Fenerbahçe F.Bahçe'de kongrenin ilk raundu sona erdi

F.Bahçe'de kongrenin ilk raundu sona erdi

02.11.2013 - 09:41 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'nin başkanının belirleneceği seçimli olağanüstü genel kurul toplantısının ilk günü tamamlandı. Fenerbahçe Kongresi'nde Başkan Aziz Yıldırım, yöneticiler İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun "Kötü şöhret sahibi" olmadıkları oy birliğiyle kabul edildi. Yarın seçim yapılacak.

F.Bahçede kongrenin ilk raundu sona erdi

Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısı bugün başladı.

Haberin Devamı

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen genel kurul, Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Abdullah Kiğılı tarafından açıldı. Gündemin ilk maddesi gereği Kongre Divan Başkanlığı seçimi yapılırken, verilen tek önergeyle, Vefa Küçük başkanlığındaki kurul, oybirliğiyle seçildi.

Seçimin ardından bir konuşma yapan Küçük, Fenerbahçe'nin kongreden daha da güçlenerek çıkmasını temenni ederek, "İnşallah iki gün sürecek kongre, kulübümüze yakışır bir intizam içinde geçer. Kongremizin, tarafsız, sakin, adil şekilde geçmesi için elimizden gelen bütün gayreti sarf edeceeğiz. Aynı gayreti adaylarımızdan ve sizlerden de beklediğimi ifade etmek istiyorum" dedi.

Mevcut başkan Aziz Yıldırım, kongrenin başlangıç saati olan 10.30'da salona girerken, diğer adaylardan Mehmet Ali Aydınlar, başlangıca 5 dakika kala geldi.

Haberin Devamı

Aziz Yıldırım, içeri girdiğinde salondaki üyelerin büyük bölümü alkışlarla tezahüratlar yaptı. Kongre üyelerini selamlayan Yıldırım, daha sonra yönetim kurulu üyeleriyle beraber yönetim masasına oturdu. Yıldırım ve yönetim kurulu üyesi Mithat Yenigün, masa üzerinde bulunan Süper Lig 2010-2011 sezonu şampiyonluk kupasını beraber tutarak masanın önüne koydular.

"İyi ki doğdun başkan" tezahüratları

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, bugün 61 yaşına giren başkan Aziz Yıldırım için salondan sürpriz bir doğum günü kutlaması yapıldı. Kongre üyelerinin bazıları bir anda "İyiki doğdun başkan" şeklinde tempo tutarken, Yıldırım, bu sürpriz karşısında ayağa kalkıp üyeleri selamladı.

2010-2011 şampiyonluk kupası yönetim masasında

Fenerbahçe Futbol Takımı'nın sonrasında "3 Temmuz" süreci yaşanan 2010-2011 sezonunda elde ettiği Süper Lig şampiyonluğunun kupası yönetim kurulu masasına konuldu. Diğer genel kurullarda olduğu gibi kongre salonunda başkanlık divanının önüne sarı-lacivertli takımların bütün branşlarda kazandığı kupalar sergilenirken, 2010-2011 şampiyonluk kupası yönetim masasında yer aldı.

Kongreye gelenlere salona girişte Aziz Yıldırım döneminde yapılan tesisler, alınan sportif başarılar ve ekonomik atılımların yer aldığı kitapçığın yanı sıra, gazeteci Yılmaz Özdil'in "Fenerbahçeli olsam" başlıklı yazısı dağıtıldı.

Haberin Devamı

Geniş güvenlik önlemleri

Kongre için Ülker Sports Arena'nın girişinde ve içinde geniş güvenlik tedbirleri uygulandı. Çok sayıda çevik kuvvet aracı salonun yakınında konuşlanıp çevrede önlemler alırken, kongre üyesi kartı bulunmayanlar salona alınmadı. Başkasının kartlarıyla girmek isteyenlerde tespit edilip engellendi.

Faaliyet raporu Genel Kurul üyelerine dağıtıldı. Daha önce üyelere ulaştırılan, Olağanüstü Genel Kurul gündemi oy birliğiyle kabul edildi. Fenerbahçe yöneticisi Tahir Perek Denetleme Kurulu raporu üzerinde açıklamalar yaptı.

Perek: Kulübün gerçek borcu 463 milyon liradır

Fenerbahçe Kulübü'nün seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında denetim kurulu, kulüp yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesini önerdi. Ülker Sports Arena'daki kongrede Kongre Divan Başkanı Vefa Küçük, yönetim kurulunun faaliyet raporunu üyelere gönderdiği için yeniden okunmasını istemediğini belirterek, faaliyet raporunun okunup okunmamasını üyelerin oylarına sundu. Oylama sonucunda yönetim kurulu faaliyet raporunun okunmaması kabul edildi. Oylamanın ardından denetim kurulu raporunu kurul üyesi Sadettin Nalbantoğlu okudu. Nalbantoğlu, Fenerbahçe Spor Kulübü Derneği'nin 01.01.2013 ile 31.08.20113 tarihleri arasındaki toplam gelirlerinin 89 milyon 416 bin 110 lira 14 kuruş, toplam giderlerin 152 milyon 344 bin 458 lira 79 kuruş olduğu ve 62 milyon 928 bin 348 lira 65 kuruş gider fazlası oluştuğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Nalbantoğlu, söz konusu dönemi kapsayan raporlarında bilanço ve gelir-gider tablolarının defter kayıtlarıyla uyum içinde olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Bahse konu dönem için yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi yönündeki önerimizi genel kurulumuzun taktirlerine arz ederiz" dedi.

Tahir Perek'in açıklaması

Kulüp asbaşkanı Tahir Perek, denetim kurulu raporunun okunmasının ardından kürsüye gelerek, kulübün borçlarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Perek, son zamanlarda kulübün borçları hakkında çok çelişkili ve yüksek rakamlardan bahsedildiğini, gerçek borcun bahsedilen rakamlar gibi olmadığını söyledi. Fenerbahçe'nin borcunun 800 milyon lira olarak göründüğünü, ancak Fenerbahçe Kulübü Derneği'nin borcunun 165 milyon lira, Fenerbahçe Futbol AŞ'nin ise 397 milyon lira olmak üzere toplam kulübün borcunun 562 milyon lira olduğunu kaydeden Tahir Perek, "Şu anda 100 milyon civarında hazır varlıklar var. Kulübün gerçek borcu 463 milyon liradır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Perek, uzun vadeli borçlardaki yaklaşık 340 milyon bedelin borçla alakası olmadığını ileri sürerek, "Migros tribün, Ülker de Arena yapmış, bunları bize fatura ediyor. Bu para ödenecek değildir. Nasıl kapanacak. Migros tribünü Migros'a ve Arena'yı da Ülker'e kiralamış durumdayız. Kira gelirlerini bu borçlardan tenzil ediliyor" diye konuştu. Kulübün, Fenerbahçe Futbol AŞ'ye borcunun 204 milyon lira olduğunu aktaran Perek, bu borcun karşılığında değeri yaklaşık 300 milyon lira olan Fenerium'un hisselerini devretmeyi düşündüklerini ifade etti. Tahir Perek, maddi duran varlıkların ise 756 milyon lira olduğunu kaydetti. Bu arada, kısa bir süre önce başkan Aziz Yıldırım ile ters düşen genel sekreter Talat Yılmaz, yönetim kurulu masasında bulunmadı.

Ali Şen: Ne kadar büyük bir kulübüz

Fenerbahçe Kulübü'nen eski başkanlarından Ali Şen, sarı - lacivertli kulüpteki birlik ve beraberliğin çok güçlü olduğunu ve bu beraberliğin devam ettiği sürece kimsenin kendilerini yıkamayacağını söyledi.

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen seçimli olağanüstü genel kurul toplantısında konuşan Şen, medyada gündemin Fenerbahçe olduğunu belirterek, "Bugün yaptığımız kongrede her yerde bahsediliyor. Kongre yapıldığını 75 milyon insan biliyor. Ne kadar büyük bir kulüp olduğumuzu da televizyon yayınlarından görebilirsiniz." diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bir siyasi parti başkanı konuştuğunda iki üç tv kanalı yayınlarken başkanımız ve adaylarımızın konuşmaları neredeyse bütün televizyonlardan naklen yayınlanıyor. Bütün başkanlar, yöneticiler kulübü hakikaten öyle bir noktaya getirdilerki herkes Fenerbahçe ile yatıp kalkıyor. Biz böyle bir beraberliğe sahibiz. Bu birlik ve beraberlik olduğu müddetçe hiçbir güç bizi yıkamaz. Adaylardan Aziz Yıldırım ve Mehmet Ali Aydınlar rahat rahat evinde oturabilirlerdi ancak onlar kulübü iyi yere getirmek için çalıştılar ve daha da çalışmak için aday olup yarışıyorlar. Amaç Fenerbahçe'ye daha iyi hizmet etmek."

Ali Şen, bütün başkan adaylarına seçimde başarılar dileyerek, "Yarın hepimiz Fenerbahçe'nin başkanını seçeceğiz. Seçilen başkan ve üyeler hepimizin başkanı ve üyeleri olacaktır." dedi.

Kemal Açıkgöz'ün sözleri protesto edildi

Kongrede konuşma yapan Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu üyesi Kemal Açıkgöz'ün "Fenerbahçe'de kan değişikliği lazım. Aranan kan Mehmet Ali Aydınlar" sözünün ardından salonda büyük protesto oldu. Bu arada kongre üyesi Kemal Açıkgöz'e, kulübün otoparkı ve oyun salonuyla ilgili talepler konusunda konuşmaya başladıktan kısa bir süre sonra üyeler, konuşmasını sonlandırması için tepki gösterdi.

Funda Sibel Pala'nın sözleri büyük alkış aldı
Fenerbahçe'nin 23-24 Mayıs 2009'da yapılan olağan genel kurulunda başkan adayı olup 66 oy alan kongre üyesi Funda Sibel Pala, Fenerbahçe'nin yaşadığı zor durumların sorumlusu olarak gördüğü Mehmet Ali Aydınlar'ı başkan olarak görmediğini ifade etti.
Sözlerini Aydınlar'a yönelten Pala, özetle şunları kaydetti: "Eğer masum ve iyi bir Fenerbahçeliysen, Fenerbahçe'yi Avrupa'da ve Türkiye'de zor duruma sokan 1. etik kurulu raporunu neden hazırlattın? Baskılara boyun eğdin. Eğer baskılara boyun eğdiysen, Fenerbahçe makamı her gün yeni bir savaş makamıdır. Biz 3 yıldır neden sokaklarda bağırıyoruz? Kendimizi kendimiz yöneteceğiz diye bağırıyoruz. Ben yarın oyumu sadece Aziz Yıldırım'a vermeyeceğim. Ben yarın oyumu bana 3 Temmuz'dan bu yana bu acıyı yaşatanların yüzüne tokat atmak için vereceğim. Bu kürsüye de 'korkmuyorum' demek için çıktım."
Haluk Burcuoğlu'nun konuşması
Prof. Dr. Haluk Burcuoğlu'nun, 3 Temmuz sürecinden başkan ve yönetim kurulu üyelerinin sorumlu tutulmasına katılmadığını ifade ettiği konuşmasını, salonda bulunan üyelerin büyük bölümü ayakta alkışladı.
Yönetim kurulunun ve başkanın eleştirilmesine itiraz etmediğini ancak bir konuda yüreğinin sızladığını ifade eden Burcuoğlu, "3 Temmuz sürecinden başkanı ve yönetim kurulu üyelerini sorumlu tutmaya kesinlikle katılmıyorum" dedi.
3 Temmuz sürecinde tüm camianın dik durarak kulübü ayakta tuttuğunu belirten Burcuoğlu, "İçeride sayın başkan ve bazı yöneticiler, çok değerli Fenerbahçeliler, dışarıdaki yöneticiler ve aslanlar gibi teknik direktör Aykut Kocaman bu kulübü dimdik ayakta tutmuşlardır. Bugün Fenerbahçe hala en büyük ise o dimdik duruşun eseridir, bunu unutmayalım. Başka hangi kulübün başına böyle bir senaryo gelseydi hiçbir şekilde bu kadar dik duramazdı" şeklinde konuştu.
Yıldırım, Ekşioğlu ve Mosturoğlu'nun "Kötü şöhret sahibi" olmadıkları kabul edildi


Fenerbahçe'de Başkan Aziz Yıldırım, yöneticilerden İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu'nun kötü şöhret sahibi olmadıkları kabul edildi.

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen seçimli genel kurul toplantısının 10. maddesinde 'Kötü şöhret' oylaması da yapıldı. Oylama ile ilgili yapılan açıklamada;

"İstanbul Anadolu 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2013/369 esas sayılı dosyası tahtında Recep Özcan tarafından açılan davada mahkeme 24.06.2013 tarihli ara kararı ile başkan Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri İlhan Yüksel Ekşioğlu ve Mehmet Şekip Mosturoğlu'nun 'Kötü Şöhret Sahibi' olup olmadıkları yönünde araştırılması gereken bir hukuki delil ve belirsizlik oluştuğundan bahisle, araştırma süresince bu kişilerin kulüp üyelikleri sebebiyle bulundukları görevlerinden uzaklaştırılmalarına karar verilmiş, bilahare aynı mahkeme bu kararın Fenerbahçe Spor Kulübü Tüzüğünün 6 ve 16. maddeleri kapsamında değerlendirilmek, üzere en kısa sürede olağanüstü genel kurula gidilmesi kaydıyla kaldırılmış olup, anılan mahkeme kararlarına uygun şekilde adı geçen üyelerin üyelik durumlarının görüşülmesi ve değerlendirilmesi." şeklinde oluşturuldu.

Yapılan oylama sonucunda üç ismin kötü şöhret sahibi olmadıkları oy birliği ile kabul edildi. Bu arada Aziz Yıldırım'ın oylaması sırasında ise kısa süreli gerginlik yaşandı. Bunun üzerine Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük "Diğer başkan adayları da olumlu oy kullandı." dedi.

Mosturoğlu: Şampiyonluklarımız lekesiz ve tertemiz

Oylama öncesinde kürsüye gelerek kısa bir konuşma yapan Asbaşkanlardan Şekip Mosturoğlu, "Burada 3 Temmuz'da yaşadıklarımız oylanacak. 3 Temmuz kararlarını Fenerbahçe ailesi vicdanen kabul görmediğini düşünüyorum. Biz ilk günden beri suçsuz olduğumuzu vicdanen rahat olduğumuzu ifade ettik. Böyle bir gündem maddesi ile burada olduğum için üzgünüm. 2010-2011 şampiyonu Fenerbahçe'dir. Bu gerçek asla değişmez. Tüm şampiyonluklar alın teriyle kazanılmıştır. Şampiyonlukların hepsi lekesiz ve temizdir." diye konuştu.

Yöneticilerden İlhan Ekşioğlu ise yaptığı açıklamada, "Yaşanan sürece dair çok fazla şey kalmadı. Söylenmesi gereken her şey söylendi. Birazdan hakkımda ve başkanım hakkında bir oylama yapılacak. İlhan Ekşioğlu'nun kötü şöhret sahibi olup olmadığı olacak." diyerek, şunları söyledi:

"3 Temmuz 2011 tarihinden itibaren gerek emniyet gerek mahkeme kararları dahil benim ve ailem için en önemli oylama bu oylama olacak. Bu oylama 3 Temmuz tarihinden itibaren bize yapılan linç kampanyasına en büyük yanıt olacak. Bu oylamayı olmayan silahlar paralar uydurma kaçma hikayeleriyle kirletilmeye çalışılan bizlere çocuklarımıza en önemlisi Fenerbahçe'mize karşı yürütülen bu kampanyanın ilk ve tek oylaması olduğu için çok önemsiyorum.

Unutmayın ki burada oylanan Fenerbahçe'nin manevi şahsiyetidir. Ben ve arkadaşlarım değildir. Ve sizlerin bize bu süreci yaşatanların ve bunlara çanak tutan ve yardım eden sözde Fenerbahçelileri asla affetmeyeceğinizi ve asla unutmayacağınızı biliyorum. Bu seçimde kazanın Fenerbahçe ve en önemlisi cumhuriyetimizin olması dileğiyle hepinizi selamlıyorum."

Mehmet Ali Aydınlar: O kupayı kimse alamaz
Fenerbahçe Başkan adayı Mehmet Ali Aydınlar konuştu.
İşte Mehmet Ali Aydınlar'ın açıklamaları;
"Sayın Başkan sizin de doğum gününüzü tebrik ediyorum. 2011 yılının şampiyonluk kupası Fenerbahçe'nindir. Kimse de bu kupayı alamaz. Bu kupa Anayasa'nın teminatı altındadır. Benim TFF Başkanlığım döneminde böyle bir karar alınmamıştır. Ben Mehmet Ali Aydınlar. Fenerbahçe ve cumhuriyet sevdalısıyım.Türkiye'nin en büyük kulübünü yeniden gurur kaynağı haline getireceğiz. Maddi-manevi anlamda tarihinin en parlak günlerini yaşatacağız. Fenerbahçe'yi Avrupa'nın en büyük 5 kulübünden biri yapacağız. Namusum ve şerefim üzerine ant içerim."
Aydınlar Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım söz almadan önce salondan ayrıldı.
Kongrede Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım söz aldı.
İşte Aziz Yıldırım'ın açıklamaları:
"Mehmet Ali Bey kongreden ayrıldı. Şimdi ben kime soru soracağım. Galatasaraylılardan oy istediniz. TFF'den alışıksınız tabii. Bugüne kadar herkese saygı gösterdim. Siz de gösterin. Bu 'şeffaflık' nedir. Fenerbahçe, SPK'ya bağlı. İşte orada her şey. Sabırsızlık etmeyin. 9 ayda doğdun. Bekle ben birazdan doğuracağım çocuğu. Borçları çuvalla getirdiğim parayla ödedim. Ben o parayı bir daha alamadım. Köprüyü yaptık ama parayı alamadık. Ali Şen, bu kulübün eski sıkıntılarını iyi bilir. Sayın Başkan, ben kulübü teslim aldığımda kulüp artıda mıydı, ekside miydi! Herkes her şeyi bilsin."

(Burada Ali Şen bir konuşma yaptı: Kulübün bütçesi 1998'de 16 milyon dolardı. Borç 5 milyon 100 bin dolar civarındaydı. Okocha'dan 17.5 milyon dolara sattık. Biz bir anlamda çocuğumuza miras bıraktık. Sizden ricam Hulusi Belgü'yü affetseydiniz)

"Hulusi Belgü'yü gazetede verdiği bir röportajı nedeniyle affetmedim. Kimse Fenerbahçe Başkanı hakkında böyle konuşamaz. Fenerbahçe'nin varlığı 5 ise 75 borcu vardı. Mehmet Ali Bey gitmeseydi ona bir teklif yapacaktım. Beyan ettiğimiz borcun üstünde ne çıkarsa ben ödeyeceğim. Her şeyimi satacağım ve ödeyeceğim. Öyle dışarda borçla ilgili yalan konuşmayın. Fenerbahçe benimle beraber varlık sahibi olmuştur. Öyle '5 yıldızlı takım yapacağım' diyorsun. Hangi parayla yapacaksın, gel anlat. 15 yıldır başkanım. Yapabilseydim ben yapardım ben. Öyle lafla Real Madrid olunmuyor. Sen bu parayı nasıl yükselteceksin gel anlat. Her insan herkesle barışık olabilir mi! Hayatta böyle bir şey var mı!"

"Ayıp ya. Fenerbahçe'yi mahkemelere taşıdınız. 'Kongre olsun' diye karar aldırıyorsunuz. Sonra da mahkemeye gidiyorsunuz. Recep Özcan benden 3 milyon dolar para istedi, mahkemeye başvurusunu geri çekmek için. Vermedim, vermem. Bilin bunları. Fenerbahçe'yi bu hallere getirdiniz. Bugün benim doğum günüm. Ama Fenerbahçe de yeniden doğuyor."

"Dün sordum '2011 şampiyonu kim?' diye. O da 'Fenerbahçe' dedi. Keşke bunu TFF Başkanı'yken de söyleseydi. Fenerbahçe'nin şike yapmadığını üstüne basa basa söyleyeceksin. Biz şike yapmadık. Bunu Vatan'da, Silivri'de, Metris'te söyledim.

"Galatasaray Başkanı 'İyi bir Fenerbahçe Başkanı seçilirse maça gelirim' dedi. Bahsettiği kişi Mehmet Ali Aydınlar. Bekleme, başkan olarak gelemeyecek. Ancak Protokol'de oturur. Mehmet Ali Bey iyi insan. Ama çevresindeki Galatasaraylılar yüzünden hatalı kararlar verdi. Çevresinde Fenerbahçeliler olsaydı, böyle olmazdı."

"2002'de Washington'u almaya Sadettin Saran ile birlikte Brezilya'ya gittik. Daha önce de Simao'yı aldık. 500 bin dolara alacağız. Sonra fiyatı 1.5 milyon dolara çıktı. O zaman acemiyiz. Gazetelerde çıktığı için almak zorunda kaldık. İşin gerçek yüzünü anlatınca kalan 1 milyon doları ödemedik. Paranın hesabını sormaya gittik. Sadettin Bey 'Başkan bırak bizi burada döverler' dedi. Ben ondan korkuyormuşum ya! Boyu uzun diye böyle söylüyor herhalde. Transferde Fenerbahçe'nin çeklerini kabul etmiyorlardı. Bursa'dan Baliç'i ne zorlukla aldım."

"Bu kongreden dolayı herkese teşekkür ediyorum. Sizlerden alınan destekle yola devam edeceğiz. Fenerbahçe bu sezon bütün branşlarda şampiyon olacaktır. Bu salonlar artık doluyor. Yarın hepinizi buraya davet ediyorum. İstediğiniz adaya oy verin ama Fenerbahçe'ye sahip çıkın."

Özdemir: Yönetim kuruluna girmeyi düşünmüyorum
Fenerbahçe Kulübü eski yöneticilerinden Nihat Özdemir, güzel bir kongre yaşadıklarını belirterek, "Kongrenin ilk kısmını bitirdik, ama zor olan buydu. Büyük olaylar bekleniyordu, ancak bir tek polisi bile kongre salonumuzun içinde görmedik" dedi.
Özdemir, kendisinin yönetimde yer alıp almayacağıyla ilgili bir soru üzerine, "Ali Koç dün anlattı, hepsini beraber yaşadık. O zorlu süreçten bugünlere geldik. Daha 3 Temmuz süreci devam ediyor. Çünkü olay Yargıtay'dadır. Bu yönetimin devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Ben yönetim kurulu arkadaşlarımızın yanındayım. Yönetim kuruluna girmeyi düşünmüyorum" diye konuştu.