Dünyadan Futbol FIFA çıkış yolu arıyor

FIFA çıkış yolu arıyor

23.12.2015 - 11:49 | Son Güncellenme:

Futbolun zirvesinde 1990'lı yıllardan bu yana birbirini kollayan Blatter ve Platini, 2 milyon İsviçre Frangı banka transferini açıklayamayınca sekizer yıl futboldan men cezası aldı.

FIFA çıkış yolu arıyor

Ekonomisinin giderek büyümesiyle "oyun" olmaktan çıkan futbolun çatı kuruluşunda yaşanan deprem, FIFA Başkanı Sepp Blatter ve UEFA Başkanı Michel Platini'yi devre dışı bırakırken, şubat ayında yapılacak genel kurul futbol yönetimindeki mevcut yapı nedeniyle umut vermiyor.

Haberin Devamı

FIFA Etik Kurulu, futbolun yönetimi için yolları 90'lı yıllarda kesişen Blatter ve Platini ikilisine verdiği sekizer yıllık men cezasıyla "kırmızı kart" gösterdi. 1998 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan 51. FIFA Genel Kurulu'nda Platini, UEFA Başkanı Lennart Johansson'a karşı Blatter'i desteklerken, 23 yıldır hizmet verdiği FIFA'da ilk kez başkanlık koltuğuna oturan İsviçreli spor adamı zaferinin ardından Platini'yi dört yıllığına danışmanı yaptı.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde 2007 yılındaki UEFA Genel Kurulu'nda destek verme sırası kendisine gelen Blatter, 1998'de rakibi olan Johansson'a karşı Platini için lobi yaptı ve Fransız spor adamı dört oy farkla Avrupa futbolunun yeni patronu oldu.

Haberin Devamı

FIFA'yı 17 yıldır yöneten Blatter'in bu yıl mayıs ayında FBI operasyonlarının ve yolsuzluk iddialarının damga vurduğu FIFA Genel Kurulu'nda yeniden başkan seçilmesine karşın dört gün sonra istifa edeceğini açıklaması, UEFA başkanlığı koltuğunda 8 yıldır oturan Platini'nin dünya futbolunu yönetmesinin önünü açtı.

Platini, Türkiye'nin de ev sahipliği için aday olduğu ancak ikinci turda 7'ye 6 Fransa'ya kaybettiği 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı FIFA başkanı olarak izlemenin hesaplarını yaparken, 2011 yılında hesabına yatırılan 2 milyon İsviçre Frangı bütün planları bozdu.

9 yıl sonra gelen ödeme Platini'nin kariyerini bitirdi

Le Sport dergisine 1987 yılında verdiği demeçte "Çok nadir hata yapıyorum, çünkü içgüdülerime güveniyorum" diyen 60 yaşındaki Platini, söz konusu para transferinin 1998-2002 yıllarında Blatter'e yaptığı danışmanlık için yatırıldığını savunsa da transferin niye 9 yıl sonra yapıldığı konusunda kimseyi ikna edemedi.

Sporda yolsuzluk ve rüşvet iddialarına ilişkin davalara bakan ve "ChangeFIFA" isimli organizasyonun direktörlüğünü yürüten ABD'li avukat David Larkin, AA'ya yaptığı açıklamada, Platini ile Blatter arasında 2 milyon İsviçre Frangı değerinde sözlü bir anlaşmaya varılmasını ve bunun ödemesinin 9 yıl sonra yapılmasını "ilginç" ifadesiyle değerlendirdi.

Haberin Devamı

Larkin, FIFA ve dünya sporundaki hukuk sisteminin, sporun temiz kalmasını sağlamadığına dikkati çekerek, "FIFA'yı temizlesek bile, spordaki hukuk sistemi geliştirilmedikçe gelecekte daha fazla skandalla karşılaşacağız" dedi.

İngiltere'nin saygın gazetelerinden Guardian'ın futbol yazarı David Conn ise FIFA Etik Kurulu'nun sekiz yıl futboldan men kararının FIFA'da bir dönemin sona erdiğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirterek, "Blatter ve Platini hakkındaki futboldan men kararları, ikisinin de sonu anlamına geliyor ancak Platini, Blatter'e göre daha talihsiz" diye konuştu.

ABD'li hukukçu Larkin, Blatter ve Platini'nin kariyerlerinin bitmesi konusunda temkinli düşünüyor. Men cezalarının FIFA'nın öz denetimi için iyiye işaret olduğunu dile getiren Larkin, "Bu sürecin hala bazı sorunları var çünkü Blatter ve Platini hakkındaki temyiz süreçleri hala sürüyor ve futbolda sonlarının geldiğini söylemek için henüz çok erken" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

"FIFA'nın başına futbol dışından biri gelmeli"

FIFA Etik Kurulu'nun Blatter ve Platini için verdiği sekizer yıl futboldan men cezaları, spor kamuoyunu FIFA'nın ve futbolun geleceği adına heyecanlandırsa da Blatter'in FIFA'yı 17 yıl yönettiği göz önünde bulundurulduğunda futbolun mevcut yapısının değişmesi için daha radikal adımların atılması görüşü ağırlık kazanıyor.

Blatter'in futboldan men edilmesinin FIFA'nın değişmesi ve futbolun daha iyi bir geleceğe sahip olması için önemli olduğunu belirten Guardian yazarı Conn, "Daha iyi bir gelecek için yapılması gereken çok şey var. Ahlaka, daha fazla çalışmaya ve iyi niyete ihtiyaç var" dedi.

Gelecek yıl şubat ayında yapılacak FIFA Genel Kurulu, krizi yakından takip eden uzmanlar için birçok soru işaretini beraberinde getiriyor.

David Conn, FIFA'nın geleceği açısından futbolun dışından birinin başkanlığa getirilmesini savunurken, David Larkin ise Blatter döneminde başkan adaylığı için kuralların çok katılaştırıldığını ve dışarıdan birinin başkan seçilmesinin çok zor olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Larkin, mevcut adayların FIFA'da uzun süredir yer aldığını ve bazılarının Blatter'in mirasının savunucusu olduğunu kaydederken, yaşanan bazı gelişmeler ABD'li hukukçuyu doğrular nitelikte.

Blatter sonrasında başkanlık için en şanslı adaylardan biri olarak gösterilen Asya Futbol Konfederasyonu (AFC) Başkanı Şeyh Salman bin İbrahim el-Halife, geçen hafta verdiği demeçte, ABD'nin yaptığı tutuklamaların FIFA ile ilgisi olmadığını savundu.

FIFA'da gelen zor gidiyor

Futbol dünyasının çatı kuruluşu FIFA'da başkanlığa seçilen isimlerin çok uzun süre koltukta oturması dikkati çekiyor.

Kuruluş yılı 1904 olan FIFA'da şu ana kadar 8 başkan görev yaptı. FIFA'da şu an Kamerunlu Issa Hayatou, seçime kadar geçici olarak başkanlık görevini yürütüyor.

FIFA'nın kuruluşundan bu yana görev yapan başkanlar ve görev süreleri şöyle:

1 Robert Guerin 22 Mayıs 1904 4 Haziran 1906 2 yıl Fransa

2 Daniel Burley Woolfall 4 Haziran 1906 24 Ekim 1918 12 yıl Birleşik Krallık

3 Jules Rimet 1921 1954 33 yıl Fransa

4 Rodolphe Seeldrayers 1954 7 Ekim 1955 1 yıl Belçika

5 Arthur Drewry 1955 25 Mart 1961 6 yıl Birleşik Krallık

6 Stanley Rous 1961 8 Mayıs 1974 13 yıl Birleşik Krallık

7 Joao Havelange 8 Mayıs 1974 8 Haziran 1998 24 yıl Brezilya

8 Sepp Blatter 8 Haziran 1998 8 Ekim 2015 (90 gün futboldan men) 21 Aralık 2015 (8 yıl futboldan men) 17 yıl İsviçre Issa Hayatou 9 Ekim 2015 3 ay Kamerun