Futbol Dünyayı şaşırttık

Dünyayı şaşırttık

17.06.2008 - 03:06 | Son Güncellenme:

La Gazzetta dello Sport: Cech gafleti. Türkiye tarih yazdı.

Dünyayı şaşırttık

İTALYAN BASINI

Haberin Devamı

La Gazzetta dello Sport: Cech gafleti. Türkiye tarih yazdı. Şimdi 70 milyonluk Türkiye, cuma günü Hırvatistan’la oynanacak çeyrek final için zihnen Viyana yolcusu. O Viyana ki geçen yüzyıllarda pek çok kez Osmanlı ordusunun kuşatmalarına maruz kalmıştı. Şimdi yine tüm Türkler Viyana’ya. Kuşatma bu kez belki de başarıyla sonuçlanacak.
Corriere dello Sport: Çek çılgınlığı. Nihat, Türkiye kahramanı. Türkler şimdi güçlü bir ekip olan Hırvatistan’la karşılaşacaklar. Ama bu çıldırtıcı moral sonrasında, sadece çeyrek finalle yetineceklerini söylemek zor” değerlendirilmesinde bulundu.
Tuttosport Gazetesi: Türkiye şovu. 0-2’den 3-2 olan maçla Çekler elendi. Kör edici Türkiye. Terim bu sonuçla, bu Avrupa Şampiyonası’nın büyükleri arasına girdi. Heyecanın had safhada olduğu bu spektaküler maçtan, Platini kim bilir ne kadar büyük bir zevk aldı.

Haberin Devamı


İSVİÇRE BASINI
Blick Gazetesi: Türkler inanılmazı başardı. Türkiye geriden gelip maçı kazanmasını bildi. 2-0 yenik duruma düşmesine rağmen oyundan kopmayan Türkler, özellikle maçın son 5 dakikasında harikalar yaratarak hem maçtan 3-2 galibiyetle ayrıldı hem de çeyrek finale yükselmesini bildi.
Le Matin Gazetesi: 75. dakikaya kadar 2-0 yenik oynayan Türkiye, Arda’nın muhteşem golüyle adeta şahlandı ve cehennemden çıktı.
L’express Gazetesi: Cenevre’de Türk mucizesi. Türkler tarih yazdı, imkansızı başardı.
L’equipe Gazetesi: Türkiye’den saygı duyulacak uyanış. Meraklı bekleyiş, Fatih Terim’in uyanması ve zaferiyle sona erdi.


BELÇİKA BASINI
HLN Gazetesi: Nihat Kahveci; Türk mucizesi. Türkiye 74. dakikadan sonra esas yüzünü gösterdi. Türkiye’nin rakipleri, Türk Milli Takımı’nın hem İsviçre hem de Çek Cumhuriyeti’ne karşı ne kadar tehlikeli olduğunu gördü. Türkiye, Avrupa Şampiyonası’nda diğer takımları uyarmış oldu.


FRANSIZ BASINI
L’Equipe: Türkiye çok uzaktan geldi. Nefes nefese maç. Türkler hiçbir zaman oyunu bırakmadılar. Çekler, İsviçre maçından ders almamış.
Le Figaro: Çılgın bir maç. İsviçre’den sonra Türkiye bir kez daha mucizeye imza attı. Türk futbolcular zihinsel olarak olağanüstü güçlü. Türkler inanılmazı gerçekleştirdi. Psikolojik baskı altında oynamayı iyi biliyorlar.

Haberin Devamı


İNGİLİZ BASINI
The Daily Telegraph Gazetesi: Türk lokumu. Türkiye 2-0 geriye düşmesine rağmen maçtan zaferle çıkarak hayal edilebilecek en dramatik sonuca imza attı ve adeta tarih yazdı.
The Times Gazetesi: Türkiye uluslararası futbol tarihinin en müthiş geri dönüşlerinden birini yaşadı. 74. dakikada eve dönmeye hazırlanmışken, 89. dakikada Viyana’ya doğru yola çıkmışlardı. Nefes kesici bir geceydi.
The Guardian Gazetesi: Nihat’ın Türkiye’nin mucizesini yarattı, Cech’in felaketini hazırladı. Türk partisi Hırvatistan maçına kadar devam ediyor. Yeteneklerini dünya seyircisine göstermeyi ve Türk halkının beklentilerini yerine getirmeyi çok isteyen Türk milli takımı oyuncuları artık daha iyisini yapmak için mücadele edecekler.
The Independent Gazetesi: Maçı bitmiş gibi algılansa da Türkiye bir şekilde umutlarını canlı tutmayı becerdi ve maçı şaşkınlık verici biçimde kazandı.

Haberin Devamı


İSPANYOL BASINI
Marca Gazetesi: Dünyanın en iyi kalecilerinden biri olan Cech kariyerindeki en büyük hatayı yaptı. Türkiye’ye tarihi zafer. Taktik olarak Çek Cumhuriyeti çok daha iyiydi. Türkiye yenik duruma düştükten sonra B planına geçerek Nihat ve Semih’e uzun toplarla gol aramaya çalıştı, bu da işe yaramayınca sonunda Sabri’yi oyuna sokarak ritmi artırdı ve dişe diş bir oyun olan C planına geçti. Türkiye açıklanamaz, mucize bir galibiyet aldı.
As Gazetesi: Türkiye, Cech’in sayesinde 2-0’dan öne geçmeyi başardı. Türkiye, iyi futbol ile değil, inancıyla kazandı. İlk yarı anlaşılmayan bir Türkiye vardı. Ancak ikinci yarı her şeyi riske atarak son 15 dakikada kaleci hatasıyla kazanarak, çeyrek finale yükseldi. Nihat topa sadece iki kez dokundu, ama ikisi de gol oldu.
Sport Gazetesi: Nihat, mucizeyi gerçekleştiriyor ve Türkiye’yi çeyrek finale sokuyor. Tüm turnuva boyunca ortalıkta gözükmeyen Nihat, sahneye bir çıktı ve sonucu belirleyen isim oldu.
El Mundo Deportivo: Türk mucizesi. Türkiye, Avrupa Kupası’nın ilk büyük sürprizini yaptı. 2-0’dan sonra kimsenin şans vermediği Türkiye, kaleci Cech’in hatalarını iyi değerlendirerek inanılmaz bir final yaşadı.

Haberin Devamı


HOLLANDA BASINI
De Telegraaf Gazetesi: Cenevre’de korku filmi gibi maç. Bu maç 2008’in unutulmazları arasına girdi. Türkler 2-0’dan sonra ayrı bir ruhla ateş almış gibi maçı lehlerine çevirmeyi başardılar.
De Volkskrant Gazetesi: Türkler son 15 dakikada büyük varlık gösterdiler. Biraz da Çek kalecinin ikinci goldeki hatasıyla maçı aldılar. Arda ve Nihat harikaydı.
De Trouw Gazetesi: Türkler son 15 dakikada inanılmaz bir oyunla finalde. Maçı önde götürmek kazanmak anlamına gelmiyor. Bunu Türkiye ikinci kez kanıtladı.


ALMAN BASINI
Bild: Sizin kadar sevindik (Türkçe olarak).
Berliner Morgenpost Gazetesi: Türkiye olağanüstü dönüşü başardı.
B.Z Gazetesi: Nihat Cenevre’nin kahramanı.
Berliner Kurier: İnanılmaz - Çekler 2-0 galip durumdayken pataklandılar. Böyle bir şey olamaz. Bu oyunun içerdiği dram, duygu ve çılgınlık, normal olarak tüm Avrupa Şampiyonası’na yeter.  
Die Welt: Türkiye olağanüstü moraliyle çeyrek finale yükseldi. Hiç kimse maç sırasında 2-0 yenik duruma düşen Türk Milli Takımı’nın yeniden canlanarak bu maçı kazanacağını tahmin edemezdi.


MACAR BASINI
Nemzetisport Gazetesi: Türk sevinci. Kara çorba (Türk kahvesi) sonradan geldi. Türkler ne kadar inatçı olduklarını kanıtladılar. Çeyrek finali hak ettiler.
Hid Magazin: 50 yıl aradan sonra Osmanlı tokadı Çeklerin suratında patladı.
Samsungsport: Türk fanatizmi tur atladı. Fatih bayram yaptırdı. Bürckner halen inanamıyor.
XLSPORT: Türklerin dirilişi ve tur atlayışı.
ZOOM: Türkler kamikazeyle Çekleri yere serdi.


ABD BASINI
ESPN spor kanalının yorumcuları Arda’nın golünün ardından “Türkler geri geliyor, bu maç uzayacak” yorumlarını yaptılar. Nihat’ın iki golünün ardından Avrupa tarihine geçecek maç olarak niteledikleri Türkiye-Çek Cumhuriyeti maçını iki kez ard arda yayınladılar.
ESPN internet sitesinde de “Al Sana Turk” başlığıyla anlattığı maç için “Türk takımı gerginlikten top oynayamadı. Çek’ler terlemeden maçı bitirmeye hazırlanırken Arda ve Nihat oyunu değiştirdi” yorumunu yaptı.
New York Times’da Rob Hughes imzasıyla kaleme alınan yazıda “Türkiye şaşırtan bir gol dizisiyle tur atladı” derken, New York Post’un spor sayfalarında “İki geç golle Türkiye ilerledi” diye yazdı. Los Angeles Times da “Avrupa tarihinde nadir görünen bir başarıyla Türkiye,  favori Çek Cumhuriyeti’nin tek gollü üstünlüğünü yağmur altında eritti” ifadesini kullandı.

ÇEK BASINI
Aktualine: “Türkler maçın 90 dakika olduğunu unutmadı ve mucizeyi gerçekleştirdi.”
Deniksport: “Olağanüstü... İnanması güç. Türkler bizi eve gönderdi.”

Yazarlar