Erdem Koç

Erdem Koç

kocherdem@yahoo.com

Tüm Yazıları

28. HAFTA

Şampiyonluk hikayeleri son haftaya kadar sürünce anlatılmaya değer olur genelde. Kimse uzak bir ligi domine eden takımın sıkıcı başarılarını dinlemek istemez. Yapılan ilk yorum, ligin geri kalanının ne kadar zayıf olduğuna dairdir. O takımın taraftarından başka kimseyi mutlu etmez bu durum. En çok da bu yarıştan para kazananları.

Rekabet satar. Ekranın önünü de doldurur. İşte bu yüzden tavşan ilerdeki ağacın altında beklemelidir. Beklemezse bekletilir. Nasıl bekletildiği konusunda komplolar üretilir. Toplar ısıtılır, banka hesapları kurcalanır, restoranlarda paparazzicilik oynanır. Gerçek olsun, ya da olmasın… bu komplolar da satar!

Haberin Devamı

Ateşi belli olmadan bir sürü yerden duman tüten bu yarış sonunda kaplumbağanın mı, yoksa tavşanın mı çizgiyi geçtiği ise; yine onların taraftarları kadar kimseyi sevindirmez, ya da üzmez. Yarışın kazananı onlar değildir, kaybedeni ise hep koyunlardır!

Koyunlar kaplumbağaya kızar, koyunlar tavşana sitem eder, koyunlar birbirini izler, koyunlar birbirine kızar, koyunlar kendine kızar, koyunlar üzülür!

Koyunlar kaplumbağayı sever, koyunlar tavşana tapar, koyunlar tek vücut olur, koyunlar birbirine iltifat eder, koyunlar başarıdan kendine pay biçer, koyunlar sevinir!

Küçükken tavşanın rahatlığına kızanlardan mısınız, yoksa kaplumbağanın azmine hayran olanlardan mı bilmiyorum. Bildiğim tek şey parkur Bundesliga ise, tavşan da Bayern Münih bu sezon.

Peki bizim tavşan durmaz, ya da adil bir yarışta durdurulmazsa ne mi olur? Cevap basit… 28. haftada lig tarihinin en erken şampiyonu ve beraberinde de onlarca rekorun yeni sahibi.

Arkamıza yaslanalım ve bu rekorlara tek tek bakalım:

Lig başından beri 28 haftadır süren ve lig sonuna kadar devam edecek olan liderlik. (Tarihte 4 defa gerçekleşmiştir)

28 haftada yenilen 13 gol. Bu ligde bir şampiyonun yediği en düşük gol sayısı 21’dir.Bayern’in bu rekoru ıskalamak için 6 haftada 8 gol yemesi gerekiyor.

Gol yemeden bitirilen 18 maç. Bundesliga rekoru 19’dur ve Bayern bunu daha önce iki defa başarmıştır. 6 maçtan en az ikisinde daha gol yemezlerse bu rekoru da kıracaklar.

Haberin Devamı

Bahis tabiriyle 24 galibiyetin 20’sinde en az 1 handikap. Rekor 21’dir ve yine Bayern’e aittir.

Deplasmanda yenilen 2 gol. Bu alandaki rekoru da açık farkla geliştirecekler gibi, zira en düşük sayı 10 ve rekor Bremen’e ait.

Deplasmanda gol yemeden alınan 12 maç. Eskisi 9 olan rekor çoktan kırılmış durumda.

Deplasmanda alınan 13 galibiyet. Bu alandaki rekoru da bu sezon kırmış durumdalar.

Bütün sezon deplasmanda yenilmeyen tek takım. Bu henüz egale edilmedi, ancak bunu bugüne kadar tek başaran zaten Bayern’di. Kalan deplasmanlarda yenilmezlerse tekrarlamış olacaklar.

Şu an 66 olan averajı korur, ya da geliştirirlerse bu alandaki rekoru da kıracaklar; zira güncel rekor 64 ve yine Bayern’e ait. Tıpkı üst üste gol atma rekoru gibi. 31 haftadır her maç gol atan Bayern (geçen sezon dahil) bu alandaki rekoru kırmak için ligin kalan bütün maçlarında en az bir gol atmak durumunda.

Bir sezonun bütün maçlarında gol atabilen tek takım Köln. Ancak 63/64 sezonunda sadece 30 hafta vardı. Bunu da kırabilme şansları var. Hem de 34 haftalık ligde.

Haberin Devamı

Ve son olarak, sezon sonu 68 yaşına basacak olan Bayern teknik direktörü Heynckes, Bundesliga tarihinin en yaşlı şampiyon teknik direktörü olacak.

Yokuşu hızlı çıkıp, inişi güç inen bu adama uzun ömürler diliyoruz.

HAFTANIN KARMASI

(3-4-3)

---

Hildebrand (Schalke)

---

Nilsson (Nürnberg)

Matip (Schalke)

Krmas (Freiburg)

---

Firmino (Hoffenheim)

Şahin (Dortmund)

Schweinsteiger (Bayern)

Javi Martinez (Bayern)

---

Schieber (Dortmund)

Lewandowski (Dortmund)

Farfan (Schalke)

HAFTANIN TAKIMI

Bayern Münih

Neler başardıklarını yukarıda fazlasıyla detaylı inceledik. Şampiyon oldukları hafta, Augsburg haftanın takımı olmak için şartları oldukça zorladı; ama bu alt sıraların agresif takımını Dortmund kibarca yerine oturtunca; yine yeniden haftanın takımı Bayern! (Almanya Panaroma’yı da sıkıcı hale getirmeye niyetliler.)

HAFTANIN YILDIZI

Julian Schieber (Dotmund)

Dortmund’un yüksek kalitedeki ileri hattında fazla şans bulamıyor. Kapasitesinin çok daha fazla süre ve sorumluluk almaya yeterli olduğuna inananların sayısı hiç de az değil. O ise Klopp şans verdiğinde işini yapıp, dar kadrolu Dortmund’u rahatlatan adam bu sezon. Bu hafta Dortmund formasıyla ilk çift dikişini Augsburg karşısında yaptı. Bu haftadan önce en son bir maçta iki gol attığında ise Stuttgart forması giyiyordu ve sarstığı ağlar şimdiki takımına aitti.

HAFTANIN GOLÜ

Bastian Schweinsteiger (Bayern Münih)

Geçen haftanın en güzel golü seçtiğimiz Claudio Pizarro’nun topukla attığı gole benzer bir golle şampiyonluğu getirdi Schweinsteiger. Onunki çok daha ters bir açıdan ve uzaktan olması sebebiyle Pizarro’nunkinden de zor bir vuruştu.