Basketbol Dünyanın 1 numarası ABD!

Dünyanın 1 numarası ABD!

06.10.2014 - 23:59 | Son Güncellenme:

2014 FIBA Kadınlar Basketbol Şampiyonası final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD, altın madalyanın sahibi oldu.

Dünyanın 1 numarası ABD

2014 FIBA Kadınlar Basketbol Şampiyonası final maçında ABD, İspanya'yı 77-64 yenerek şampiyon oldu. Bu sonuçla ABD, altın madalyaya uzanırken, İspanya gümüş madalyada kaldı.

Haberin Devamı

Maça her iki takım da tempolu oyunla başladı. Moore ile dış şutlardan, Charles ve Griner ile de boyalı alandan sayılar üreten ABD, 5. dakikada farkı çift hanelere taşıdı: 18-5. Çeyreğin sonunda Whalen'in hızlı hücumlardan bulduğu sayılarla üstünlüğünü koruyan ABD, ilk periyodu 28-17 önde kapattı.

İkinci çeyrekte tempoyu biraz daha artıran ABD, Whalen'ın etkili oyunuyla 14. dakikada farkı 22 sayıya (17-39) çıkardı. Rahat oyununu sürdüren ABD, devre arasına 19 sayı farkla 48-29 üstün girdi.

Karşılıklı basketlerle başlayan üçüncü çeyrekte, Lyttle ile sayılar bulan İspanya'ya Taurasi, Moore ve Charles'la karşılık veren ABD, 24. dakikada skoru 56-33 yaptı. ABD, Augustus'un basketleriyle çeyreği 67-48 önde tamamladı.

Haberin Devamı

Finalin son çeyreğinde İspanya farkı eritmesine rağmen ABD rakibinin maça ortak olmasına izin vermedi ve sahadan 77-64 galip ayrılarak dünya şampiyonu oldu.

Finalin en skorer ismi, ABD'den 18 sayı atan Maya Moore oldu. İspanya'da ise Lyttle 16 sayı 11 ribaundla oynadı. Öte yandan, karşılaşmanın 3. çeyreğinde kısa bir gerginlik yaşandı. Bir pozisyonda ABD'li Griner ile İspanya'dan Nicholls, tartışarak birbirlerini itti. Araya giren diğer oyuncular olayın büyümesini engelledi. Hakemler her iki oyuncuya da teknik faul çaldı.

İSPANYA: 64 - ABD: 77

Salon: Ülker Sports
Hakemler: Roberto Chiari (İtalya), Jasmina Juras (Sırbistan), Karen Lasuik (Kanada)

İspanya: Palau 6, Xargay 2, Torrens 10, Lyttle 16, Nicholls 10, Dominguez 6, Gil, Cruz 11, Martinez, Romero, Rodriguez 3

ABD: Bird, Taurasi 6, Moore 18, Charles 10, Griner 11, Whalen 12, Augustus 10, Ogwumike 2, McCoughtry 2, Dupree 6, Sims, Stewart

1. Periyot: 17-28
2. Periyot: 29-48
3. Periyot: 48-67
4. Periyot: 64-77

MAÇTAN NOTLAR

2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda final maçının ardından madalya töreni gerçekleştirildi. Ülker Sports Arena'da yapılan organizasyonun son gününde, final maçında İspanya'yı 77-64 yenen ABD şampiyonluğa uzanıp altın madalya kazanırken, İspanya gümüş madalyanın sahibi oldu. Üçüncülük maçında Türkiye'yi 74-44 mağlup eden Avustralya da bronz madalya elde etti. Organizasyon, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, FIBA Dünya Başkanı Huracio Muratore, FIBA Avrupa ve Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'in de hazır bulunduğu madalya töreniyle sona erdi.

Haberin Devamı

Şampiyonayı ilk üç sırada tamamlayan takımlar podyumda yerlerini alırken, üçüncü olan Avustralya takımının bronz madalyalarını, Spor Genel Müdür Yardımcısı Tamer Taşpınar ile FIBA Yönetim Kurulu Üyesi ve İsveç Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Lena Wallin Kantzy takdim etti. Finalde ABD'ye yenilerek gümüş madalyada kalan İspanya'nın gümüş madalyaları, FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel ile FIBA Yönetim Kurulu Üyesi ve İspanya Basketbol Federasyonu Başkanı Jose Luis Saez tarafından verildi. Dünya şampiyonu ABD ise altın madalyalarını, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile FIBA Dünya Başkanı Huracio Muratore'nin elinden aldı. ABD'ye şampiyonluk kupasını da Muratore takdim etti. Her üç takım da elde ettikleri başarıdan dolayı madalya töreninin ardından büyük sevinç yaşadı. Takımlar, oyuncu, teknik adam ve ülke federasyonlarının görevlileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Devamı

Maya Moore MVP seçildi

Şampiyonanın en değerli oyuncusu (MVP), ABD'li Maya Moore oldu. Madalya töreni öncesi, organizasyonun en değerli oyuncusu olarak ABD'den Maya Moore'un seçildiği duyuruldu. Öte yandan, şampiyonanın en iyi 5'inde, Alba Torrens (İspanya), Penny Taylor (Avustralya), Maya Moore (ABD), Sancho Lyttle (İspanya) ve Britney Griner (ABD) yer aldı. Bu oyunculara plaketlerini, eski FIBA Dünya Başkanı Yvan Mannini takdim etti.

Kadın basketbolunda dünyanın zirvesi 9. kez ABD'nin

2014 FIBA Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nın finalinde İspanya'yı 77-64 yenen ABD, altın madalyaya uzandı. Dünya Basketbol Federasyonları Birliği (FIBA) tarafından 17. kez düzenlenen organizasyonda 10. finalini oynayan ABD, 9. şampiyonluğunu elde etti. Bu sonuçla ABD, Dünya Kadınlar Basketbol Şampiyonası tarihinde evine altın madalya ile en fazla dönen takım olma unvanını açık farkla devam ettirdi. Geride kalan 17 turnuvada yalnızca 4 takım şampiyonluk başarısı elde edebilirken, oynadığı 10 finalden 9 altın madalya çıkarmayı başaran ABD, bu alanda rekoru elinde bulunduruyor.

Haberin Devamı

Şili'nin ev sahipliğinde 1953'te ilk kez düzenlenen şampiyonada altın madalya kazanan ABD, ardından 1957'de Brezilya'da, 1979'da Güney Kore'de, 1986'da SSCB'de, 1990'da Malezya'da, 1998'de Almanya'da, 2002'de Çin'de, 2010'da Çek Cumhuriyeti'nde ve son olarak da bu yıl Türkiye'de düzenlenen turnuvaları ilk sırada bitirmeyi bildi. ABD, final oynamasına karşın şampiyon olamadığı tek turnuvayı ise 1983'te Brezilya'da geçirdi. Organizasyon tarihinin 17 turnuvasında 9 altın, 1 gümüş ve 2 bronz madalya kazanan ABD, 12 kez podyuma çıkmayı başardı. Öte yandan ABD, Dünya Şampiyonası'nda geride kalan 8 turnuvanın 6'sını zirvede tamamlayarak son döneme adeta damgasını vurdu.

İspanya, ilk finalinde gümüş madalya ile yetindi

Tarihinde ilk kez Dünya Şampiyonası'nda final oynayan İspanya, ABD engelini geçemeyerek gümüş madalyada kaldı. Organizasyonda oldukça başarılı bir performans çizmesine karşın, gücü ABD'ye yetmeyen İspanya, evine dünya ikincisi olarak dönüyor. Çek Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde 2010'da gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası'nı üçüncü sırada tamamlayan İspanya, üst üste iki organizasyonda da podyumda kendine yer buldu.

SSCB'den unutulmaz seri

SSCB, kadın basketbolunda üst üste 5 dünya şampiyonasını kazanarak unutulmaz bir serinin sahibi durumunda. ABD ile SSCB'nin dünya siyaseti üzerindeki rekabeti spora da yansırken, kadın basketbolunda ağırlık 1950'li yılların sonlarından 1980'li yılların ortalarına kadar SSCB'nin üzerinde oldu. Dünya Şampiyonası'nda ilk finalini Brezilya'nın 1957'de ev sahipliğini yaptığı organizasyonda oynayan ve ABD'ye 51-48 kaybeden SSCB, ardından 1959, 1964, 1967, 1971 ve 1975 yıllarındaki organizasyonlarda altın madalyaya ambargo koydu.

Üst üste 5 Dünya Şampiyonası kazanan SSCB, 1979'da unvanını tekrar ABD'ye kaptırırken, 1983'te bir kez daha şampiyon olmayı başardı. SSCB, 1986'da ev sahipliğini yaptığı turnuvada ABD'ye finalde 84-82 yenilerek ikincilikte kaldı ve bu turnuvadaki son podyumunu gördü. Ardından gelişen siyasi süreçte SSCB dağılırken, üzerinden geçen 6 turnuvaya karşın bu ülke Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası'nda elde ettiği 6 altın ve 2 gümüş madalya ile en başarılı ikinci performansı elinde bulundurmayı sürdürüyor. SSCB'nin dağılmasının ardından Rusya yeniden bu kulvarda boy gösterdi ancak henüz şampiyonluk kazanamadı. Rusya, 1998, 2002 ve 2006 Dünya Şampiyonalarında üst üste 3 kez final oynamasına karşın, iki kez ABD'ye, 1 kez de Avustralya'ya yenilerek ikincilikte kaldı.

Brezilya ve Avustralya birer şampiyonluk yaşadı

Kadınlar Dünya Basketbol Şampiyonası tarihinde ABD ile SSCB dışında şampiyonluk yaşayan sadece iki ülke oldu. ABD'nin 9, SSCB'in ise 6 şampiyonluk kazandığı organizasyonda birer kez de Brezilya ve Avustralya mutlu sona ulaştı. Avustralya'nın ev sahipliğinde 1994'te düzenlenen turnuvayı, finalde Çin'i 96-87 yenerek şampiyon tamamlayan Brezilya, ABD ile SSCB'nin hegemonyasını kıran ilk ülke olarak tarihe geçti. Ardından bu kez Brezilya'nın 2006'da ev sahipliğini üstlendiği organizasyonda şampiyonluk ipini Avustralya göğüsledi. Avustralya, finalde Rusya'yı 91-74 mağlup ederek bu kulvarda tarihindeki ilk ve tek dünya şampiyonluğunun sahibi oldu.