Beşiktaş geçen hafta Fenerbahçe derbisini kaybetti. Bir maçı eksik lider Fenerbahçe’yi iki puan gerisinden takip ediyor. Eksik maçını kazanması halinde liderlik koltuğuna oturacak.

Şenol Güneş’in ekibi hücumda çok keyif veren ve ligin en çok gol atan takımı. Ofansif oyununun gücü ile problem yaşayacakları yönlerini değerlendirerek ligin sonunu nasıl getireceklerini görmek gerekiyor.

Hücum aksiyonlarında Beşiktaş’ın güçlü olduğu yönleri var. Beşiktaş orta sahası ligin en zengin ofansif oyununa sahip. Bu oyunu Sosa-Oğuzhan destekli Atiba üçlüsü ile yapıyorlar.

Haberin Devamı

Sezonun başında Oğuzhan ve Sosa ile oynadıklarında savunma problemleri yaşadıkları maçlar oldu. Bu durumu öne geçtiklerinde Sosa ya da Oğuzhan değişikliği yaparak savunmayı orta alanda güçlendirmeye çalıştılar. Son maçlarda ise bu ofansif üçlünün savunmayı iyi yapmasıyla bu değişikliği gerektirecek bir sorun yaşamadılar.

Oğuzhan, Sosa, Atiba üçlüsünün skora katkısı son 14 haftadır oldukça yüksek. İlk 10 haftada gol ve asistleri toplam 6 iken son 14 haftada 20 gol ve asiste imza attılar. Beşiktaş’ın merkez ağırlıklı hücumunda sonucu bu oyuncular belirliyor.

Beşiktaş’ın diğer bir hücum gücü ise kanat oyuncuları Gökhan Töre, Olcay, Quaresma ve Kerim Frei... Bu oyuncuların içeri girerek orta alanı ve merkezi kalabalıklaştırıp yarattıkları düzensizlikle rakiplerine üstünlük kurdukları pozisyonlar üretiyorlar.

Dripling ile adam geçip kısa ara paslarıyla rakip eksiltiyorlar. Bu pozisyonlarda ceza sahası önünde yarattıkları kalabalıkla kargaşayı yüksek teknik becerileri ile iyi oynayıp sonuca gidiyorlar. Gomez gibi ceza sahası içini iyi oynayan bir oyuncu ile de hücum gücünü tamamlayan bir takım oluyorlar.

Gol yükü orta sahanın

Şu anda ligin ilk on haftasında 20 gol ve asistle oynayan forvet (kanat) oyuncuları, orta sahanın ilk on haftanın yükünü almıştı. Orta saha ve forvetler ise 10 gol ve asistle oynuyorlardı. Şimdi ise bu tersine bir durumla son 15 maçtır forvet (kanat) oyuncuları 9 asist ve gol ile orta sahalara görevi devretmiş durumdalar. Son dönemde skora katkıları yüksek olmasa da etkili hücum organizasyonları ve yüksek becerileri ile rakiplerini sindiriyorlar. Şu anda orta saha ise takımın gol ve asist yükünü çekiyor.

Haberin Devamı

Gomez ceza sahasında etkili

Gomez’e ayrı bir paragraf açmak gerek. Gol krallığında rakiplerinden önde. Cenk gibi her an gol şansı çok yüksek bir oyuncu, Gomez’in ensesinde hazır bekliyor. Gomez fiziksel verilerde de çok ciddi bir yükselişte. Takımına ön bölgede dinamizm katıyor. Eskişehirspor maçında atılan ikinci goldeki takip ve koşusu, ısrarı iyi bir fiziksel durumla yapılabilir.

Quaresma’nın kanatlardan orta yaptığı pozisyonlarda ceza sahasında Gomez’in yanına başka bir oyuncu gelmemesi takımın gol verimini düşürüyor. Son maçlarda kanat ortalarında oldukça etkili bir Quaresma izliyoruz. Öne geçen Beşiktaş rakibin skor için açılması durumunda çok rahat farka koşuyor. Rakip takım geniş alanlar verdiğinde etkili ön oyuncuları çok çabuk pozisyon üretebiliyor ve gol bölgesinde çoğalıyor.

Haberin Devamı

Ne zaman zorlanıyor?

Beşiktaş’ın orta saha ve forvet yapısı oyunu daha çok merkezden oynama becerisi yüksek oyunculardan kurulu.

Fenerbahçe, Akhisar Belediyespor ve Trabzonspor maçlarında olduğu gibi merkezi iyi savunarak kanatları oynamaya zorlanan bir Beşiktaş ne yapar sorusu akla geliyor.

Trabzonspor, Akhisar ve Fenerbahçe’ye kaybederken hepsinde ortak bir sorunla karşılaştı. Beşiktaş’ın hücum katkısında sıkıntı çektiği iki kanat bekinin skora katkı yapmaması merkeze sıkışan oyunda problem yaratıyor. Özellikle Beck... Almanya’daki kariyerinde de asist ve gol becerisi sınırlı bir oyuncuydu.

Beşiktaş’ın bu seneki hücum performansında sol ve sağ beklerin hiç gol atmaması, 2 asistle oynaması hücum da alternatif yaratmada büyük sorun oluşturuyor.

Merkezi kilitle, durdur?

Beşiktaş’ın rakiplerinin oyunu merkezde kilitleyip iyi savunma yaptıklarında, zorlanacağı kesin.

Merkezden oyun, yüksek tempo, agresif oyun, hücumdan savunmaya, savunmadan hücuma çok iyi geçişler ister. Kalabalık ve baskılı dar alan da oynamak durumundasındır. Tempoyu yakalayamadığınızda takımın hücumdaki ritmini her dakika yitirirsiniz.

Oyuncular ve Şenol Hoca, Eskişehirspor maçında ilk 15 dakikada tempoyu yakalayamadıklarını söylediler. Bu da gösteriyor ki, oyunun tek kanatlar olduğunda Beşiktaş zorlanacaktır.

İstatistik rakamlar da Beşiktaş’ın kanatlarının çok etkili olmadığını gösteriyor.

Örnek yapılanma Gençlerbirliği

Devre arasında herkes tarafından küme düşeceğine kesin gözü ile bakılan Gençlerbirliği’nin yaptığı atak örnek bir yapılanmadır.

Eksik olan takım olma unsurunu yaratmaktı. Teknik direktör İbrahim Üzülmez ile başlatılan hamle takımın gerçek bir lidere kavuşmasını sağladı. Selçuk’un transferi ise takım olma yönündeki en önemli unsur oldu.

Tabi Hleb kalitesindeki bir oyuncunun verimli oynaması Gençlerbirliği’nin takım gibi davranmasını ve kenetlenmesini sağladı.

Şimdi tutan bu aşıyı sağlamlaştırma zamanı...

Futbolumuzun da çok ihtiyacı olan devamlılık, planlı çalışma, doğru seçimdir.

Ne mi diyorum? İbrahim Üzülmez ile uzun süreliğine anlaşma yapılmalı...

Torku Konyaspor’da Aykut Kocaman, Çaykur Rizespor’da Hikmet Karaman’ın yarattığı etkiyi herkes görüyor. Bu kulüplerin teknik adamlarla anlaşma istekleri, Türk Futbolu adına sevindirici ve olumlu gelişmeler.

Geç de olsa bir yerlerden başlanmalı.

Çünkü kulüpler iflas ediyor.