Beşiktaş El ele liderliğe

El ele liderliğe

29.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

UEFA Avrupa Ligi kuraları çekildi, Fenerbahçe ve Beşiktaş dişlerine göre rakiplerle eşleşti.

El ele liderliğe

HAZIRLAYAN - CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

Sarı-lacivertli ekip, Ajax, Celtic ve Molde’nin bulunduğu A Grubu’na, Kartal ise Sporting, Lokomotiv Moskova ve Skenderbeu’nun yer aldığı H Grubu’na düştü. Grup maçları 17 Eylül’de başlayıp, 10 Aralık’ta sona erecek. İlk iki sırayı alan takımlar, adlarını son 32 turuna yazdıracak.

El ele liderliğe

AFC AJAX: Teknik direktör takımı

Futbol dünyasında son dönemin moda tabiri ‘teknik direktör takımı’ durumu Ajax ile örtüşüyor. 1. torbadan gelen Amsterdam temsilcisi, ülkenin önemli isimlerinden 45 yaşındaki Frank de Boer ile ‘winner’ yani kazanan bir takım görüntüsü çiziyor Hollanda sınırlarında. Geçen sezon PSV’ye koltuğu kaptırana kadar 4 yıl üst üste aldıkları lig zaferi ve bunu genç bir kadroyla yapmaları takdire şayandı. De Toekomst’un kurulduğu ve Rinus Michesl ile Johan Cruyff’un organize ettiği altyapısı ile günümüze kadar üretici bir takım hüviyetindeler.

Haberin Devamı

Şu anda da 23.2’lik yaş ortalamasına sahip kadroları buna işaret ediyor. De Boer ile 4-3-3 düzenini oynuyorlar. ‘Yeni Christian Eriksen’ Klaasen takımın beyni ve kaptanı, henüz de 22 yaşında. Kanat akınlarına güvenen Portakalların köklü ekibi, 1995 yılında gençleriyle kazandığı Şampiyonlar Ligi başarısını tekrarlamayı şu an ütopik olarak görse de geleneklerine sadık kalmaya çalışıyor. R.Wien’e Devler Ligi 3. tur ön elemesinde kaybetmeleri ise büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

İdeal 11 (4-3-3): Cliessen, Van Rhijn, Veltman, Riedewald, Dijks, Gudelj, Bazoer, Klaasen, Schöne, El Ghazi, Milik
Yıldızı: Davy Klaasen

KÜNYE
Kuruluş: 18 Mart 1900
Başkan: Hennie Henrichs
T.Direktör: Frank De Boer
Stat: Amsterdam Arena (53.502)
Başarıları: 33 Hollanda Ligi,
18 Hollanda Kupası,
4 Şampiyonlar Ligi,
1 UEFA Kupası, 1 Kupa Galipleri

CELTIC FC: Rahata alıştılar

A Grubu’na 2. torbadan katılan Celtic, İskoç Premier Ligi’nin elbette ki tartışmasız lideri olarak dikkat çekiyor. Hatta 1900’ler öncesini bile saydığı için 46 lig şampiyonluğu bulunan Glasgow ekibi, son 4 yılın da açık ara galibi. Tabii bu durumda Rangers’ın son 4 sezonda küme düşürülmesinin etkisi var. Bu durum da Celtic’in rahata alışmasına neden oldu. Bunun zararı da Malmö’ye Şampiyonlar Ligi play-off’unda boyun eğmelerinde ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Nadir Çiftçi’nin en popüler transfer olması da zamanında kadrosunda Henrik Larsson ve Van Hooijdonk gibi yıldızları barındıran kulüple bağdaşmıyor. 39 yaşındaki Norveçli teknik adam Ronny Deila, Avrupa arenasında hamleler yapacak birikime sahip değil. Düz bir 4-2-3-1 takımı olan İskoç temsilcisinde, fenomen kaptan Brown orta sahayı ayarlarken, Kris Commons da ofans gücünü belirliyor. 24 yaşındaki stoperler Boyata ve Van Dijk, yetenekli ama tecrübesi kısıtlı stoperler. Van Hooijdonk’un övgüyle bahsettiği ‘Celtic Park’ atmosferini unutmamak gerek.

İdeal 11 (4-2-3-1): Gordon, Janko, Van Dijk, Boyata, Mulgrew, Brown, Biton, Armstrong, Johanssen, Forrest, Nadir
Yıldızı: Scott Brown

KÜNYE
Kuruluş: 6 Kasım 1887
Başkan: Ian Bankier
T.Direktör: Ronny Delia
Stat: Celtic Park (60.411)
Başarıları: 46 İskoç Ligi,
36 İskoç Kupası,
1 Şampiyon Kulüpler Kupası

Haberin Devamı

MOLDE FK: Sorun yedek kulübesinde

A Grubu’nun en zayıf halkası olarak gözüken Molde FK, Norveç’te son 5 yılda 3 şampiyonluk kazanarak Rosenborg’a kafa tutan bir takım oldu. Ancak şu anda yedek kulübesinde yaşadıkları istikrarsız görüntü gruplarda başlarına sıkıntılar açabilir.

Takımın başına 7 Ağustos 2015 tarihinde Tor Ole Skullerud’un kovulmasından sonra geçici olarak Erling Moe getirildi. Geçen sezon bir dönem Manchester United efsanesi Solskjaer de görev yapmıştı. Futbol kariyeri parlak olmayan Moe’nin takımı 4-4-2 düzeninde 22. haftası geride kalan Norveç Ligi’nde 30 puanla 7. sırada ve kötü bir sezon yaşıyor. 21 yaşındaki sol kanat Elyounouassi en dikkat edilmesi gereken oyuncuları.

İdeal 11 (4-4-2): Horvath, Linnes, Gabrielsen, Forren, Flo, Singh, Hussain, Hestad, Elyounoussi, Agnaldo, Svendsen
Yıldızı: Elyounoussi

KÜNYE
Kuruluş: 19 Haziran 1911
Başkan: Oystein Neerland
Teknik Direktör: Erling Moe
Stat: Aker Stadion (11.800)
Başarıları: 3 Norveç Ligi,
4 Norveç Kupası

Haberin Devamı

El ele liderliğe

SPORTİNG CP: Uyanma vakti

Benfica ile Avrupa Ligi’nde arka arkaya 2 sezon final oynayıp ‘Bela Guttmann’ lanetine yenik düşen Jorge Jesus, soluğu 6 yıl sonra farklı bir takımda, Sporting Lizbon’un başında alıyor. Avrupa’nın en tecrübeli teknik adamlarından sayılan Jorge Jesus, Şampiyonlar Ligi play-offlarında CSKA Moskova’ya elenerek yeni dönemine iyi başlayamadı.
Tribünlerin sevgilisi haline gelen Nani’yi kaybettikten sonra sistem değişmedi. Yine kanatlar ilk öncelik ve 4-3-3 ile 4-2-3-1 arasında gidip gelebilen bir düzenleri var.

Sol kanada artık Kosta Rika’nın ‘Yusuf Şimşek’i’ Bryan Ruiz geçti. Sağ kanatta ise 24 yaşındaki müthiş çocuk Carillo var. Forvet hattında Trabzonspor’dan bildiğimiz Teofilo Gutierrez, tek forvet düzeninde çok tehlikeli oluyor. Cezayirli golcü Slimani’nin de scout raporlarında çok değerli olduğu bilinen bir gerçek. Sakatlığından ekim ayının ilk haftasında dönmesi beklenen Carvalho (23) ile kırmızı kart cezalısı olacak Joao Mario (22) Avrupa devlerinin en gözde orta saha adayları.

İdeal 11 (4-2-3-1): Patricio, Pereira, Naldo, Oliveira, Silva, Carvalho, Aquilani, J.Mario, Carillo, Ruiz,Gutierrez
Yıldızı: Andre Carrillo

KÜNYE
Kuruluş: 1 Temmuz 1906
Başkan: Bruno de Carvalho
T.Direktör: Jorge Jesus
Stat: J.Alvalade (50.095)
Başarıları: 18 Portekiz Ligi,
16 Portekiz Kupası,
1 Kupa Galipleri Kupası

FC LOKOMOTIV MOSKOVA: İstikrar arıyorlar

Türkiye’de İstanbul takımlarının aldığı ağırlığı Rusya’da elinde tutan Moskova ahalisinden en istikrarsız olanı sorusunun cevabı; Lokomotiv Moskova. Özellikle 2004 yılında Yuri Semin’in şampiyonluğu kazandırıp ayrılmasından sonra hem yedek kulübesinde hem de sportif açıdan dengesizlik baş gösterdi. Şu anda takımın başında olan Cherevchenko, 1 yıl içinde 2. kez bu göreve geldi. 41 yaşındaki teknik adamın, bu sezon ilk 7 haftadaki lig performansı ise kulüp içerisinde beğeni topluyor. Zirve umudu aşılayan Cherevchenko, Avrupa arenasında da güven kazanma peşinde olacak.

4-2-3-1’i uygulayan L.Moskova’da Oumarr Niasse en bilindik hücum silahı. Ayrıca kanatlarda yer alan Kasaev ile Maicon’un Beşiktaş’ın ağır kalan beklerine zor anlar yaşatması muhtemel. Eski Beşiktaş’lı Manuel Fernandes, şu an için orta alanda N’Dinga’nın arkasında kalmış durumda. Pecjinovic-Corluka tandeminin formda bir Mario Gomez karşısında ayakta kalması da zor gözüküyor.

İdeal 11 (4-2-3-1): Guilherme, Shiskin, Pejcinovic, Corluka, Denisov, Taraosov, N’Diga, Kolomeytsev, Samedov, Kasaev, Niasse
Yıldızı: Alan Kasaev

KÜNYE
Kuruluş: 12 Ağustos 1923
Başkan: Olga Smorodskaya
T.Direktör: Igor Cherevchenko
Stat: Lokomotiv Stadı (28.800)
Başarıları: 2 Rusya Ligi,
8 Rusya Kupası,
2 Rusya Süper Kupası

KC SKENDERBEU: Kapalı bir kutu

Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi’nde Astana karşısında yaşaması beklenen ‘kapalı kutu krizi’ Beşiktaş’ı da bekliyor. Arnavutluk temsilcisi Skenderbeu, son 5 yıl ligini zirvede tamamladı. 52 yaşındaki teknik direktörleri Mirel Josa, 2012’den beri bir sistem kurdu ve her geçen üzerine koyuyor. Avrupa Ligi gruplarına kalmaları da buna iyi bir örnek. 4-4-2’yi uygulayan takımda Brezilyalı sol kanat Esquerdinha, hareketli yapısıyla dikkat çekiyor. Teknik direktör Mirel Josa’nın elinde bulunan alternatifi bol kadrosu da artısı olarak öne çıkıyor.

1909 yılında kurulmuş köklü bir kulüp olmalarının yanı sıra kuruluşlarında Osmanlı Devleti döneminde beraber yaşamış Arnavut, Türk ve Ermeni halklarının büyük payı var. 5 bin kişi kapasiteli mütevazı statları ise bir antrenman sahasını andırıyor. Skenderbeu hocası Mirel Josa da sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada işlerinin zorluğuna dikkat çekti, “Zor bir gruba düştük. Taraftarlarımızdan Avrupa’nın büyükleri ile eşleşemediğimiz için özür dileriz” dedi.

İdeal 11 (4-4-2): Shehi, Vangjeli, Radas, Jashanica, Arapi, Lilaj, Shkembi, Esquerdinha, Progni, Berisha, Latifi
Yıldızı: Esquerdinha

KÜNYE
Kuruluş: 15 Nisan 1909
Başkan: Ardian Takaj
Teknik Direktör:
Mirel Josa
Stat: Skenderbeu (5.724)
Başarıları: 6 Arnavutluk Ligi,
2 Arnavutluk Süper Kupası

* * *

‘Taraftarımızla galip geliriz’

Fenerbahçe’nin Genel Sekreteri ve Basın Sözcüsü Mahmut Uslu, grubu aşabileceklerini belirtti, “Norveç takımını pek tanımıyorum. Biz iki yıl önce yarı final oynadık, bizim hedefimiz final oynamak. Gruptan iyi bir şekilde çıkıp üst sıralara oynamak istiyoruz. Burada oynayacağımız maçlarda taraftarımızın yardımıyla yeneriz gibi görünüyor” dedi. Asbaşkan İlhan Ekşioğlu ise, “Oynamadan hiçbir şey belli olmuyor. Mayıs’ta seremonide bulunmayı hak eden bir kadro kurduk” yorumunu yaptı.

‘Tüm maçları kazanabiliriz’

Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, grupta bütün maçları 3 puanla kapatabileceklerini söyledi, “İyi oynarsak hepsi kolay maçlar. Bütün iş futbolcularımızda. Bu gruptan çıkabileceğimizi düşünüyorum. Hayırlısı olsun. 6 maçı da kazanabiliriz” dedi. Dış İlişkilerden Sorumlu yönetici Erdal Torunoğulları ise, “Hayırlı olsun. Sporting Lisbon ve Lokomotiv Moskova bildiğimiz takımlar. Diğer rakibi bilmiyorum. Rakiplerimizi ciddiye alırsak iyi sonuçlar elde ederiz” diye konuştu.

İlk maç Kadıköy’de

17 Eylül Perşembe: Fenerbahçe-Molde
1 Ekim Perşembe: Celtic-Fenerbahçe
22 Ekim Perşembe: Fenerbahçe-Ajax
5 Kasım Perşembe: Ajax-Fenerbahçe
26 Kasım Perşembe: Molde Fenerbahçe
10 Aralık Perşembe: Fenerbahçe-Celtic

Arnavutluk deplasmanı

17 Eylül Perşembe: Skenderbeu-Beşiktaş
1 Ekim Perşembe: Beşiktaş-Sporting
22 Ekim Perşembe: L.Moskova-Beşiktaş
5 Kasım Perşembe: Beşiktaş-L.Moskova
26 Kasım Perşembe: Beşiktaş-Skenderbeu
10 Aralık Perşembe: Sporting-Beşiktaş

Atromitos’u 2 maçta gol yemeden eleyen Fenerbahçe, Avrupa Ligi’nin en iddialı takımlarından biri olarak görülüyor. Zengin bir hücum hattı olan Beşiktaş’ın da geçen sezonki tecrübesi öne çıkıyor.

AVRUPA LİGİ’NDE DİĞER GRUPLAR

El ele liderliğe
El ele liderliğe