G.Saray defansta sorunlu, F.Bahçe forvette sıkıntılı

Milliyet yazarı Ersun Yanal hafta sonu...

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin futbolumuzda hatta dünyada ayrı bir yeri var.

Fenerbahçe lider Beşiktaş’ı 1 puan geriden takip ediyor ve şampiyonluğun iki adayından birisi. Galatasaray’ın hedefi ise bu kez çok farklı... Avrupa Kupaları’na katılma hakkını elde edip UEFA’dan aldığı bir yıl Avrupa Kupaları’na katılmama cezasını tamamlamak peşinde. Bu hedef için alternatif olarak kupa da önünde duruyor.

Galatasaray’da herkes Fenerbahçe’yi Aslantepe’de yenmenin şu anda geldikleri noktadan manevi olarak çok yukarıya taşıyacağını biliyor. Kazanacakları bu derbi belki ligi istedikleri noktada tamamlamalarına yetmeyecek ama kötü geçen sezonunun izlerini silebilecek. Ezeli rekabette rakibini belki de şampiyonluk yarışında güç bir pozisyona sokacak.

Haberin Devamı

Galatasaray, takım olarak bu yılın başından beri savunmada oldukça sıkıntılı... Hücum-savunma geçişlerini bir türlü oturtamadıkları gibi, savunmaya geçtiklerinde sertlik ve agresiflikle birlikte savunma koordinasyonunu yapamadılar.

Ya sertlik bireysel kaldı, ya agresiflik birkaç oyuncu tarafından yapıldı. Ya da hiç kimse bu disipline tam olarak katılmadı. Savunma oyununu tam olarak hiç yapmadılar. Kazandıkları maçlarda bile bu konuda hep eleştiri aldılar. Bu eksikliğin oyuncular tarafından da dile getirildiği anlar oldu.

Merkezde zayıfladılar

Rakibi Fenerbahçe ise bu konuda ligin en iyi performans gösteren takımı... Galatasaray ligin başında top kendinde iken oynadığı oyunla topa hakim olduğunda ofansif güç şu anda kuşkusuz aynı düzeyde değil. Forvetteki etkin isimleri Burak Yılmaz, Umut Bulut ve Podolski merkez hücumda kullandıkları oyunculardı. Şu anda Burak yok, Podolski ve Umut Bulut’un performansı merkezdeki etkinliklerini oldukça zayıflatmış durumda...

Yasin Öztekin ve Wesley Sneijder hücum performansları, formsuz Podolski’nin üzerinde gibi duruyor. Bu oyuncuların dışında hücuma etkin olacak oyuncular tamamen oyunun sürpriz gelişimleri sonucu doğacak etkiye bağlı...

Güçlü oyun duruşu

Tabi Galatasaray’ı derbide bekleyen en büyük sorun, mücadeleci bir takıma karşı oynayacak olmaları... Ortaya koyacakları direnç ve kazanmaya yönelik bu direnci baskı altında tutacakları bir mücadeleye dönüştürecek güçlü bir oyun duruşu... Galatasaray rakibi ile ancak böyle başa çıkabilir. Genel hali ve bugünkü duruşu ile Galatasaray’ın rakibi Fenerbahçe ile yarışması, maçı lehine çevirmesi oldukça zor.

Haberin Devamı

Galatasaray sezon başından bu yana yapamadığı, oyundaki sertliği baskıcı tutumu, kırılgan olmayan, inatçı, kazanmayı isteyen takım duygusunu, rakibe kabul ettiren psikolojiyi, sahada Fenerbahçe’ye kabul ettirmesi gerekiyor.

Fenerbahçe’nin içeride dışarıda oynadığı standart bir motivasyonu var. Fakat Saracoğlu’nda daha yüksek motivasyonla oynuyorlar. Şampiyonluk yarışında ezeli rekabette heyecan, coşku ve kazanma istekleri derbide Saracoğlu motivasyonu kadar üst düzeyde olmak zorunda...

Mücadele gücü zayıf

Galatasaray, top ayaklarındayken çok iyi mücadele eden bir Fenerbahçe bulacak karşısında... Fenerbahçe’nin top rakipteyken yaptığı mücadele gücü ne kadar güçlü ise Galatasaray’ın o kadar zayıf. Sarı-kırmızılı ekibin takım savunmasında zaafları var.

Haberin Devamı

Yine duran top

Fenerbahçe’nin gol yollarında sıkıntısı var. Sıkışan oyunda gol kilidinin çözülmesi yine duran toplara kalabilir. Sarı- lacivertlilerde gol yollarında Robin van Persie, Fernandao, Nani ve son maçlardaki performansıyla Volkan Şen kilit isimler olacak. Her zaman olduğu gibi Fenerbahçe’nin kanat beklerinin performansı hücum gücünü belirlemede büyük rol oynayacak. Sarı- lacivertlilerin skora katkıları olmasa da takıma dinamizm kazandıran orta saha oyuncular ve stoperlerinin performansı mücadelede belirleyici isimler olacaklar.

Galatasaray, Fenerbahçe karşısında en az İstanbul Başakşehir maçının ikinci yarısında parça parça da olsa ortaya koyduğu reaksiyon, yüksek mücadele gücünü sahaya yansıtması halinde rakibi ile başedebilir. Sarı- kırmızılıların olmazsa olmazı, mücadele gücü, yüksek motivasyon ve coşkusu çok önemli. Fenerbahçe’nin direncini kırmak kolay olamayacaktır.

Yasin, Podolski, Sneijder, Selçuk gibi yetenekli oyuncular ile sert Fenerbahçe savunmasının karşılaşmasının oldukça ilginç sonuçlar doğuracağı görüşündeyim.

Sadece futbol konuşulsun

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi ne ilk ne de son olacak. Ülke olarak birlik ve beraberliğe ihtiyacımız olan şu günlerde sadece futbolun konuşulacağı bir derbi olmasını temenni ediyorum. Ankara’da terör saldırısında babasını kaybeden sevgili kardeşim Umut Bulut’a ve kayıpları olan tüm ailelere başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum.