Diğer ‘EN GÜÇLÜ ŞEHİR’

‘EN GÜÇLÜ ŞEHİR’

27.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul’un olimpiyat şehri olmaya en güçlü aday olduğunu söyledi, “Napolyon’un ’Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu’ deyişini sonuna kadar hak eden bir şehirdir İstanbul” dedi

‘EN GÜÇLÜ ŞEHİR’

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul’un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığıyla ilgili olarak Conrad Otel’de düzenlenen toplantıda, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu’nun inceleyeceği 14 temadan biri olan “Konaklama” hakkında Türk ve yabancı basın mensuplarına sunum yaptı.
İstanbul’un seçilmesi durumunda, tarihte ilk kez olimpiyatların, Asya ve Avrupa’yı buluşturan bir şehirde gerçekleştirilmiş olacağına işaret eden Bakan Çelik şöyle konuştu:
“İstanbul, içinde barındırdığı çoğulculuk ve hoşgörü ile olimpiyat şehri olmaya aday en güçlü şehirdir. Sokaklarımızda gezdiğiniz zaman caminin, kilisenin ve sinagogun yan yana bulunduğu yegane şehrin İstanbul olduğunu göreceksiniz. Modern caddelerinde tarihten bugüne gelen hoşgörünün aktığı bir şehirdir İstanbul. Şu anda saymaya kalksak sadece satır başlarıyla uzun dakikalarımızı alacak kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bugün İstanbul’da uluslararası marka haline gelmiş bir sürü kongre, festival ve pek çok etkinlik bulunmaktadır. Dolayasıyla kültür ve spor başkenti olmuş mucizevi bir şehirden bahsediyoruz. Napolyon’un ’Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu’ deyişini sonuna kadar hak eden bir şehirdir İstanbul.”

Haberin Devamı

Özel düzenleme yapılacak
2020 yılına kadar bütün düzenlemelerin yapılacağını anlatan Çelik, ”Mevcut 200’ye yakın otelin yüzde 70’lik kapasitesi olimpiyatlar için ayrılmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ek konaklama konusunda da alternatifler mevcuttur. Dolayısıyla 2020’ye gelmeden önce konaklama açısından IOC’nin Türkiye’den istediğinin çok üstüne ulaşmış olacağız. Sadece konaklama değil, olimpiyatlarla ilgili hükümeti ilgilendiren bütün konularda özel düzenlemeler yapacağız” değerlendirmesinde bulundu.

Vergi sözü
Olimpiyatlar nedeniyle Türkiye’yi ziyaret edecek olanların, makul bir şekilde konaklamaları için gereken bütün tedbirleri alacaklarını dile getiren Ömer Çelik, ”Bizim açımızdan şunu söyleyebilirim; hiçbir şekilde olimpiyat döneminde fahiş fiyat uygulaması olmayacaktır. Olimpiyatların gerçekleşeceği yıla kadar Türkiye’de vergi artışları olabilir ama olimpiyat yılında kesinlikle vergi artışı olmayacaktır. Dolasıyla olimpiyat söz konusu olduğunda olağanüstü bir fiyat politikasıyla hiçbir misafirimiz karşılaşmayacaktır. Bu bir hükümet taahhüdüdür. Olimpiyatlardan birkaç yıl önce gerçekleşen ortalamalar alınarak olimpiyat yılında bu sürdürülecektir” dedi.