Basketbol Ergin Ataman: 'Çin Ligi'ni izleyerek oyuncu alamazsınız!'

Ergin Ataman: 'Çin Ligi'ni izleyerek oyuncu alamazsınız!'

10.05.2016 - 11:12 | Son Güncellenme:

Galatasaray Odeabank takımı Başantrenörü Ergin Ataman, sezon başından beri söylediği hedefleri doğrultusunda kupa kazandıklarını ve Euroleague'de bu bütçe ile yola çıkamayacaklarını dile getirdi.

Ergin Ataman: Çin Ligini izleyerek oyuncu alamazsınız

Galatasaray Odeabank takımı Başantrenörü Ergin Ataman, Doğan Haber Ajansı'na (DHA) açıklamalarda bulundu. Tecrübeli Başantrenör, maddi imkansızlıklara rağmen sezon başındaki vaatlerini yerine getirerek ününe ün kattı. Ataman, Eurocup'ı kısıtlı bir bütçe ile tamamladıklarını ancak Euroleagu'de bu bütçenin artması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

BÜTÇEYİ KÖTÜ KULLANIP YANLIŞ BİR TAKIM KURARSANIZ OLMAZ

Hedef doğrultusunda bir sezona başlamanın, plan ve programın çok önemli olduğunu ifade eden Ergin Ataman, "Biz bu hedefle başladık sezona ve mantıklı bir bütçe kurduk. Bu bütçe ile iyi bir transfer dönemi geçirdik. Bir takımın başarısı transfer döneminden geçiyor. Siz aldığınız bütçeyi kötü kullanıp yanlış bir takım kurarsanız ondan sonra dünyanın en iyi hocasını da başına getirseniz sonuç elde edemezsiniz. Biz teknik kadromuzla ekibimizle çok iyi bir analiz yaptık ve elimizde Avrupa şampiyonluğu için hovarda kullabilecek bir bütçe olmadığı için çok ince eleyip sık dokuyarak iyi bir transfer dönemi geçirdik" dedi.

"HEP BİRLİKTE İNANDIK VE KUPAYI ALDIK"

Haberin Devamı

Galatasaray Odeabank için istediği oyuncuların neredeyse tamamını aldıklarını dile getiren Ataman, "Bunda tabii ki hem bu seçimleri yapan teknik ekibin çok ciddi bir başarısı var. Tabii ki yönetimin de bu transferleri geçekleştirmesi onlar da idari açıdan bir başarı. Ondan sonra da iyi çalıştık zaten tecrübeli bir teknik kadroyuz yıllarca Euroleague'de maç yönettik. Avrupa'nın dev takımları ile Türkiye'de son yıllara bakıldığında hep finallerde, şampiyonluklarda olan bir teknik kadroyuz. İyi hazırladık takımı ve sezona da iyi de başladık. Üst üste beş galibiyetle başladık Eurocup'a. Galibiyetlerden önemlisi iyi basketbol oynayarak başladık. Rakiplerimize karşı hep bir ezici üstünlük sağlıyorduk. Sahada başabaş bir oyun değil de üstünlüğünü kabul ettiren Galatasaray takımı vardı. Ayrıca lige de iyi başladık. Ligte de çok önemli bir derbi Fenerbahçe Ülker galibiyeti kazandık. Darüşşafaka Doğuş galibiyeti ile başladık deplasmanda. İlk maçta Anadolu Efes ile başabaş oynayıp son dakikalar içerisinde maçı kaybettik, ikinciyi kazandık. Bunlar da Avrupa'nın en iyi en pahalı kadrolarından kurulu takımları. Bu takımlarla da böyle oynadığımız zaman sonuçta Eurocup'ı kazanmamamız için hiçbir sebep yoktu. İlerledik, motive olduk her geçen gün taraftarımız da bu heyecana kapıldı. Onlar da daha çok inanmaya başladılar. Hep birlikte inandık teker teker sayarak 4-3-2-1 diye kupayı aldık" dedi.

Haberin Devamı

"BASKETBOLA ÇİN LİGİNİ SEYREDEREK OYUNCU ALAMAZSINIZ ŞU ANDA"

Çin ekibi Zhejiang Golden Bulls'tan transfer edilen Errick McCollum hakkında da konuşan Ergin Ataman, "McCollum son sezon Çin'de oynamıştı ve sayı kralıydı. Ama sadece Çin'de oynamış olsaydı belki ona cesaret edemezdik fakat iki sezon önce Eurocup'ta sayı kralı olmuş bir oyuncuydu. Biz onları özellikle inceledik. Çin Lig'ini seyrederek oyuncu alamazsınız şu anda basketbolda. İki sezon önceki Eurocup maçlarını izledik ve McCollum'un olması gereken skorer oyuncu olduğunu gördük. Tam bir oyun kurucu değildi biz bunun da bilinci içindeydik. Ama biz şunu da öğrendik sezon içinde, oyuncu elinize geldikten sonra onun niteliklerini daha iyi anlamaya başlıyorsunuz. Bir çok kritik maçta da biz McCollum'u benchten getirmeye başladık. Maçın başından daha organize oynayan daha bir paslaşan takım yapıp, rakip takımın faul sorunu olduktan sonra da oyunun artık biraz daha bireysel özelliklerinin ortaya çıktığı dakikalarda da McCollum ile başladık. Benim hep söylediğim bir şey var siz Galatasaray takımının ilk beşine ve ve son beş dakikadaki beşine bakın genelde ilk beşinde McCollum'u göremezsiniz, son beş dakikadaki beşinde ise hep McCollum'u görürsünüz. Bu da bizim yaratmış olduğumuz bir sistem oldu ve çok da iyi işledi" diye konuştu.

Haberin Devamı

"ODEABANK BİZE NEFES ALDIRDI"

Odeabank'ın sponsor olmasından dolayı hem takımın hem de kulübün rahat bir nefes aldığını söyleyen Ergin Ataman, sezon başında yapılan anlaşma sonucunda oyuncuların ücretlerinin direkt sponsor tarafından hesaplarına yansıtıldığını dile getirdi.

Ataman, " Bütçenin yüzde altmışının da direkt olarak sponsor tarafından karşılanıyor. Bence en iyi organizasyonlardan bir tanesi bu. Odeabank bizim ana sponsorumuz ve biz sezon başında sistem değişikliğine gittik. Eskiden sponsorlar bedellerini kulüplere veriyorlardı kulüpler de nakit ihtiyaçlarını karşılamak için bu bedelleri kullanıyorlardı. Ondan sonra da oyuncuların maaş dönemleri geldiklerinde de kulübün genel finansman sıkıntısından bütün takım etkileniyordu. Biz bunu sezon başında Başkanımız Dursun Özbek'in de anlayışlı tavrı ile yeni bir döneme başladık. Takımın transfer bütçesinin yüzde altmışının sponsorluğunu yapan Odeabank'ın bu bedeli direkt olarak oyunculara iletmesini sağladık ve özellikle de sponsorluk anlaşmasındaki maddeye bu paranın bir anda verilmesini değil de aydan aya verilmesini direkt oyunculara yatırılmasını koydurduk. Bu tabii ki bize çok ciddi anlamda nefes aldırdı. Kulübe de nefes aldırdı. Kalan yüzde kırklık bölümde zaman zaman aksamalar oldu olmadı değil, kulübün içinde bulunduğu bir durum var ama o yüzde kırklık bölüm de baktığınız zaman 6 milyon Doları'ın yüzde altmışı 3.5 milyon Dolar ediyor. Geriye 2.5 milyon Dolar kalıyor. Geçmiş yıllarda 10-15 milyon Dolar'lık bölümü bir şekilde kapatmak zorunda olan yönetimin de 2.5 milyon Doları kapatması da rahat oldu" dedi.

Haberin Devamı

"EUROLEAGUE'DE BU BÜTÇE İLE YOLA ÇIKAMAYIZ"

Galatasaray Kulübü'nün basketbol takımı için kasasından çıkan para bir futbolcunun parası bile olmadığını dile getiren Ergin Ataman, "Onun için de bu bütçenin mantıklı bir şekilde artmaması için de bir sebep yok. Çünkü Euroleague'de bu bütçe ile yola çıkamayız 30 maçlık bir maratonda. Gerek Euroleague'in sağlayacağı maddi kaynaklar, 30 maçlık bir serinin ve ligi de bahsettiğiniz zaman kendi sahanızda 40 maç yapacaksınız bu sene. Önümüzdeki yıl Türkiye'yi Avrupa Kupaları'nda en büyük arenada temsil edecek olan Galatasaray basketbol takımı. O zaman taraftarımız da futbol formasından önce basketbol forması alırsa, basketbol olarak bizim de kulüpteki gücümüz çoğalır. Başkanımız Dursun Özbek'in karşısında gittiğimiz zaman bizim ekonomimiz bu deriz. Biz kendi ekonomimizi başabaş çok rahatlıkla getirebiliriz. Yeter ki bu kaynaklar bize aktarılsın" diye konuştu.

"HARUN ERDENAY, BENİM EN BÜYÜK DESTEKÇİM OLDU"

A Milli Basketbol Takımı Coach'lığı konusunda Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Harun Erdenay ile görüşme yaptıklarını söyleyen Ataman, aralarında bir sıkıntı olmadığını dile getirdi.

Harun Erdenay ile yeniden görüşmek üzere ayrıldıklarını söyleyen Ergin Ataman şunları söyledi:

"Hiçbir sıkıntı yok aramızda. Çünkü, Türk Milli Takımı'nda zevk ve onurla çalışıyorum. Gördüğüm kadarıyla Türkiye Basketbol Federasyonu'da özellikle Başkan Harun Erdenay da benim Türk Milli Takımı'nın başında olmamdan mutlu. Çok da büyük destek verdi bana. Gerek Asbaşkan olduğu dönemden, yani Milli Takım'lardan dolayı yönetim kurulu üyesi olduğu dönemlerde, daha sonra da başkan olduğundan beri benim Milli Takım'lardaki en büyük destekçim oldu. Bunu söylemeden edemeyeceğim. O da birlikteliğimizin devam etmesini düşünüyor. Burada önemli olan TBF'nin 2017 Avrupa Şampiyonası'nda hangi hoca ile şampiyonluk hedefine varabileceğine inanıyorsa o hoca ile şampiyonaya gitmeli. Ondan sonrakiler detay zaten"

"BİR ANTRENÖRÜN PRATİK YAPMASI SEZON İÇİNDE DAHA AKTİF OLMASI LAZIM"

Kendi görüşünün belli olduğunu ve maç olmayan bir dönemde 12 ay boyunca ne yapacağını sorgulayan Ergin Ataman, "Her hafta gelip televizyon kanallarını mı dolaşacağım. Veya sürekli oturup maç mı izleyeceğim. Aslında bakıldığında benim için daha rahat, yoğun geçen bir sezonun üstüne bir yıl dinlenebilirim, gezebilirm, Amerika'ya Arjantin'e gidebilirim, kışın gidemediğim yerlere giderim. Ama sonuçta bir antrenörün de pratik yapması gerekiyor. Sezon içinde daha aktif olması lazım. Sahaya çıktığı zaman Türk Milli Takımı ile hazır olabilmesi için. Aynen bir oyuncu gibi. Bir oyuncu düşünün bütün bir sezon oynamamış siz onu Milli Takım'a almışsınız. Tamam belki bir hazırlık dönemi var ama bütün bir sezon oynayan ve form tutan bir oyuncuya göre geride kalmış olur. Aynı şey bence antrenör için de geçerli. Formda bir antrenör istiyorlarsa tabii ki. Bu model 2017 Avrupa Şampiyonası'na kadar daha geçerli. Ama yok biz ısrarla sadece 12 ay boyunca masa başında otursa da Milli Takım hocası kulüp takımı çalıştırmasın gibi bir görüşleri oluyorsa da o zaman bunun değerlendirmesi de önümüzdeki günlerde yapılabilir. Sonuçta ben Galatasaray'ın 1 sezon daha sözleşmeli antrenörüyüm. Böyle bir oluşumun olması için de Galatasaray'dan izin alınmak zorunda. Ben 2017 Avrupa Şampiyonası sonrasına ertelenmesinin her açıdan gerek teknik, gerek idari, gerekse de motivasyon açısından faydalı olabileceğini kendisine belirttim. Kendisi de görüşlerini söyledi, değerlendirecekler. 6 Haziran'da Milli Takımı topluyoruz. 28 Haziran'da Filipinler'e gideceğiz ve 4 Temmuz'da da çok önemli bir Olimpiyat elemesi oynayacağız. İnşallah orayı geçmeyi başarabilirsek de Rio Olimpiyatları'nda Türk Milli Takımı'nı götürmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

"SÖZLEŞMEM BİTENE KADAR MİLLİ TAKIMIN BAŞINDAYIM"

Sözleşmesinin Eylül ayında biteceğini ve o tarihe kadar takımın başında olacağını hatırlatan Ataman şöyle devam etti:

"Daha sonra İnşallah olimpiyatlarda oynayacağız. Olimpiyatlarda takımın başında olacağım. Herhangi bir aksilik olduğu taktirde de bu yaz döneminde, Ağustos ayının ortalarına kadar Türk Milli Takımı'nı bir arada tutup 2017 Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına da devam edeceğiz. Çünkü sonuçta Avrupa Şampiyonası hedefi olan bir takımın bu seneki olimpiyatlarda sonuç ne olursa olsun bütün bir yazı tatilde geçirmemesi lazım. Ondan sonra da benim 3 yıllık sözleşmem bitmiş olacak. Daha sonra da TBF bunu değerlendirecektir".

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EN ÜST MAKAMINA BU KUPAYI GÖTÜRMEK GURUR VE ONUR VERİCİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmelerine de değinen Ataman, büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Ergin Ataman, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst makamına bu kupayı götürmek bizim için bir gurur ve onurdu. Ayrıca Oradaki görüşmede ben şunu da söyledim, protokol olarak belki bir çok kabule gidiyorsunuz devlet, bürokrasi içinde ama Cumhurbaşkanımızın spora karşı olan ilgisi ve samimi yaklaşımı o kadar önemli ki ben orada onu belirttim. Bu açıdan kendisine teşekkür ettim" dedi.