Dünya Kupası Eusebio yanlarında

Eusebio yanlarında

08.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dünya Kupaları’ndaki en başarılı sonucu 1966’da Eusebio öncülüğünde alan Portekiz, yeni bir hikaye yazmak istiyor. Bento’nun takımı, ocak ayında hayata veda eden ‘Kara Panter’in ruhunu Ronaldo’nun gücüyle birleştirmek istiyor

Eusebio yanlarında

CELAL UMUT EREN

Haberin Devamı

İngiltere’nin ev sahipliği yaptığı 1966 Dünya Kupası her bakımdan unutulmazlarla doluydu. Portekiz Milli Takımı da tarihindeki en başarılı sonucu bu organizasyonda elde etti. Eusebio’nun öncülüğünde 3.’lük kürsüsüne kurulan Portekiz, ancak 40 sene sonra 2006’da 4.’lük koltuğunu yakalayabilmişti. Artık bir gömlek üstüne çıkmak zorundalar. Şampiyonlar Ligi şampiyonu apoletiyle Brezilya’ya gelen Cristiano Ronaldo, hem Brezilya’lı Ronaldo’dan ‘Gerçek Ronaldo’ lakabını kapmak isteyecek hem de ‘Kara Panter’in ruhuyla gücünü birleştirip rakip fileleri delip geçmeyi amaçlayacak.
Kalede deneyim
Portekiz’in kadrosunda ‘deneyim’ ciddi anlamda ön plana çıkıyor. Kaleciler de Paulo Bento’nun elini kolaylaştıracak şekilde tecrübeli. Braga’da forma giyen Eduardo, 31 yaşında ve kariyerinin en olgun döneminden geçiyor. Arkasından gelen Sporting’li Rui Patricio ile Sevilla’da Avrupa Ligi’ni kazanan Bento, güven veren isimler.
Sert savunma
Eğer elinizdeki takımda Bruno Alves ve Pepe gibi iki stoper varsa rakip forvetlerin sizden çekinmesi gayet doğaldır. Sertlik konusunda ün yapmış bu iki savunmacı, Bento’nun takımında tandemi oluşturacak. Alternatif olarak elde tutulan stoperler, Ricardo Costa ile Luis Neto da güvenilir futbolcular. Takımda yer alan bekler; Joao Pereira(sağ) ve Fabio Coentrao(sol) son derece dinamik ve hücumu seven oyuncular. Benfica’lı Andre Almeida ise opsiyonlar arasında.
William Carvalho’ya dikkat
Orta alana geçildiğinde birçok yıldız isim öne çıksa da esas dikkat edilmesi gereken futbolcu, William Carvalho’dur. Henüz 22 yaşında olan futbolcu, Sporting forması giyiyor. Oyunun iki yönünü de oynayabilen uzun bacaklı William, turnuvanın sürprizlerinden biri olabilir. Fenerbahçe’den Raul Meireles, Dinamo Kiev’li Miguel Veloso ve Monaco’lu Joao Moutinho ise ortadaki üçlünün vazgeçilmezleri. Benfica’lı Ruben Amorim’in de bir diğer tercih olduğunu unutmayalım. Orta sahada hücuma dönük oynayan Vierinha(Wolfsburg), Varela(Porto), Nani(Manchester Utd) ve Rafa Silva(Braga) görev bekliyorlar.
Yeni yıldız Eder
Pauleta ve Nuno Gomes’in futbolu bırakmasıyla forvet hattında bir türlü istikrar sağlayamayan Portekiz, bu turnuvada yeni bir yıldızı sahalara sürüyor. Braga’da forma giyen 26 yaşındaki Eder, ilk olarak 2012-13 sezonunda Galatasay ile oynanan Şampiyonlar Ligi grup maçında dikkatleri çekmişti. Bu turnuvada performansıyla parıldayabilir. Forvet hattının tecrübeli isimleri Helder Postiga(Lazio) ve Hugo Almeida(Beşiktaş) şans bulmayı umuyorlar. Cristiano Ronaldo ise aslında mevkiiler üstü bir oyuncu. Brezilya’yı kasıp kavurması kuvvetle muhtemel.

Haberin Devamı

Yıldızı - CRISTIANO?RONALDO

Haberin Devamı

Gana’da ‘Çarşamba Şeytanı’ olarak bilinen Nana Kwaku Bonsam isimli doktor (büyücü) gruplarında yer alan Portekiz’in en güçlü yıldızı Cristiano Ronaldo’yu kendisinin sakatladığını iddia etmişti.
Ancak yaptıkları kabul görmemiş olacak ki Ronaldo sahalara dönmeye hazırlanıyor. Sporting’de başlayan kariyerini sürekli yukarılara çıkaran Ronaldo, Manchester United ve Real Madrid’de hem fiziki hem de başarı olarak her geçen gün yükseldi. 2013’ün ‘en iyisi’ seçilen 29 yaşındaki kaptan, 2014 Dünya Kupası’na damgasını vurabilir.

Haberin Devamı

Teknik Direktör - PAULO?BENTO

Ülkesinde Lizbon’un güçlü takımlarından Sporting ile özdeşleşen Paulo Bento, teknik adamlık kariyerinde de bu kulüple başladı. Sporting’in alt yapısında görev alan Bento, 2005-09 arası A takımda sorumluluk almış ve kulübünün son yıllardaki en başarılı(4 kupa, 2 Lig İkinciliği) sonuçlarına imza atmıştı. 2010 Dünya Kupası sonrası Carlos Queiroz’dan görevi devralan 44 yaşındaki çalıştırıcı, EURO 2012’de şampiyon İspanya’ya yarı finalde penaltılarla elenmekten kurtulamamıştı. Brezilya’da taraftarlarına güven aşılıyor.

Nasıl oynayacaklar

Portekiz’in artık klasikleşmiş bir oyun düzeni oturdu ve 4-3-3’e benzer bir sistemle sahaya çıkacaklar. Orta alandaki üçlü hem savunmayı hem de hücumu aynı verimlilikler yapıyor. Meireles-Moutinho-Veloso üçlüsünün arasına bu yıl William Carvalho dahil olabilir. Kanatlarda hızlı Ronaldo ile Nani var. Tek forvet sistemi de aynı. Ancak ayrı bir durum daha var. Bento, Meireles’in sakatlığından dolayı hazırlık kampında 4-2-4’ü denedi. Eder-
Almeida ya da Eder-Postiga’yı sahaya süren 44 yaşındaki çalıştırıcı, sürpriz yapabilir.

Haberin Devamı

TAKIM?KADROSU
OYUNCU D.T. MİLLİ MEVKİİ KULÜP
Eduardo 1982 33 Kaleci Braga
Rui Patricio 1988 29 Kaleci Sporting
Beto 1982 7 Kaleci Sevilla
Bruno Alves 1981 71 Defans Fenerbahçe
Pepe 1983 57 Defans Real Madrid
Ricardo Costa 1981 18 Defans Valencia
Luis Neto 1988 7 Defans Zenit
Joao Pereira 1984 35 Defans Valencia
Andre Almeida 1990 3 Defans Benfica
F.Coentrao 1988 43 Defans Real Madrid
Rafa Silva 1993 2 O.Saha Braga
Raul Meireles 1983 73 O.Saha Fenerbahçe
Nani 1986 73 O.Saha M.United
S.Varela 1985 22 O.Saha Porto
Ruben Amorim 1985 11 O.Saha Benfica
Miguel Veloso 1986 47 O.Saha Dinamo Kiev
William Carvalho 1992 3 O.Saha Sporting
Joao Moutinho 1986 66 O.Saha Monaco
Vieirinha 1986 7 O.Saha Wolfsburg
Eder 1987 7 Forvet Braga
Ronaldo 1985 110 Forvet Real Madrid
Hugo Almeida 1984 54 Forvet Beşiktaş
Helder Postiga 1982 67 Forvet Lazio