Haberin Devamı

Galatasaray, Brezilyalı sol beki Alex Telles'i 6.5 milyon euro bonservis bedeliyle Porto'ya sattı. Yıllardır parlattığı Güney Amerikalı oyuncuları yüksek bonservis bedelleriyle La Liga ve Seria A'ya yollayan Porto, geçen yıl Brezilyalı sağ bek Danilo'yu 31.5 milyon euroya Real Madrid'e, sol beki Alex Sandro'yu da 26 milyon euroya Juventus'a satmıştı. Alex Sandro'nun boşluğunu yine Brezilyalı Alex ile dolduran Portekiz temsilcisi 6.5 milyon euroya aldığı Alex Telles'in serbest kalma bedelini 40 milyon euro olarak belirledi!
Porto'nun Telles planı oyuncuyu 2-3 sezon Şampiyonlar Ligi standartlarında kullanıp yine yüksek bonservis bedeliyle satmak. Burada dikkat çeken nokta ise bambaşka. Neden bu tip oyuncular Avrupa pazarına Türkiye'den ihraç edilirken bu bonservis bedelleri telaffuz bile edilemiyor? Örneğin; Arda Turan 14 Milyon euroya G.Saray'dan Atletico Madrid'e transfer olurken EURO 2008 çeyrek finalinde rakibi olan Luka Modric Hırvatistan ekibi Dinamo Zagreb'ten Tottenham'a 21 milyon euroya transfer olabiliyor.
Çoğu futbol otoritesi tarafından Avrupa'nın en yetenekli 20 futbolcusu arasında gösterilen Bruma'nın bonservisine Avrupa kulüpleri şu anda en fazla 5 milyon euro teklif ederken oyuncunun eksik yanlarına rağmen, Porto ya da Benfica forması giyse bu rakamın başına 1 rakamını eklemek kimse için sürpriz olmazdı. Yüksek maaşlı sözleşmelere imza atan Nani'nin Fenerbahçe'den ayrılış süreci de tam olarak bu gerçeğe ışık tutuyor. İlk yılında takımın teknik yüzünü ön plana çıkartan Nani Türkiye'den ayrılmak istedi ve hedefleri Fenerbahçe'ye göre düşük Valencia'ya imza attı.
Beşiktaş'ın şampiyonluğunda kuşkusuz Mario Gomez ile birlikte en büyük pay sahibi olan Arjantinli yıldız Sosa Türkiye'den ayrılmak istediğini açıkladı. Kiralık oynadığı Atletico Madrid yıllarından sonra tekrar Devler Ligi sahnesinde yer alacak Sosa bu fırsatı elinin tersiyle iterek, tarihinin en kötü yıllarını geçiren Milan'a transfer olmak istiyor. Bu konuda bizim sorgulamamız gereken şey; ligimizin kalitesi...
Ariel Ortega, Frank de Boer, Roberto Carlos, Mısımovic, Drogba ve en sonunda Nani ile Sosa gibi yıldızlar ülkemize gelip futbol oynasa da bir kaç istisnai isim hariç problemli olarak ayrıldılar. Ya beklentileri karşılayamadılar ya da ülkedeki futbol işleyişinin içerisinde yer bulamadılar.
Yıllarca üst düzey futbol oynayan ya da yıllarca üst düzey futbol oynamak isteyen genç futbolculara gereken ilgiyi fazlasıyla göstersek de gereken kaliteyi sağlayamıyoruz.