Diğer Er meydanının tarihi, dijital ortama aktarılıyor

Er meydanının tarihi, dijital ortama aktarılıyor

06.10.2013 - 13:46 | Son Güncellenme:

Dünyanın en eski spor organizasyonları arasında yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili fotoğraf, belge ve gazete kupürleri "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sayısallaştırılması Projesi" kapsamında dijital ortama aktarılacak.

Er meydanının tarihi, dijital ortama aktarılıyor

Dünyanın en eski spor organizasyonları arasında yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri ile ilgili fotoğraf, belge ve gazete kupürleri, "Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sayısallaştırılması Projesi" kapsamında dijital ortama aktarılacak. Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediye tarafından organize edilen Kırkpınar Yağlı Güreşlerini, günümüz bilgi teknolojileri aracılığıya dijital ortama aktarmak için Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'nin talimatıyla "Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Sayısallaştırılması Projesi"ni başlattıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Proje kapsamında biriktirdikleri dökümanları, belediye arşivinde depolamaya başladıklarını belirten Bilar, bunların incelenerek tasnif edildiğini ifade etti. Bugüne kadar bu etkinlikle ilgili yaklaşık 15 bin fotoğraf elde ettiklerini aktaran Bilar, "Proje kapsamında 1920 yılından itibaren yayınlanmış tüm gazeteler taranmış ve yaklaşık 3 bin haber başlığı tespit edilerek dijital ortama aktarılmıştır. Bununla birlikte başpehlivanlar ve yıllara göre diğer güreşlerin neticeleri bu sayısallaştırma kapsamında değerlendirilmekte ve belgeleriyle toplanmaktadır" dedi.

Bilar, projeye Kırkpınar ağaları ve aileleri ile eski belediye başkanlarının büyük destek verdiğini kaydetti. Kırkpınar ağaları, başpehlivanlar, cazgırlar ve hakemlerin biyografik bilgilerinin de proje kapsamında dijital ortamda, güreşseverle buluşturulacağını ifade eden Bilar, "Bu projenin akademik düzeyde de değerlendirilmesi amacıyla bildiri hazırlandı ve geçtiğimiz günlerde Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) 2013 Konferansı'nda akademik düzeyde anlatıldı ve başarılı bulundu. Bu da bizim yapmış olduğumuz çalışmaların akademik düzeyde de başarılı bir şekilde yürütüldüğünü kanıtladı" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Güreş neticelerinde hatalar var"

Bilar, belgelere dayalı yaptıkları araştırmalarda, birtakım yanlışlar tespit etiklerini belirtti. Bazı bilgilerin kaynağa dayandırılmadan verildiğini belirlediklerini dile getiren Bilar, şöyle devam etti: "Bu çalışma sırasında güreş neticelerinin ve ağaların tarihsel sıralamalarında hatalar olduğunu tespit ettik. Yapmış olduğumuz bu çalışmada ortaya koyduğumuz tüm bilgi ve belgelerin kaynaklarına da yer vermiş olacağız. Böylece çalışmanın da akademik yönden de desteğini gerçekleştirmiş olacağız. Çalışmayı haziran ayında tamamlamayı planlıyoruz. Devamlı yeni bilgiler ve yapılan güreşlerin neticeleri ve Kırkpınar ağaları, bu projeye eklenecek. Bu projeyi, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası listesinde yer alan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin e-dünya ile buluşturulması açısından önemli görüyoruz. Bu projeyle Kırkpınar Yağlı Güreşleri Almanağı da hazırlanacak. Onu da 2014 yılının başında 2 cilt olarak basmayı planlıyoruz."

Yazarlar