Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ne olacak şimdi?.. Pereira Avrupa Ligi “pervasızlığı” ile “Siz bu takımın şampiyon olacağına inanıyor musunuz?.. Ben inanmıyorum şahsen” diyerek son noktayı koyup gidecek mi?
Hiç sanmam… Yine “Lig uzun bir maraton” hikayeleri.
Hoca mıdır, uluslararası inceleme ve değerlendirme kuruluşu müfettişi midir belli değil!..
Fenerbahçe’nin Alanyaspor gibi ligin yükselen bir değerine pes etmesi Trabzonspor mağlubiyeti ve Antwerp beraberliği ile Kadıköy’ün üzerine çöken “panik havasını” nefes alınmaz boyutlara taşıdı, Pereira anlamazlıktan geliyor bari yönetim bilsin.
Bu gidiş, gidiş değil.
Fenerbahçe sahaya çıktı… Sadece farklı değil tuhaf aynı zamanda. Göbekte Gustavo-Zajc sezon başı kurgusu aslında. Mesut- Valencia-Berisha ıskarta. Sadece forvet hattı ile oynayarak 48 ayrı takım kurabilir Hoca; lig yetmez.
Yahu ilkokul müsameresi mi bu; her çocuğu bir şekilde sahneye çıkaracaksın?..
Neyse… İlk yarı Alanyaspor rakip değil “yaşam koçuydu” sanki!.. Belli ki, yenilmemek için gelmişti. Bir tane şut atmadı Fenerbahçe kalesine. Kendi sahasından çıkamadı ki, rakip kaleyi tehdit etsin. Gol dışında Fenerbahçe ne istiyorsa onu verdi Alanyaspor.
Daha doğrusu Fenerbahçe aldı… Baskılıydı. Diriydi. Ferdi’nin kanadı çok iyi çalışıyor, Nazım hücuma destek veriyor, Novak soldan, Szalai ortadan ileri çıkıyordu. Zajc ve Gustavo orta sahayı geçilmez hale getiriyordu. Adeta kendi yarı alanına hapsediyorlardı Alanyaspor’u.
Fenerbahçe ilk 45’de gol atamadıysa daima topu arkasına geçen ve savunma disiplinini çok iyi uygulayan Alanyaspor dışında, Serdar Dursun’un gayretlerine karşın ilerde yaratıcılığı eksik olduğundandı. Pelkas paslanmıştı sanki. Rossi sadece takipçi ve mücadeleciydi. Velancia kulübedeydi.
Tabi bir de gol şansını kenar ortalara bağlamasından net pozisyon bulamadı Fenerbahçe... Koca bir ilk yarı ya bir ya iki kere pasla ceza sahasına girdi. Nasıl gitsin ortadan, Mesut kulübedeydi.
Fenerbahçe iyi ve baskın oynasa da, topu çok çabuk geri kazansa da kalabalık gitse de sonuçta kısırdı ilk yarı. Maç Valencia’yı istiyordu ama Pereira ikinci yarıya değişiklik yapmadan başladı.
İkinci yarı yine Fenerbahçe’nin istekli baskılı oyunuyla başladı. Nazım ile Ferdi’nin katkısı yükseldi. Çünkü Tisserand ve Novak büyük destek koyuyorlardı kanat oyunculara. Pelkas bile açıldı. Lakin yine üretkenlikten uzaktı.
70’li dakikalar başladığında Pereira sarı kartlı Zajc ile Sosa’yı, Rossi ile ilk onbirde değil ikinci yarının başında girse ortaya çıkan fırsatlarda gol atması muhtemel olan Valencia’yı değiştirdi. Ardından Nazım çıktı Crespo girdi nasıl bir fikirse. Solda çok iyi Ferdi sağ kenara geçti.
Hocanın bu büyük hamleleriyle ne mi oldu?
75. dakikada atamayana attılar… Oyuna girenler yerlerine bulmaya çalışırken golü yedi ev sahibi! Savunma arkasına uzatılan topa koşan Efecan’ın pasıyla Emre Akbaba Alanyaspor’un golünü yazdı. Rakibin ilk şutu gol olduğunda tam bir şok yaşadı Fenerbahçe. Ancak 5 dakika sonra Novak’ın ortasını Serdar Dursun Alanyaspor kalesine gönderince sona erdi şok. Lakin telaş ve panik bir türlü düzelmedi.
Maçın kalan kısmında Pelkas’ın yerinde Mesut vardı. Yani berabere maçta kapanan rakibi çözmeye çalışan Fenerbahçe kurgusu. Oysa geçen 80 dakika da aynıydı. Kale önünde temiz paslar gerekiyordu sonuçsuz geçen dakikalarda. Kalabalık rakip defansı dağıtacak Valencia enerjisi gerekiyordu.
Kalan sürede Fenerbahçe cümbür cemaat yüklendi Alanyaspor ailecek korudu beraberliği. Fırsat kolladı. Ve bir kornerden bulduğu golle galip geldi.
Sahi… Ne olacak şimdi?