Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Antalya’da limonata gibi bir Akdeniz akşamıydı ama futbol havada değil sahada oynanıyordu. Sanki çamurun üstü yeşile boyanmış gibiydi Antalya sahası ve Fenerbahçe üç pastan fazlasına ulaşmakta zorlandı. Adı “süper” olan lige oynadıkça ağırlaşan saha yazıktı, günahtı, abesti.
Zaten deşifre olmuş ve Trabzonspor tarafından çözümü ortaya konmuş Fenerbahçe oyunu karşısında, hücumda pres yapan, uzun toplarla rakip savunmayı hazırlıksız yakalayan, Fenerbahçe’yi kendi silahı ile vuran bir Antalyaspor vardı bir yandan.
Müthiş agresif, tam anlamıyla konsantre başlayan, örneğin Crespo’ya kalabalık basmak için ya da soldan Fenerbahçe savunmasını hallaç pamuğuna çevirmek gibi mikro taktiklere sahip akıllı Antalyaspor’da yardımlaşma da doruk noktadaydı.
İlk yarı Fenerbahçe’nin King ve Serdar ile direkten dönen şutları, Fenerbahçe’nin topa sahip olduğundaki etkili oyunundan değil, sert Antalyaspor savunmasının faulle veya kornerle kestiği toplardandı.
Fenerbahçe orta sahasının pas bağlantılarını da kesen Antalyaspor’un ilk devreyi 1-0 önde kapatması, Osayi kanadından sıfıra yaklaşan Güray’ın kestiği topu Serdar’ın Szalai’ye, onun da Altay’a bırakması ve sonunda Wright’ın kafayla dokunması sonucu geldi ve kolay affedilecek bir hata değildi.
Konyaspor maçında denenmiş verim alınmamış dörtlü savunmanın tekrarıydı sanki ilk devre. Savunma arızasının belgesi, golden beş dakika sonra yine Güray’ın soldan ortasını bu kez Bünyamin’in gol çeviremeyişiydi.
İlk yarı boyunca Fenerbahçe hem kendi oyununu hem de Valencia’yı çok aradı.
İkinci yarı farklı… Farkı yaratan da Jesus tabi.
Jesus Antalya’da değişiklik için 60 sonrasını beklememesi gerektiğini anlamıştı. Çünkü aynı oyun ve aynı rakiple, fark artar eksilmezdi. Kurt Hoca, Lincoln’ü çıkarıp Emre’ye aldı ki, adam eksiltip takımı öne taşısın; adeta geri yaslanmış Fenerbahçe önde oynayabilsin. Biraz sağda biraz solda oyalandıktan sonra King sağa kayarken Emre Mor on numara gibi Batshuayi’nin arkasına geçti.
Hemen sonuç alındı… 55. dakikada Fenerbahçe savunmacılarından gelen uzun topu King Fenerbahçe’nin direkten dönen üçüncü topu yaptı ama Batshuayi golü tamamladı.
İyi oynayan ama kırılgan bir takım olan Antalyaspor karşısında artık maça dönmüştü Fenerbahçe. Fenerbahçe baskısı beş dakika sonra VAR marifetiyle penaltıyı getirdi ve Batshuayi Fenerbahçe’yi 2-1 öne geçirdi. Batshuayi’nin iki golü olmasına karşın oyunu asıl çeviren rakip savunmayı dağıtan King’di. Fenerbahçe öne geçip Antalyaspor açılınca Emre etkisi çok daha büyüdü, Fenerbahçe kendi oyununa döndü, tempo yapmaya başladı.
Rossi’nin üçüncü golü faul nedeniyle iptal edildikten sonra Jorge Jesus’un değişim zamanı gelmişti. Rossi ile Crespo yerine İrfan Can ve Zajc girdi ama skor değişmedi. Zaten skor değişecek olsa golü uzatmalarda canını dişine takan Antalyaspor atardı büyük olasılıkla.
Antalya’daki maçın çözeceği iki bilinmezden biri, inişli çıkışlı olsa da elit futbolculara sahip Antalyaspor’un ne yapacağıydı ki, bu kez maçın içinde iniş çıkışlar yaşayan Antalyaspor mağlubiyet serisini sürdürerek yanıtını verdi.
İkinci bilinmez, Fenerbahçe’nin Pazar günü Kadıköy’de oynayacağı derbide Galatasaray’dan liderliği alıp alamayacağıydı… İlk yarıda ve maçın uzatma dakikalarındaki Fenerbahçe’ye bakınca o hala bilinmezler listesinde.