkelerin ilk sıralarında yer alıyor.

Dünya Kupası'na 10. kez katılacak İsviçre, bu turnuvada bugüne kadar elde ettiği en büyük başarı sayılan çeyrek finalin yukarısında bir derece elde etmek için çalışacak.

Portekiz

AB'ye 1986'da tam üye olmasının ardından hızla kalkınan ülkeler arasına giren Portekiz, son ekonomik krizden olumsuz yönde etkilenince küçülmeye gitmek durumunda kaldı.

İşsizlik oranının artmasının ardından 2011'de 78 milyar dolar dış borç alan ve tasarruf yöntemleriyle yeniden istikrarlı bir yapıya kavuşmak isteyen Portekiz'de başlıca ihracat ürünleri arasında kara taşıtları, makine ve teçhizat, yakıtlar, mineral ve plastik ürünler bulunuyor.

Yunanistan

Uzun yıllardır bütçe açığı ve kamu borçlarının yüksekliği, kamu sektörünün hacmi, piyasaların düşük rekabet gücü ve yabancı yatırımların azlığı gibi sorunlarla karşı karşıya bulunan Yunanistan, AB içindeki en borçlu ülke konumunda.

Ekonomik krizin en çok etkilediği ülkelerin başında gelen Yunanistan, tasarruf yapılmasını ve büyüme perspektifinin önünün açılmasını sağlayacak yapısal reformları hayata geçirmekte de çeşitli zorluklar yaşıyor. Bu durum kamuoyunda memnuniyetsizliğe yol açarken, işçilerin grevleri hükümeti zor durumda bırakıyor.

Ekonomideki istikrarsızlığına rağmen milli düzeyde son yıllarda çeşitli başarılar yakalayan Yunanistan, 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda büyük bir sürprize imza atarak kupaya uzanmasının ardından Brezilya'da da adını üst turlara yazdırarak söz konusu başarısının tesadüf olmadığını kanıtlamaya çalışacak.

Bosna Hersek

İlk kez Dünya Kupası finallerine katılacak Bosna Hersek, 90'lı yıllarda yaşanan savaşın etkilerini silmek adına yabancı yatırımcılar için yatırım olanaklarının iyileştirilmesi, ekonomik gelir sağlayan ve dünya standartlarında rekabetçi sektörlerin güçlendirilmesi ve enerji yatırımlarının yapılması gibi bir dizi önlemler aldı.

Ağır adımlarla olsa da büyüyen bir ekonomik yapıya sahip Bosna Hersek'in başlıca gelir kaynakları arasında ormancılık ve turizm yer alıyor. Ülkenin başlıca ticaret ortakları arasında Hırvatistan, Almanya, Sırbistan, İtalya, Slovenya, Avusturya, Türkiye ve Rusya yer alıyor.

Hırvatistan

Hırvatistan ekonomisi, düşük enflasyon oranı, değerini koruyan para birimi ve büyüme oranı gibi istikrar göstergesi verilerine karşılık, yüksek cari açık ve dış borç oranı nedeniyle rekabet gücü düşük ülkeler arasında gösteriliyor.

Son ekonomik krizden en çok etkilenen Avrupa ülkeleri arasında değerlendirilen Hırvatistan, yükselen işsizlik oranına rağmen futbolda farklı bir grafik çiziyor.

Dünya Kupası'nın tecrübeli ekipleri arasına yer alan Hırvatistan, düzenlenen son 5 Dünya Kupası finalinin dördünde yer almayı başardı.