Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bunun adı “derin motivasyon”!..
“Öl ya da ayağa kalk” modeli!..
“Bitti desek de inanmayın” tavrı...
Avrupa Şampiyonası’nda düşman bulamayan Millilerimiz muhtaç olduğu gerilimi takımın içinde yarattı...
En netamelisinden primler, saygıda kusurlara kadar götürdüler işi.
Yetmedi Teknik Direktör Terim yapmadığını yaptı ve futbolculara veryansın gitti...
Tam kepengi kapatıyorduk ki...
Paramparça olması gereken Milli Takım son maçında titreyip kendine döndü ve gruptan çıkma ihtimalini koruyacak 2-0’lık sonucu aldı Çek Cumhuriyeti karşısında.
Pes valla!
***
Fatih Terim üzgün, kırgın ve kızgındı ama sahaya sürdüğü ilk on biri, “işle” duyguları asla karıştırmayan bir tercihti. Caner, Oğuzhan ve Hakan Çalhanoğlu’nu kulübeye çekmiş, üzgün, kırgın, kızgın olduklarından vazgeçememişti.
Hocası hakkını veren, Ay-Yıldız’lı tribünler gönlünü alan Arda, antrenman fotoğrafından kaçsa da maçın fotoğrafında başroldeydi.
İyi bir Arda, oynadığı her takımı 12 kişi yapar ya; Hırvatistan ve İspanya karşısında on kişi bırakmasının karşılığını verdi.
Milli takımın en genci Emre Mor, aşil tendonuna tekme yediğinde bile durmuyor, Burak tembel santrfor gibi ileride beklemek yerine orta sahaya katkı veriyordu verkaçlarla.
Hakan Balta ile Mehmet Topal en iyi futbollarından birini oynadılar.
Kaleci Volkan tam puanlık oynuyordu. Belki iki, belki dört gol kurtardı resmen.
***
Futbol kalitesine bakarsanız bireysel üstünlük bizdeydi, ama Çekler’in fiziksel üstünlüğü problem oldu maç boyunca.
Yaşadıkları badirelerden sonra kazanmaya odaklanmış millilerimiz, rakibin fizik gücü nedeniyle hücumdan savunmaya geçişte problem yaşıyor, takımın boyu uzuyor, top rakipteyken orta saha hakimiyeti yitiriliyordu.
Bu da Terim’in işiydi ve en doğru hamleleri yaptı özellikle ikinci yarıda.
İki maçta iki pozisyon bulan millilerimiz, Çek maçında ilk pozisyonu gole dönüştürürken Arda’dan başlayan akının Emre Mor ustalığı ile ceza alanına gönderilmesi, stoperleri peşinden koşturan Volkan’ın arkasındaki Burak’la buluşması ve filelere gitmesi Avrupa Şampiyonası’ndaki ilk mutluluk anıydı tribünlerin ve ekran başındaki milletin. İlk sevinçti.
Millilerimiz ikinci yarı Çekler gol aradıkça arkalarındaki boşluğa Emre Mor ve Burak’la sızmaya çalışırken Terim de Volkan’ın yerine Oğuzhan’ı alıp orta sahanın savunmaya katkısını arttırdı. Oğuzhan’la topun bizde kalma süresi de uzadı, özgüvenimiz de yerine geldi.
Ve bu araya sızmalarda çeklerin yaptığı bir faulle ikinci golümüzü yazdık tabelaya. Topal’ın soğukkanlı asisti, Ozan’ın ilaçsız şutu.
İşte bu golden sonra ilk defa bir “takım” davranışı sergiledi millilerimiz... Sarıldılar, sevindiler, tribünleri ve Türkiye’yi sevindirdiler.
***
Emre Mor-Olcay değişikliği, hem milli takımdaki tecrübe katsayısını arttırmak hem de Çekler’in arkasındaki boşluktan daha çok faydalanmak içindi. Gerçekten işe yaradı Terim’in müdahalesi.
Kolay değil dibe vurmuşken tam da gereken skorla yüzeye fırlamak. Ama bitmedi... İsveç ve İrlanda’yı izleyeceğiz şimdi.
Bu kadar badireden, amansız motivasyonlardan sonra bir oyun da kader oynamaz bize umalım ve Fransa’da kalalım.